LEZINGENLezing in La Loge

In de reeks Temple Talks spreekt op do 31 mei om 19u30 de architecte Aslı Çiçek (°1978, Istanboel) over haar fascinatie voor de wijze waarop gebouwen in oude Egyptische miniatuurtekeningen verschijnen en hoe ze haar denken over haar eigen werk hebben beïnvloed. De lezing vindt plaats in een speciaal ontworpen scenografie, als veruitwendiging van enkele van Çiçeks kernideeën. La Loge, Kluisstraat 86, Brussel. (la-loge.be)

Lezing bij Jan Mot

Naar aanleiding van de tentoonstelling Works from Stichting Egress Foundation Amsterdam / Seth Siegelaub organiseert galerie Jan Mot op za 26 mei om 17u een gesprek met Andy Hunt, Diana Kaur en Tris Vonna-Michell omtrent de publicatie Material Longevities die in de loop van 2018 uitgebracht wordt, en onder meer dieper ingaat op Siegelaubs The Artist’s Reserve Rights Transfer and Sale Agreement. Jan Mot, Kleine Zavel 10, Brussel. (janmot.com)

Filmvertoning en boekvoorstelling omtrent Ensor in VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst / UGent

Op do 31 mei om 19u toont VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst / UGent de film over James Ensor Zot, dwaas, boosaardig, zo ben ik ( 1990, 55′) van Luc De Heusch. De film, gedragen door uitspraken van de schilder, schetst een portret van Ensor zoals hij zichzelf presenteerde.  Steven Jacobs verzorgt de inleiding. Nadien wordt het boek van Bart Verschaffel Mock Humanity! James Ensor’s grotesques  and the History of Caricature by Jules Champfleury / Frame and Figure in  the work of James Ensor (A&S/books, 2018) voorgesteld en besproken in een gesprek met Frederik Leen, ere-departementshoofd KMSKB. VANDENHOVE, Rozier 1, Gent.

1974. Internationale Avant-Garde in het Paleis voor Schone Kunsten

In het kader van de tentoonstelling Time Extended / 1964-1973. Part II organiseert Herbert Foundation op zondag 3 juni om 14u een conferentie rond de tentoonstelling Carl Andre, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Victor Burgin, Gilbert & George, On Kawara, Richard Long, Gerhard Richter die Yves Gevaert begin 1974 organiseerde in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Onder de titel 1974. Internationale Avant-Garde in het Paleis voor Schone Kunsten geeft kunsthistoricus Joris D’hooghe een lezing die dieper ingaat op de geschiedenis en het belang van de tentoonstelling, alsook de individuele bijdragen van kunstenaars. Vervolgens gaat D’hooghe in gesprek met Daniel Buren over het werk Peinture Horizontale dat hij voor Gevaerts project realiseerde. Herbert Foundation, Raas van Gaverestraat 108, Brussel. Toegang € 14, reserveren via reservation@herbertfoundation.org. (herbertfoundation.org)

Lezingen bij Grafische Werkplaats Den Haag

Op wo 6 juni om 19u30 drie korte lezingen van kunstenaars die deelnemen aan Analog Patronen, het festival dat loopt van 25 mei t/m 16 juni. Grafische Werkplaats, Prinsegracht 16, Den Haag. (grafischewerkplaats.nl)

Grafische Werkplaats Den Haag

Op wo 16 juni om 19u30 drie korte lezingen van kunstenaars die deelnemen aan Analog Patronen, het festival dat loopt van 25 mei t/m 16 juni. Grafische Werkplaats, Prinsegracht 16, Den Haag. (grafischewerkplaats.nl)

Lezingen in het KASK

In de reeks Curatorial Conversations, georganiseerd door het postgraduaat Curatorial Studies, op do 17 mei om 17u een gesprek met Louise Osieka (directeur CIAP), op wo 30 mei om 17u met Frank Maes. KASK (Curational Studies), Jozef Kluyskensstraat 2, Gent.

In de reeks Curatorial Studies Keynote Lectures —eveneens georganiseerd door het postgraduaat, in samenwerking met UGent en S.M.A.K — op do 24 mei om 20u een presentatie van Chus Martínez (directeur van het Art Institute van de FNHW Academy of Art and Design te Basel). In het kader van de tentoonstelling REPLAY, die op dit moment loopt in het Gentse Convent, op do 17 mei om 20u een panelgesprek met enkele grafisch ontwerpers en beeldend kunstenaars over ‘de affiche als kunstwerk’. KASK (Campus Bijloke - Cirque), Louis Pasteurlaan 2, Gent. (schoolofartsgent.be)

JAP-lezingen in Bozar

In de reeks La création contemporaine op do 31 mei om 19u een ontmoeting met Charlemagne Palestine, naar aanleiding van zijn tentoonstelling in Bozar. Bozar, Ravensteinstraat 23 Brussel. (jap.be)

Lezingen in De Pont

In de reeks Mastertalks op do 31 mei om 17u een gesprek met multidisciplinair kunstenaar Cindy Moorman. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Archipellezingen

In het kader van de Triënnale Brugge vindt een reeks lezingen en panelgesprekken plaats. Op ma 28 mei om 20u  Liquid City 2: The Golden Snail Opera, een lezing en performance door antropologe Anna Lowenhaupt Tsing. Aanleiding is Whats Eating the Chinese Mitten Crab, een project op de triënnale dat draait rond een uitheemse krab die in de Brugse reien en kanalen het natuurlijke evenwicht verstoort. Tsing, professor aan de universiteit van Aarhus (Denemarken) en de University of California – Santa Cruz (VS) zal ingaan op haar onderzoek naar invasieve soorten, alsook voor het eerst haar performance The Golden Snail Opera aan het publiek presenteren. Concertgebouw (Kamermuziekzaal), ’t Zand 34, Brugge.

Op do 31 mei om 20u Liquid City 3: Architectures Liquides. In de kerk van het Grootseminarie stelt de triënnale een selectie uit de architectuurtekeningen en -modellen van het FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain) in Orléans tentoon. In deze editie van Liquid City gaat curator van het FRAC, Abdelkader Damani, in gesprek met de curatoren van de Triënnale. Grootseminarie, Potterierei 72, Brugge.  

Op di 5 juni om 20u Liquid City 4: SelgasCano, een lezing door architecten José Selgas en Lucía Cano. Het duo experimenteert met geleende technologieën en mechanismen uit andere onderzoeksgebieden, en bouwt voor de triënnale een nieuw zwemplatform. Coupure, Brugge. (archipelvzw.be)

Lezing in Fondation CAB

Op di 20 juni om 19u geeft Sue Spaid een lezing over het presenteren van onbewerkte materialen in de sculpturale kunst. Spaid is curator van de tentoonstelling De Wind Deed Het die op 28 juni opent in het Mechelse Windowbox. Fondation CAB, Borrensstraat 32-34, Brussel. (fondationcab.be.)

Archipellezingen - Gent, Brugge

Op do 3 mei om 19u30 Liquid City 1: Liquid Modernity – Zygmunt Bauman in het kader van de Triënnale Brugge. Een debat over het werk van de Pools-Britse socioloog en filosoof van Joodse afkomst Zygmunt Bauman (1925-2017). De Liquid City wordt getoetst aan zijn begrip van de Liquid Modernity. De overgang van vaste naar vloeibare moderniteit heeft in de westerse samenlevingen een geheel nieuwe situatie doen ontstaan en de mens geplaatst voor uitdagingen waarmee hij nog nooit eerder werd geconfronteerd. Sociale vormen en instituties krijgen thans onvoldoende tijd om zich te consolideren en kunnen niet langer dienen als referentiekader voor ons handelen en onze langetermijnoriëntaties. In het vloeibare leven spelen globalisering, individualisering en het verval van de welvaartsstaat een grote rol. In een debat wordt vanuit diverse standpunten deze thematiek besproken, samen met Marc Van den Bossche (filosofie), Dirk Geldof (sociologie), Tom Trevor (beeldende kunst), Leo Van Broeck (ruimteplanning) en moderator Isolde Vanhee. Stadsschouwburg, Vlamingstraat 9, Brugge.

Op zo 13 mei om 11u De Burg: lokroep van de muze in het kader van het Festival van de polyfonie. Dubbellezing met Hubert De Witte (directeur Musea Brugge) die ingaat op de geschiedenis van de Sint-Donaaskerk en met Hera Van Sande (medewerkster Toyo Ito paviljoen Burg, Brugge 2002) die bespreekt hoe deze kerk als inspiratie diende voor het paviljoen van Toyo Ito, dat in 2002 ter gelegenheid van 'Brugge, culturele hoofdstad van Europa' werd gerealiseerd. Concertgebouw (Kamermuziekzaal), 't Zand 34, Brugge

Op do 17 mei om 20u spreekt Wim Goes onder de titel The moment before the moment over zijn denkwereld en zijn architectuur. Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef 1, Gent. (archipelvzw.be)