Kunstbeurzen: Art Paris – Art Cologne – Art Brussels – POPPOSITIONS

Hoewel de New Yorkse Independent Art Fair en de YIA Art Fair anders dan vorige jaren pas in de herfst hun deuren zullen openen, vindt in april traditiegetrouw toch een stevige reeks kunstbeurzen plaats. Art Paris, dat van 5 tot 8 april plaatsvindt in het Grand Palais, wil met in totaal 142 galeries uit 23 landen onder het credo ‘diversity and discovery’ een overzicht bieden van naoorlogse en hedendaagse Europese kunst, en daarnaast artistieke ontwikkelingen in andere continenten de ruimte geven. ‘Eregast’ op deze editie is Zwitserland; dat die eer vorig jaar nog te beurt viel aan het gehele Afrikaanse continent zegt veel over de onderlinge verhoudingen op de internationale kunstmarkt.

Art Cologne vindt plaats van 19 tot 22 april en is gastheer van een tweehonderdtal gevestigde en jonge galeries uit 31 landen. De presentatie is opgedeeld in vier secties: de sectie Contemporary beslaat het grootste gedeelte van de beurs; daarnaast is er een sectie Modern/Post War, een sectie Collaborations die licht wil werpen op alle aspecten van de collaboratieve praktijk en een sectie Neumarkt met een aantal jonge galeries en losse ‘gecureerde’ projecten.

Eveneens van 19 tot 22 april lopen in Brussel de beurzen Art Brussels en Poppositions. Art Brussels brengt 147 galeries uit 32 landen samen, waarmee deze editie de meest internationale tot nu toe is. De presentatie is opgedeeld in drie secties: het werk van nog onbekende namen uit de West-Europese kunstscene in Discovery, gevestigde kunstenaars in Prime, en ondergewaardeerde kunst van 1917 tot 1987 in Rediscovery. Daarnaast zijn er ook nog 21 solopresentaties. Poppositions, dat zich profileert als een kritische kunstbeurs, wil opkomend talent een kans geven. Dit jaar heeft het initiatief onderdak gevonden in het voormalige Atelier Coppens in de Dansaertwijk. Voor de zevende editie zijn onder leiding van artistiek directeur Niekolaas Johannes Lekkerkerk (curator en schrijver bij The Office for Curating, NL) bijna dertig projecten van galeries, kunstenaarsinitiatieven en projectruimten uit zeventien landen geselecteerd en samengevoegd tot één tentoonstelling. De projecten hebben onder de suggestieve titel In Watermelon Sugar de ambitieuze missie om te midden van de ruïnes van het kapitalisme nieuwe horizonten te vinden. (artparis.com, artcologne.com, artbrussels.com, poppositions.com)