Cultuurbezuinigingen in Nederland – vervolg

In het veld van de (hedendaagse) beeldende kunst in Nederland zien uiteenlopende initiatieven het licht als reactie of antwoord op de cultuurbezuinigingen die vanaf 2013 worden doorgevoerd. De Zaak Nu heeft de afgelopen maanden de rol en het belang van presentatie-instellingen voor actuele kunst in kaart laten brengen. DSP-groep heeft, op basis van harde cijfers en interviews met stakeholders van binnen en buiten de sector – zo klinkt het – de sector zowel kwantitatief als kwalitatief onderzocht en van een eerste evaluatie voorzien. De ambitie is om voorbij de waan van de dag concreet inzicht te bieden in het functioneren en het belang van deze instellingen voor beeldende kunst. Kern van de conclusie luidt dat de presentatie-instellingen tesamen een groot publiek bereiken (2,9 miljoen mensen in 2011) en dat de (goede) werking ervan niet in louter financiële termen kan worden uitgedrukt. In het licht van de komende kabinetsformatie roept De Zaak Nu politici en beleidsmakers op om rekening te houden met het belang van de presentatie-instellingen. Het volledige onderzoek is op te halen via www.dezaaknu.nl.

Vanuit de overtuiging dat het (voorspelbare) protest tegen de cultuurbezuinigingen weinig of niets zal veranderen, meent SKOR dat culturele initiatieven beter zelfredzaamheid nastreven. Met het project de Meent: het vrijkopen van ruimte zoekt SKOR een nieuwe vorm waarbij de onafhankelijkheid van privébezit gecombineerd wordt met een belang dat breder is dan het individuele. Het project behelst immers de aankoop van het huisje De Inkijk middels crowd investment. De Inkijk is de voorbije jaren door SKOR gebruikt als expositieruimte. Het oud-Nederlandse begrip de meent staat voor een ruimte die gemeenschappelijk beheerd wordt. SKOR wil het huisje met een grote groep mensen aankopen om het vervolgens op democratische wijze te runnen. Iedere investeerder wordt gelijkmatig mede-eigenaar en kan mee beslissen over het invullen van deze ruimte. Meer info op www.meent.nu en www.skor.nl.

Stroom Den Haag pakt onder de naam PRO Deo dan weer uit met een nieuwsoortige subsidievorm. Bij PRO Deo kunnen Haagse kunstenaars en organisatoren aanvragen indienen voor een niet-financiële ondersteuning van activiteiten die in het teken staan van hun verdere ontwikkeling of positionering. Stroom Den Haag verstrekt geen geld, maar maakt gebruik van haar internationale netwerk, kennis en expertise om de aanvrager een op maat gesneden ondersteuning te bieden. De PRO Deo biedt daarmee een alternatief voor traditionele subsidies, zo luidt het. Om in aanmerking te komen voor een PRO Deo komt de aanvrager bij voorkeur zelf met een voorstel. Daarnaast biedt Stroom echter ook zelf een programma aan. Stroom Den Haag speelt hiermee in op de behoefte onder kunstenaars en tentoonstellingsmakers aan reflectie, verdieping en dialoog. Daarnaast helpt PRO Deo om internationale contacten te leggen en het netwerk te vergroten. (www.stroom.nl)