LEZINGENLezingen in De Pont

Do 31 januari om 18u45 een lezing over de bruikleen Wie ik ben gaat niemand wat aan van Marlene Dumas. Het werk bestaat uit 36 portretten van bewoners van de psychiatrische instelling 't Hooghuys. Gusta van Geleuken en Maria Boot waren dertig jaar geleden betrokken bij dit kunstproject en blikken erop terug. Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans steeds één kunstenaar uit de collectie. Do 21 februari om 18u45 komt Richard Long aan de beurt. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg (depont.nl).

Architectuurlezingen in Bozar

Ma 11 februari om 20u Johan Arrhov en Henrik Frick van het jonge Zweedse architectenbureau Arrhov Frick. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel (bozar.be).

Lezing S.M.A.K.

Ter afsluiting van de tentoonstelling Raoul De Keyser | oeuvre organiseert S.M.A.K. een gesprek op zo 27 januari om 15u tussen Martin Germann en curator Ulrich Loock (en onder voorbehoud met kunstjournalist Adrian Searle). S.M.A.K., Jan Hoetplein 1, Gent (smak.be).

JAP-lezingen in Bozar

Di 12 maart om 20u spreekt Isabelle Alfonsi, onderzoekster en codirecteur van Marcelle Alix (Parijs), onder de titel 'Minimalisme et sexe' over de marginalisering van kunst(kritiek) die vertrekt van het affect en het seksuele (Lynda Benglis, Yvonne Rainer of Lucy Lippard), als een verschijnsel dat parallel loopt met de maatschappelijke verbanning van elke afwijkende seksualiteit, steunend op de tekst 'Minimalism and Biography' van kunsthistoricus Anna C. Chave. Za 16 maart om 10u30 spreekt kunsthistoricus Catherine Mayeur over Bruce Nauman. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel (jap.be).

West Den Haag: Marshall McLuhan and the Arts

Naar aanleiding van het tentoonstellingsprogramma Feedback #4: Marshall McLuhan and the Arts organiseert West Den Haag op vr 1 en za 2 maart een symposium onder dezelfde titel. Meer info westdenhaag.nl.

Het Nieuwe Instituut - lezingen

Do 31 januari is er het debat 'For the Record: Performing Gender' over de performance van gender in populaire muziekvideo's. 

Naar aanleiding van de tentoonstelling Speculatief Design Archief staat een aantal lezingen geprogrammeerd onder de titel 'Archive Talks'. Op do 24 januari Delany Boutkan over de invloed van de circulatie van afbeeldingen op social media op het tentoonstellen van designobjecten en de collecties in musea, en de Zweedse ontwerper Mikaela Steby Stenfalk die recentelijk afstudeerde aan de Man & Media afdeling van de Design Academy Eindhoven met een gecrowdsourced tentoonstellingsconcept dat gebruikmaakt van afbeeldingen op social media. Op do 7 februari worden Joke Robaard en Camiel van Winkel geïnterviewd door studenten van het programma Experimental Publishing (XPUB) van het Piet Zwart Instituut (TBC) naar aanleiding van hun publicatie Archive Species Bodies, Habits, Practices

Tijdens Art Rotterdam geeft Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 1919-2019 op do 7 en vr 8 februari een lezing over de relaties tussen het Bauhaus en het Huis Sonneveld. Bij de inrichting van het huis in 1933 speelde het Bauhaus een bijzondere rol. De Sonnevelds kozen bijvoorbeeld voor meubels van Bauhausstudenten.

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zo 3 februari zijn leden van de zogenaamde Tanthofwerkgroep te gast, die in de jaren 70 verantwoordelijk was voor het herziene ontwerp van de Delftse uitbreidingswijk Tanthof. Frans Hooykaas, Peter Lüthi, Joost Váhl, Hiwe Groenewolt en Anneloes Groenewolt-van den Berg zullen hun herinneringen aan dit proces delen aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling. Zondag 24 februari zijn Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom te gast. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam (hetnieuweinstituut.nl).

Gross. Max. - CIVA

Do 24 januari om 20u Bridget Baines van het bureau Gross. Max. naar aanleiding van de tentoonstelling Designed Landscapes - Brussels 1775-2020. KANAL-Centre Pompidou / HOUSE 3, Akenkaai, Brussel. (civa.brussels)

Lezingen in S.M.A.K.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Raoul De Keyser | oeuvre organiseert S.M.A.K. een reeks lezingen. Eric Rinckhout bespreekt op zo 25 november de invloed van Raoul De Keyser op de schilderkunst in binnen- en buitenland. Op zo 16 december brengt Bernard Dewulf een poëtische benadering van het oeuvre van De Keyser. Op zo 13 januari legt Steven Jacobs de link tussen fotografie en het werk van De Keyser. Telkens om 15u in S.M.A.K., Jan Hoetplein 1, Gent (smak.be).