LEZINGENLezingenavond Omstand

Naar aanleiding van de tentoonstelling Dockumenta organiseert presentatieruimte voor actuele kunst Omstand do 22 augustus om 20u een avond met performance en kunstenaarslezingen. Bar de Groen, Kleine Oord, Arnhem (omstand.nl).

Lezingen in L'iselp

Wo 15 en 22 mei spreekt socioloog en kunstcriticus Benoît Dusart over ons geloof en onze institutionele verbeelding binnen het veld van de kunst, vertrekkende vanuit de 'affaire Brancusi', waarbij de Amerikaanse douane op 20 oktober 1926 een twintigtal sculpturen van Constantin Brancusi in beslag nam (vervoerd door Marcel Duchamp) met als argumentatie dat het geen kunstwerken waren, maar handelsproducten onderworpen aan invoerrechten. Do 16 en 23 mei spreekt kunstcriticus Marion Zilio over het 'ik' en hoe het wordt vormgegeven, via het gezicht, door middel van maskers tot selfies. Di 4 juni spreekt curator en kunstcriticus Guillaume Désanges over Thomas Hirschhorn aan de hand van het project le Musée précaire Albinet uit 2004. Di 11 juni gaat Phillip Van den Bossche in op het biografische in het oeuvre van Jef Geys. Wo 12 juni overloopt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het oeuvre van Wim Delvoye naar aanleiding van zijn tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Telkens om 18u in L'iselp, Waterloosesteenweg 31, Brussel. (iselp.be)

De Pont - lezingen

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans steeds één kunstenaar uit de collectie: Do 16 mei Michel François, do 20 juni Rineke Dijkstra. In de serie In het kader van... spreekt Rebecca Nelemans op do 27 juni over Luc Tuymans en de moeizame verhouding tussen schilderkunst en het ware... Telkens om 18u45. Do 23 mei om 16u30 is er een mastertalk door Mette Sterre over een nieuwe ethiek door het verwringen van het menselijke lichaam. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Dordtyart - lezingen

Dordtyart plant binnen het seizoensthema 'verschijnen/verdwijnen' volgende kunstenaarslezingen: do 30 mei Barbara Visser, do 13 juni Marjoleine de Vos, do 27 juni Maarten Doorman, do 11 juli Koen Vanmechelen. Telkens om 20u in DordtYart, Maasstraat 11, Dordrecht. (dordtyart.nl)

Het Nieuwe Instituut - Symposium Neuhaus

Vanaf 19 mei staat de programmering van Het Nieuwe Instituut vier maanden in het teken van 'meer-dan-menselijke kennis'. Onder de noemer Neuhaus opent er, honderd jaar na de oprichting van het Bauhaus, een tijdelijke academie die gericht is op niet-antropocentrische kennis: 'Wat als mensen leren denken, waarnemen en ontwerpen volgens de belangen en mogelijkheden van dieren, planten, robots en microben?' Za 18 mei opent Neuhaus met een experimenteel symposium met bijdragen van onder meer Annika Kappner, Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual en Alon Schwabe), Elaine Gan, Elisa Yvelin, Erinma Ochu, Federico Campagna, Grâce Ndjako, Menno Schilthuizen, The Otolith Group (Anjalika Sagar en Kodwo Eshun), Patricia MacCormack, Tabita Rezaire. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Colour Critique - een symposium over kleur als middel voor smaak, ervaring en waardering in de tentoonstellingsruimte

Vr 24 mei van 13u30 tot 18u organiseert het Frans Hals Museum een symposium naar aanleiding van de transformatie van de expositieruimten van het museum tijdens de tentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders. In een tweede fase van de tentoonstelling worden de kunstwerken getoond in een niet-neutrale omgeving: de wanden werden veranderd van wit naar een geelgroene kleur die steeds intenser wordt. Tijdens het symposium zal de vraag hoe kleurgebruik in de tentoonstellingsruimte historisch gezien is veranderd worden gerelateerd aan ontwikkelingen in de bredere visuele cultuur en entertainmentindustrie, waar musea steeds meer deel van uitmaken. Sprekers zijn India Mahdavi (ontwerper, architect, colorist, Parijs), Daniel Morgenthaler (conservator Helmhaus Zürich), Lynne Kouassi (kunstenaar, Zürich), Charlotte Klonk (professor voor kunst en nieuwe media aan de Humboldt Universiteit van Berlijn), Jessica Stockholder (kunstenaar verbonden aan de University of Chicago en Wissenschaftskolleg in Berlijn) en Steven ten Thije (conservator collecties Van Abbemuseum, Eindhoven). Toegang € 10. Frans Hals Museum - Hal, Grote Markt 16, Haarlem. (franshalsmuseum.nl)

A-Z nights

Di 19 maart over wandelen als artistieke activiteit, met Andy Vandevyvere, David Helbich en Serkan Taycan. Di 23 april over de impact van vrouwen op de mode- en designindustrie, met Libby Sellers, Pinar Demirdag en Flora Miranda. Telkens om 19u30 in De Nieuwe Zaal, Maastrichterstraat 96, Hasselt (a-znights.be).

Archipellezingen

Ma 20 mei de Duitse architect Florian Busch over zijn werk in Japan, do 23 mei de jonge architectenbureaus Raamwerk en m u r m u u r, do 6 juni Philippe Viérin van noA architecten over Kanal - Centre Pompidou Brut, do 13 juni het Nederlandse architectenbureau KAAN over de verbouwing van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, za 22 juni landschapsarchitecten Studio Basta. Meer info archipelvzw.be.

L'iselp - Vie et mort du visage

Do 9 mei om 18u spreekt kunsthistoricus Laurent Courtens over de verschijning van het individu sinds de vijftiende eeuw in de kunst en welke evoluties de verbeelding ervan heeft ondergaan, met de twijfel die in de portretten van Manet ontstaat tot de volledige ontmanteling van het genre bij Bacon, Lüpertz, Schütte, of de verlamming door het zelfverlies bij Ruff of Borremans. L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel (iselp.be).

Architectuurlezingen in Bozar

Di 26 maart om 20u de Zwitserse architect Peter Märkli, do 4 april om 19u Alexander Dierendonck van het Gentse bureau Dierendonckblancke naar aanleiding van de tentoonstelling Praxis, di 7 mei om 20u het Italiaanse bureau Baukuh, wo 8 mei om 19u architectuurfilosoof Sébastien Marot. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel (bozar.be).