LEZINGENSymposium Fabricating Futures in Design Museum Gent

Op vr 30 maart om 16u organiseert Designmuseum Gent een symposium over de mogelijkheden van computationeel design en robotic fabrication, vandaag en in de toekomst. Wat zal de impact ervan zijn op architectuur en design? Sprekers zijn Corneel Cannaerts (KU Leuven), architect Gilles Retisin (Bartlett School of Architecture, University College London), Elise Elsacker (VUB), Thibaut Van Dousselaere en Silke Van Geeteruyen (UGent). Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, Gent. (designmuseumgent.be)

Symposium Fabricating Futures in Design Museum Gent

Op vr 30 maart om 16u organiseert Designmuseum Gent een symposium over de mogelijkheden van computationeel design en robotic fabrication, vandaag en in de toekomst. Wat zal de impact ervan zijn op architectuur en design? Sprekers zijn Corneel Cannaerts (KU Leuven), architect Gilles Retisin (Bartlett School of Architecture, University College London), Elise Elsacker (VUB), Thibaut Van Dousselaere en Silke Van Geeteruyen (UGent). Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, Gent. (designmuseumgent.be)

Performance en Paneldiscussie West Den Haag

Op za 14 april om 20u organiseert West Den Haag in het kader van de lopende tentoonstelling van Gary Hill onder de titel Three Ways At Once (I Don’t Understand Language) een performance en paneldiscussie met Gary Hill, George Quasha en Charles Stein. Daarbij worden meerdere camera's, videoprojecties, computers en andere instrumenten ingezet. Onder wat de performers gebruiken als taal valt nagenoeg alles wat in de werkelijke (en hyperrealistische) tijd kan worden gegenereerd, zoals geluiden, beelden, woorden, gebaren en een reeks van semidefinieerbare elektronische fenomenen (elektronische linguïstiek). (westdenhaag.com)

Lezingen De Pont

In de reeks Mastertalks is er op do 22 maart om 17u een gesprek met multidisciplinair kunstenaar Daan den Houter. Op do 5 april om 17u handelt de salonlezing over Sony en de intrede van videokunst. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Symposium Transformation Digital Art 2018 - LIMA Amsterdam

Op 22 en 23 maart organiseert het platform LIMA in Amsterdam een symposium onder de titel Transformation Digital Art 2018. De participanten (o.a. conservators Karen Archey (Stedelijk Museum) en Louise Cone (National Gallery of Denmark), kunstenaars Harm van den Dorpel en Constant Dullaart) onderzoeken welke praktijken ontwikkeld kunnen worden om kunstwerken die een inherent digitale, performatieve of processuele aard hebben, ook in de toekomst toegankelijk en raadpleegbaar te houden. LIMA, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam. (li-ma.nl)

Symposium Analog Patronen - Grafische Werkplaats Den Haag

Op vr 6 april om 13u organiseert de Grafische Werkplaats in Den Haag als aftrap van hun tweejaarlijkse Festival Analog (dat overigens pas in mei plaatsvindt) een symposium waarbij kenners vanuit verschillende disciplines zullen vertellen over het thema ‘patronen’. Theater in de Steeg, Westeinde 165, Den Haag. Toegang € 8. (grafischewerkplaats.nl)

Lezingen L'iselp

In de reeks Transformer l’art, Changer l’ècole spreekt Alan Speller op wo 21 maart om 18u over Black Mountain College: de Amerikaanse school die in de jaren 30 door kunst standaard in het programma op te nemen een nieuwe vorm van onderwijs introduceerde en daarmee wereldwijd reputatie verwierf. Op za 24 maart om 15u vindt een panelgesprek plaats rond het thema kunst en pedagogie, georganiseerd door RED en PhiloCité. L’iselp, Brussel. L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingen WIELS

Op wo 21 maart om 19u Sophie Podolski, Cutting-edge outsider door Erik Thys over de relatie tussen kunst en psychiatrische kwetsbaarheid in het werk van Sophie Podolski. WIELS, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

Archipellezingen - Gent, Brugge

Op do 22 maart om 20u Tijd en ruimte in Japan door Hera Van Sande over de culturele aspecten die aan de basis liggen van de Japanse architectuurproductie van de laatste vijftig jaar. Theaterzaal Ledeberg, Ledebergplein 30, Gent.

Op do 3 mei om 19u30 Liquid City 1: Liquid Modernity – Zygmunt Bauman in het kader van de Triënnale Brugge. Een debat over het werk van de Pools-Britse socioloog en filosoof van Joodse afkomst Zygmunt Bauman (1925-2017). De Liquid City wordt getoetst aan zijn begrip van de Liquid Modernity. De overgang van vaste naar vloeibare moderniteit heeft in de westerse samenlevingen een geheel nieuwe situatie doen ontstaan en de mens geplaatst voor uitdagingen waarmee hij nog nooit eerder werd geconfronteerd. Sociale vormen en instituties krijgen thans onvoldoende tijd om zich te consolideren en kunnen niet langer dienen als referentiekader voor ons handelen en onze langetermijnoriëntaties. In het vloeibare leven spelen globalisering, individualisering en het verval van de welvaartsstaat een grote rol. In een debat wordt vanuit diverse standpunten deze thematiek besproken, samen met Marc Van den Bossche (filosofie), Dirk Geldof (sociologie), Tom Trevor (beeldende kunst), Leo Van Broeck (ruimteplanning) en moderator Isolde Vanhee. Stadsschouwburg, Vlamingstraat 9, Brugge.

Op zo 13 mei om 11u De Burg: lokroep van de muze in het kader van het Festival van de polyfonie. Dubbellezing met Hubert De Witte (directeur Musea Brugge) die ingaat op de geschiedenis van de Sint-Donaaskerk en met Hera Van Sande (medewerkster Toyo Ito paviljoen Burg, Brugge 2002) die bespreekt hoe deze kerk als inspiratie diende voor het paviljoen van Toyo Ito, dat in 2002 ter gelegenheid van 'Brugge, culturele hoofdstad van Europa' werd gerealiseerd. Concertgebouw (Kamermuziekzaal), 't Zand 34, Brugge

Op do 17 mei om 20u spreekt Wim Goes onder de titel The moment before the moment over zijn denkwereld en zijn architectuur. Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef 1, Gent. (archipelvzw.be)

A-Z night #6 - Beyond the Urban

Deze A-Z night gaat in op de creatieve uitdagingen die het platteland te bieden heeft. Aan deze avond ligt het doctoraatsonderzoek naar de potentie van demografische krimp van architecte Tine Segers ten grondslag. Architect en historicus Stephan Petermann (NL/DE) werkzaam vanuit OMA, community art kunstenaar Kathrin Böhm (UK) en beeldend kunstenaar Gert Robijn (BE) spreken over hun artistieke praktijk in verhouding tot de periferie. Op di 13 maart om 19u30 in De Nieuwe Zaal, Maastrichterstraat 96, Hasselt. Toegang € 9. (a-znights.be)

Auditorium 17|18 in STUK Leuven

Ter afsluiting van de zesdelige reeks Architecture as a Laboratory georganiseerd door Stad en Architectuur: op do 26 april om 20u ACT VI: Make door Benedetta Tagliabue van het Spaanse architectuurbureau EMBT. STUK Auditorium, Naamsestraat 96, Leuven. (stuk.be en stadenarchitectuur.be)

JAP-lezingen in BOZAR

In de reeks Clés pour le XXIème siècle op za 24 maart om 10u30 Autoportraits ou autoreprésentations photographiques, quel est le sujet door Sabine Thiriot (verantwoordelijke educatieve dienst Jeu de Paume). Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)

A+-lezingenreeks ACROSS - Antwerpen/Liège

In de reeks ACROSS, die uitwisseling en dialoog wil faciliteren tussen de Franstalige en Nederlandstalige architectuurculturen in België: in Luik (Galerie Opéra) op wo 28 maart om 19u het Nederlandstalige bureau Laura Muyldermans; in Antwerpen (deSingel) op di 3 april om 20u het Franstalige bureau Bernard Dubois. Galerie Opéra, Place de la République française 41, Luik en deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen. (a-plus.be)

A+-lezingen in Bozar

Op di 17 april om 20u Jan Liesegang (Raumlabor). Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. (a-plus.be)

A SCI FI Symposium - Netwerk Aalst, De Appel

In het kader van de tentoonstelling SCI FI AGIT PROP van de Hongaarse kunstenaar Tamás Kaszás , wordt een tweedelig symposium georganiseerd. Het vindt, net als de tentoonstelling zelf, zowel plaats in Netwerk Aalst, op vr 30 maart, als in De Appel in Amsterdam, op za 31 maart. Het programma omvat presentaties, lezingen en debatten van kunstenaars, grafisch vormgevers en theoretici, waarin nagedacht wordt over nieuwe manieren van leven in een postdigitale, postkapitalistische en postindustriële samenleving. Netwerk Aalst, Houtkaai 15, Aalst en De Appel, Schipluidenlaan 12D4, Amsterdam. (netwerkaalst.be en deappel.nl)