LEZINGENBeing with Pedagogy - CIVA

Op za 24 november van 14 tot 20u organiseert CIVA een debatdag onder de titel Being with Pedagogy over het begrip pedagogische experimenten in kunst en architectuur, en over het kritisch vermogen en de verantwoordelijkheid van het hedendaagse onderwijs in een context van snelle veranderingen op het vlak van klimaat, cultuur en politieke discussie. Sprekers zijn onder meer Christophe Van Gerrewey, Patrice Neyrinck, Marc Godts, Claire Moulène, Mathilde Villeneuve en Jean-Louis Cohen. KANAL-Centre Pompidou / HOUSE 3, Akenkaai, Brussel. (civa.brussels)

Lezingen PXL-MAD School of Arts

Op do 15 november om 18u30 Johan Grimonprez, met aansluitend de vertoning van Shadow World (2016), op wo 21 november om 19u30 Ruudt Peters & Anneleen Swillen, op do 6 december om 18u30 Frank Maes, op di 11 december om 18u30 Kris Martin, in PXL-MAD — School of Arts, Elfde-Liniestraat 25, gebouw C, Hasselt. Op do 22 november om 18u30 Rokko Miyoshi, naar aanleiding van de groepstentoonstelling Where widowed objects meet orphaned ideas in CIAP, Lombaardstraat 23, 3500 Hasselt. Meer info pxl-mad.be.

DeFKa/SMAHK. Sandberglezing.

Op vr 16 november om 17u verzorgt Hedwig Fijen, de directeur van Manifesta, de 14e Sandberglezing. Werkplaats, Rolderstraat 21, Assen. (defkaresearch.com)

KMSKA - Lezingen op zondag

Op 2 december spreekt Steven Jacobs over de wijze waarop kunstmusea worden voorgesteld in speelfilms. Op 6 januari gaat Sandra Kisters in op de publieke beeldvorming van de impressionistische beeldhouwer Auguste Rodin en hoe de kunstenaar die zelf probeerde te sturen. Telkens om 11u in Thomas More, Campus National, Kronenburgstraat 62-66. (kmska.be)

Architectuurlezingen in Bozar

Op do 22 november spreekt de Nederlandse fotograaf en kunstenaar Bas Princen over zijn foto's en de intieme relatie tussen architectuur en landschap die ze in beelden brengen. Op di 11 december gaan de Ierse architecten Yvonne Farrell en Shelly McNamara van het bureau Grafton in op hun architecturale aanpak. Telkens om 20u in Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel (bozar.be).

Lezing in Kunsthal Extra City

Op vr 16 november is er een kunstenaarsgesprek met Vedran Kopljar en Evelin Brosi & Elvis Bonier. Kunsthal Extra City, Eikelstraat 25-31, Antwerpen. (extracitykunsthal.be)

Artists Talks M HKA

In de reeks kunstenaarsgesprekken van M HKA in samenwerking met Antwerpse galerieën is op do 22 november Francis Denys te gast, op vr 7 december Armen Eloyan (uitzonderlijk in Cinema Zuid), op do 20 december Dennis Tyfus. Auditorium M HKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen. (muhka.be)

Lezingen in S.M.A.K.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Raoul De Keyser | oeuvre organiseert S.M.A.K. een reeks lezingen. Eric Rinckhout bespreekt op zo 25 november de invloed van Raoul De Keyser op de schilderkunst in binnen- en buitenland. Op zo 16 december brengt Bernard Dewulf een poëtische benadering van het oeuvre van De Keyser. Op zo 13 januari legt Steven Jacobs de link tussen fotografie en het werk van De Keyser. Telkens om 15u in S.M.A.K., Jan Hoetplein 1, Gent (smak.be).

Lezingen in L'iselp

Op di 4 december curator Tania Nasielski over William Kentridge, op wo 5 december Nathalie Blanc (Universiteit Paris-Diderot) over vormen in hedendaagse kunst binnen een ecologisch perspectief, op di 18 december Maurizio Cohen over het Luikse architectenbureau E.G.A.U. en zijn samenwerking met kunstenaars als Pol Bury, Georges Collignon, Noël Randaxhe en Jean Rets. Telkens om 18u in L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel (iselp.be).

KASK-lezingen

Op do 11 oktober kunstenaar Roy Villevoy, op do 18 oktober de Palestijnse kunstenaar en filmproducer Mohanad Yaqubi, op do 25 oktober kunstenaar Hadassah Emmerich, op wo 7 november Daniel García Andújar, op do 22 november Samah Hijawi, op do 29 november Nikolaus Gansterer en op do 6 december Marc Schaevers over Felix Nussbaum. Telkens om 20u, Campus Bijloke - Cirque, Louis Pasteurlaan 2, Gent. Meer info schoolofartsgent.be.

Architectuurlezingen in Bozar

Di 18 september om 20u gesprek met architect en stedenbouwkundige Paola Viganò en filosoof, econoom en architect Philippe Van Parijs, als afsluiter van de zomertentoonstelling Horizontal Metropolis: a radical project waarvan Viganò de curator was. Do 20 september om 20u lezing door Georges Descombes, waarmee de tweede editie van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB) wordt geopend. Vr 21 september vindt er binnen hetzelfde programma een dagvullend symposium plaats over landschapsinrichting. Di 2 oktober om 20u lezing door Peter St John van het Engelse architectenbureau Caruso St John, dit jaar op de Architectuurbiënnale van Venetië curator van het Engelse paviljoen. Bozar, Zaal M, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Lezing 'Conservatisme(n)' in WTC BRussel

Op do 27 september om 19u30 presenteert De Witte Raaf zijn septembernummer met een lezing door Merijn Oudenampsen en een gesprek over conservatieve cultuurpolitiek en projecten voor Brussel. WTC I, Koning Albert II-laan 28-30, Brussel. (dewitteraaf.be)

1974. International Avant-Garde Art at the Palais des Beaux-Arts

Naar aanleiding van de publicatie 1974. International Avant-Garde Art at the Palais des Beaux-Arts spreekt kunsthisctoricus Joris D'Hooghe zo 30 september om 15u30 met met Yves Gevaert over de toenmalige tentoonstelling Carl Andre / Marcel Broodthaers / Daniel Buren / Victor Burgin / Gilbert & George / On Kawara / Richard Long / Gerhard Richter in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Auditorium Herbert Foundation, Coupure Links 627A. (herbertfoundation.org)

De Ateliers: Artist's Talks

De Ateliers presenteert Indian Summer 2018, een reeks artist's talks op dinsdag: 2 oktober Amy Sillman, 9 oktober gerlach & koop, 16 oktober Peter Wächtler, 23 oktober Roger Hiorns, 30 oktober Shezad Dawood, 6 november Marieta Chirulescu. De lezingen beginnen telkens stipt om 17u in De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam (de-ateliers.nl). Inkom € 5.

Kunst en wetenschap in symbiose

Op wo 26 september 9u30 organiseert de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten een symposium over wetenschap en kunst en hoe ze elkaar kunnen inspireren, naar aanleiding van de tentoonstelling Kunst en Wetenschap in Symbiose. Keynotes door Johan Wagemans en Koen Jonckheere. Paleis der Academiën, Hertogstraat 1, Brussel. (kvab.be)

KMSKA - Lezingen op zondag

Op zo 7 oktober spreekt wetenschappelijk Directeur Collecties Elsje Janssen onder de titel Zonder beitel of penseel: van wandtapijt tot 'fiber art' over het wandtapijt in België en hoe het evolueerde naar textielkunst en ‘kunst met textiel’. Haar lezing sluit aan bij de expositie Soft? Tactiele dialogen met textielkunst uit de collectie van het ModeMuseum in het Maurice Verbaet Center Antwerpen. Op zo 4 november licht Mark Schaevers zijn boek Orgelman toe, een biografie over de Joodse kunstenaar Felix Nussbaum. Telkens om 11u in Thomas More, Campus National, Kronenburgstraat 62-66. (kmska.be)

EM2N – Never left indifferent in C-mine cultuurcentrum Genk

Op do 15 november om 20u15 spreken Mathias Müller en Daniel Niggli van het Zwitserse architectenbureau EM2N over oeuvre en geven ze hun visie op collectief wonen. EM2N vormt samen met noA architecten en Sergison Bates architects het team dat de architectuurwedstrijd won voor de Brusselse Cultuurpool Citroën. C-Mine Cultuurcentrum Genk. (architectuurwijzer.be)

Lezingen in Het Nieuwe Instituut

Wo 26 september om 16u seminarie met architect en docent Joel Sanders (Yale University) onder de titel Queering Architecture: Noncompliant Bodies over diversiteit en inclusiviteit in architectuur, waarbij hij uitgaat van het ‘ongehoorzame’ of ‘onaangepaste’ lichaam. Do 11 oktober om 19u geeft kunsthistoricus Tim Benton een lezing over de restauratie van Eileen Gray's Villa E-1027 in Cap Martin aan de Côte d'Azur, waarbij hij vooral zal ingaan op de restauratie van het meubilair en op de verschillende controverses die het begrip van het huis gekleurd hebben. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam (hetnieuweinstituut.nl). 

Symposium 30 jaar Heinekenprijs voor de kunst in Van Abbemuseum

Op do 20 september om 13u vindt in Van Abbemuseum een symposium plaats waarin de geschiedenis en de toekomst van de Heinekenprijs voor de kunst in het bredere landschap van kunstmecenaat wordt geplaatst. Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. (vanabbemuseum.nl)