LEZINGENPieter Bannenberg - Forum Groningen / gestapelde pleinen

Wo 22 januari om 18u houdt architect Pieter Bannenberg van NL Architects een lezing onder de titel Forum Groningen / gestapelde pleinen. Universiteitsbibliotheek Potgieterzaal, Singel 425, Amsterdam. (secnederland.nl)

Archipellezingen

Do 30 januari om 20u duidt Klaske Havik (NL) vanuit haar vakgebied van literatuur en architectuurkritiek het begrip 'onuitgesproken'. Havik hanteert een onderzoeksmethode die de ervaring, het gebruik en de verbeelding van architectuur en stedelijke ruimte verbindt met literaire taal. Theaterzaal Ledeberg, Ledebergplein 30, Gent. (archipelvzw.be)

Lezingen in L'iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs spreekt kunsthistoricus Christophe Veys op vr 7 februari met verzamelaar Philippe Crismer en op vr 20 maart met Odile & François Huet-Repolt. Wo 12 februari gaat kunsthistoricus Delphine Florence in op het werk van de in 2018 overleden Spaanse schilder Eduardo Arroyo. Wo 4 maart behandelt Alisson Bisschop binnen het kader van haar doctoraat de wijze waarop Luc Tuymans en Vincent Meessen de Belgische koloniale erfenis hebben gethematiseerd in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië in respectievelijk 2001 en 2015. Telkens om 18u in L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 16 januari Rineke Dijkstra en Fiona Tan. Do 20 februari: Sophie Calle en Thierry De Cordier. Do 19 maart: Fiona Banner en Roni Horn. Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Lezingenprogramma Art Rotterdam

De kunstbeurs Art Rotterdam loopt van 6 tot 9 februari en presenteert een lezingenprogramma onder de titel Reflections. Do 6 februari is de organisatie In4Art te gast die zich richt op kunst als motor voor innovatie, is er een lezing over de overeenkomsten op vlak van hedendaagse kunst tussen Vancouver en Rotterdam, en buigt het kunsttijdschrift Hart zich over de vraag welke (nieuwe) media zich aandienen om vandaag (over) kunst te publiceren. Vr 7 februari wordt curator Catherine de Zegher ondervraagd door het kunstmagazine See All This over wat er de afgelopen 25 jaar voor vrouwelijke kunstenaars veranderd is. Zo 8 februari spreekt Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum Utrecht, over videokunst aan de hand van een selectie werken te zien bij citizenM Projections, en gaat criticus Hans den Hartog Jager in gesprek met Marc Mulders naar aanleiding van de publicatie Hortus Deliciarum – Tuin van genoegen. (artrotterdam.com)

CIVA lezingen

Do 16 januari om 19u30 gaat fotograaf Tim Onderbeke naar aanleiding van zijn boek Labyrinth in debat met onder meer Véronique Boone (ULB Faculté d’Architecture La Cambre-Horta) over de beeldvorming van het landschap. Do 23 januari om 19u30 is de Zwitserse architect Luca Merlini te gast. (civa.brussels)

Curatorial Lectures: Working with Collections

Lezingenreeks georganiseerd door S.M.A.K., Universiteit Gent en KASK-School of Arts Gent met gerenommeerde curatoren: do 6 februari Penelope Curtis in Vandenhove Centrum, do 27 februari Sofía Hernández Chong Cuy in S.M.A.K., do 12 maart Frances Morris in Vandenhove Centrum, telkens om 19u. (ugent.be/vandenhove)

JAP-lezingen in Bozar

Do 30 januari om 19u een avond met Ann Veronica Janssens rond het Brain Space Laboratory dat ze initieerde met Natalie Ergino (directeur van het IAC van Villeurnane). Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)