LEZINGEN'Jerusalem, Jerusalem. Herinneren en vergeten in het werk van Anselm Kiefer en Gerhard Richter'

De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert samen met de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia op di 14 februari om 19u30 de lezing Jerusalem, Jerusalem. Herinneren en vergeten in het werk van Anselm Kiefer en Gerhard Richter door Dr. Wouter Weijers. Erasmusgebouw, verdieping 2, zaal 50 (E2.50). Erasmusplein 1, Nijmegen. Toegang € 5, studenten gratis. Info en aanmelden via ru.nl.

Lezingen PXL-MAD / CIAP

Op do 9 februari een artist talk door Gerard Herman, op do 23 februari een video lecture door Beny Wagner naar aanleiding van zijn tentoonstelling in KRIEG, op di 7 maart een artist talkd door Johan Creten, op do 16 maart wordt een recente documentaire over het werk van Walter Swennen vertoond, in aanwezigheid van de kunstenaar, en op do 23 maart spreken curatoren Isabelle Van Bos & Evelyn Simons over hun tentoonstelling bij CIAP. Meer info via PXL-MAD.BE en CIAP.be.

Lezingen op zondag - Gemeentemuseum Den Haag

Op 22 januari Wendy Fossen over Alice Neel, op 12 februari Benno Hillebrand over Piet Mondriaan en Bart van der Leck, op 19 februari Monique Varme over Hubert de Givenchy en zijn muze Audrey Hepburn, op 5 maart Verena Bakhuizen over Lee Bontecou. Telkens om 12u30u in Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41 (gemeentemuseum.nl). Toegang € 5.

Architectuurlezingen in Bozar

Op di 7 maart om 20u Arno Brandlhuber. Bozar, Zaal M, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Art Rotterdam - lezingenprogramma

In het kader van Art Rotterdam staat een reeks lezingen op het programma. Op do 9 februari om 11u Gagarin, the Artists in their own Words, om 13u Human / Digital: a symbiotic love affair waarbij Mark Brown een toelichting geeft op het verzamelen van digitale kunst en ingaat op de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam, om 15u spreken directeur en curator van de Oude Kerk Jacqueline Grandjean en curator Lorenzo Benedetti over het oeuvre van Marinus Boezem. Op vr 10 februari om 12u spreken residenten van Stichting AVL-Mundo over hun inspiratie, om 14u is er een interview met schrijver, kunstenaar en fotograaf Jan Cremer, om 15u30 is er een debat over migratie in Zuid-Europa naar aanleiding van de komende Manifesta in Palermo, met Hedwig Fijen, architectenbureau OMA, Radio Sonono, om 18u spreekt Hans den Hartog Jager over de passie voor kunst bij hotelgroep CitizenM. Op za 11 februari om 12u30 Leren verzamelen met de Vriendenclub van Museum Boijmans Van Beuningen, om 13u spreekt zakelijk leider Ina Klaassen over het Depot Boijmans Van Beuningen, om 15u spreekt Hetty Herens, curator Huis Sonneveld, over interventies in het museum, met speciale aandacht voor de huidige interventie Opera-House door Dominique Gonzalez-Foerster. Locatie: Reflections Room, schuin tegenover hoofdentree Art Rotterdam. Voertaal Engels. Toegang gratis. (artrotterdam.com)

Lezingreeks in L'iselp - RAW/WAR

In een reeks van vier lezingen onder de titel Comment la guerre hante les images stelt kunsthistoricus en curator Laurent Courtens de vraag hoe oorlog de geschiedenis van het beeld mede heeft bepaald. Een eerste sessie behandelt onder meer Dada, de nieuwe objectiviteit, Guernica, Matisse, Rothko en het conceptualisme. In een tweede sessie komt het probleem van de representatie aan bod waarvan vele documentaire praktijken sinds 1980 doordrongen zijn. In een derde sessie wordt ingegaan op de impliciete impact van oorlog op productie van beelden en objecten, met voorbeelden uit Libanon en de dertiende Documenta. Een laatste sessie gaat over de oorlog die de vorm van terreur aanneemt en hoe kunstenaars momenteel fenomenen benaderen als de toenemende invloed van angst en de obsessie met veiligheid. De lezingen vinden plaats op woensdagen 1 en 15 februari, 1 en 15 maart, telkens om 18u in L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel (iselp.be). Toegang € 5.

Lezingen De Pont

In de reeks donderdagavond@depont - Kijken naar Kunst van Nu - over oude motieven en hedendaagse kunst behandelt Marie José Eijkemans op 16 februari 'het mensbeeld, Rebecca Nelemans op 16 maart 'taal en beeld', telkens om 17u. In de reeks Mastertalks is er op vr 3 februari een gesprek met Annegret Kellner, op 24 februari met Bas van den Hurk, telkens om 15u. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg (depont.nl).

Symposium BAK - The Real Estate of Education

In de context van de tentoonstelling Learning Laboratories, over onderwijsarchitectuur en leertechnologieën uit de periode rond 1970, vindt bij BAK op zaterdag 4 februari het symposium The Real Estate of Education plaats. Tom Holert, samensteller van de tentoonstelling, verzorgt een lezing die gevolgd wordt door twee paneldiscussies samengesteld door Annette Krauss en Tom Vandeputte. Meer informatie zal binnenkort volgen. BAK, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht (bakonline.org). Toegang gratis, aanmelden vereist; via info@bakonline.org.

Artists Talks M HKA

Het M HKA organiseert in samenwerking met veschillende Antwerpse galerieën en kunstruimten een serie 'Artist Talks' geleid door Johan Pas. Op do 26 januari Narcisse Tordoir, op do 16 februari Harry Gruyaert, op do 9 maart Rein Dufait. Telkens om 19u in Auditorium M HKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen (muhka.be).

Thursday Night in Het Nieuwe Instituut

Op 26 januari om 20u Extravagant met onder meer ontwerper Damian O'Sullivan. Op 2 februari 19u30 Squatting the Archive! over de betekenis van de kraakgeschiedenis voor de hedendaagse architectuur, met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer; moderator is Flora van Gaalen. Op 9 februari om 19u30 Sean Anderson over Insecurities: Tracing Displacement and Shelter over de manier waarop hedendaagse architectuur en design zich in het licht van de wereldwijde vluchtelingenproblematiek bezighouden met opvangvraagstukken. Op 16 februari om 19u30 Towards a New Stupidity - American Silent Comedy and the Soviet Avant-Garde over de verbanden tussen comedy, industrie en communisme, zoals ze na te speuren zijn in de stomme filmkomedie en zijn meer ambigue opvolger de musical; Owen Hatherley gaat hierover in gesprek met Noam Toran. Op 2 maart om 19u30 Botcultuur over bots, algoritmische agenten en generatieve processen; met onder anderen mediakunstenaar en botmaker Matthew Plummer-Fernandez en Me You and the Robot; gemodereerd door Klaas Kuitenbrouwer. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. Toegang € 7,5. (hetnieuweinstituut.nl)

JAP-lezingen in Bozar

Op di 24 januari om 20u 'You don't need a gallery to show ideas': Les ficelles methodologiques de Seth Siegelaub door kunsthistorica en curator Sara Martinetti, op di 14 maart om 20u L'intuition ivre - science, pratiques, esthétique de l'ivresse door kunsthistoricus Sebastien Biset. In de reeks Clés pour le XXIème siècle op za 18 februari Incursions félines dans l’art contemporain door kunsthistorica Catherine Mayeur en op za 11 maart Le livre d’artiste contemporain: filiation et mutation door Drita Kotaji, kunstenaar en docent semiologie aan la Cambre en Arts2. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)

Lezingen De Pont

In de reeks donderdagavond@depont - Kijken naar Kunst van Nu - over oude motieven en hedendaagse kunst behandelt Rebecca Nelemans op 17 november het landschap, Marie José Eijkemans op 15 december het portret, en opnieuw Rebecca Nelemans op 19 januari het stilleven. Telkens om 17u. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg (depont.nl).