Etienne Wynants

DE WITTE RAAF

Editie 61 mei-juni 1996

print Print

Hou deze tekst mee gratis beschikbaar.
Stort uw bijdrage.


Of neem een (steun)abonnement.

Guillaume Bijl

Met zeven installaties en een tiental composities presenteert Guillaume Bijl een tentoonstelling in het Muhka waarmee hij zijn meesterlijk oog voor detail en compositie en zijn inzicht in de enscenering van handel, diensten, amusementsindustrie en musea perfect demonstreert. Wie sceptisch denkt Bijl ondertussen wel te kennen, mist onder meer wat volgt: twee functionele ruimten (een veilingzaal en een TV-quiz decor “Le jeu de l’art, chaque samedi soir en direct de ce musée”), vier pseudo-didactische, historische installaties met museaal karakter waaronder de sterfkamer van componist J. Vogl, het Documenta Wasmuseum met afgeleide souvenirs, een nieuw beknopt naturama van de prehistorische mens en niet te vergeten de excellente “235 belangrijke en minder belangrijke foto’s van de tweede helft van de 20ste eeuw”. Alles is afgewogen en tot een volwaardig parcours ineengeschoven, ingekleed en uitgebalanceerd volgens de beschikbare ruimten van dit museum.

De catalogus, verdienstelijk opgevat als vervolg van het in 1991 door Roland Patteeuws “Kunst & Projecten”uitgegeven overzicht, bevat een uitstekend essay van Frank Vande Veire. Zakelijk becommentarieert Bijl zelf voorts zijn toegepaste categorieën ‘Composities’, ‘Transformatie’-, ‘Situatie’- en ‘Sorry’-installaties. Stephan Berg tenslotte situeert het werk kort in een fin de siècle-geest en trekt parallellen met het werk van Fernand Khnopff: Bijls transformaties als een soort liefdevol geamuseerd opslaan van een voorbije tijd. Zijn opgezette meeuwen, gefotografeerd in het stadslandschap, verdwijnen als waarneembare kunst maar tegelijkertijd verdwijnt de stad als werkelijkheid om te verworden tot een door ons gemaakt driedimensionaal ding. Werk dat om reactie vraagt.

 

• Tot 9 juni in het Muhka, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen (03/238.59.60). Tot 6 juli: een kunstige selectie composities en een situatie van Bijl in Galerie Jamar, Verlatstraat 12, 2000 Antwerpen (03/238.68.75).