LEZINGENLezingen in Het Nieuwe Instituut

Wo 20 en do 21 november vindt de jaarlijkse conferentie plaats van het Jaap Bakema Study Centre. Onder de titel Architectuur en Democratie 1965-1989: Stadsvernieuwing, populisme en de verzorgingsstaat wordt nagedacht over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. De eerste dag van 9 tot 17u gaat door in de Faculteit Bouwkunde in Delft, de tweede dag van 13 tot 21u in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De afsluitende keynote lezing wordt verzorgd door Esra Akcan en handelt over de stadsvernieuwing van Kreuzberg in Berlijn. Meer info hetnieuweinstituut.nl.

Archipellezingen

Do 21 november om 20u spreekt architectuurfotograaf Filip Dujardin onder de titel Van pixel naar baksteen over zijn werk waarbij de evolutie van tweedimensionale fotografie naar driedimensionale installatiekunst centraal zal staan. Auditorium Quetelet, Tweekerkenstraat 2, Gent. (archipelvzw.be)

De Ateliers: Artist's Talks

De laatste artist talk van het najaar organiseert De Ateliers in samenwerking met het Frans Hals Museum op di 19 november om 17u30 en wordt verzorgd door de Engelse kunstenaar Marianna Simnett, waarvan in het museum de tentoonstelling My Broken Animal loopt. De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam. (de-ateliers.nl)

Lezing over Harun Farocki bij Krieg

Naar aanleiding van het filmprogramma Selected By dat dit jaar aandacht besteedt aan Harun Farocki plant Krieg op di 3 december om 19u een gesprek met Elsa de Seynes, coördinator van Harun Farocki Institut, gemodereerd door kunstenaar en onderzoeker Ingel Vaikla. Krieg, Elfde Liniestraat 25, Hasselt. (krieggallery.art)

Lezing bij Herbert Foundation

Zo 17 november om 11u spreekt de Oostenrijkse curator en voorzitter van de Maria Lassnig Foundation Peter Pakesch naar aanleiding van de tentoonstelling Distance Extended / 1979 – 1997. Part I. Herbert Foundation, Raas van Gaverestraat 108, Gent. (herbertfoundation.org)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 21 november Wat zegt Tacita Dean over Lothar Baumgarten? Do 19 december Guido Geelen over Richard Serra en James Turrell. Do 16 januari Wat zegt Rineke Dijkstra over Fiona Tan? Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Lezingen Kunsthal Extra City

Do 21 november kunstenaarsgesprek met Sol Calero en Christopher Kline (Conglomerate), gemodereerd door Carla Donauer. Wo 4 december performance van en gesprek met Gerard Herman en Sine Van Menxel. Telkens om 19u30 in Kunsthal Extra City, Eikelstraat 25-31, Antwerpen. (extracitykunsthal.be)

Lezingen in L'iselp

Di 19 november om 18u spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over de evenwaardige rol die het Bauhaus aan vrouwelijke ontwerpers toekende en het paradoxaal genoeg gemarginaliseerde werk van bijvoorbeeld Anni Albers, Marianne Brandt, Katt Both of Gunta Stölzl. Wo 4 en wo 11 december om 19u30 spreekt curator Paul Willemsen over het samengaan van leven en dood in de fotografie. Di 10 december om 18u gaat kunsthistoricus Laurent Courtens in op het werk van arte-poverakunstenaar Giovanni Anselmo. Daarnaast is er nog een driedelige reeks geprogrammeerd over klank in de schilderkunst. L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

KASK-lezingen

Do 28 november de Kroatische filmmaker en mediakunstenaar Igor Grubić, do 5 december docent modegeschiedenis aan de Academie van Warschau Aleksandra Jatczak over mode en design tijdens het Sovjet-tijdperk in Polen, do 12 december de Indische denker en activist Vandana Shiva over multinationals en voedselbeleid, do 19 december Rasha Salti over haar project Saving Bruce Lee – African and Arab Cinema in the Era of Soviet Cultural Diplomacy. Telkens om 20u, Campus Bijloke - Cirque, Louis Pasteurlaan 2, Gent. (schoolofartsgent.be)

Architectuurlezingen in Bozar

Di 19 november om 19u spreekt Go Hasegawa over zijn werk, do 5 december om 20u is het Duitse architectenbureau AMUNT– Architekten Martenson Und Nagel Theissen te gast. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Le marché de l'art du surréalisme et de René Magritte - Magritte Museum

Di 10 december vanaf 10u organiseert Sotheby's Belgium een colloquium over de wijze waarop het surrealisme in Brussel en Parijs op de kunstmarkt verschijnt in de jaren 1920, en over de galeries die in de jaren 1940 van cruciaal belang waren voor René Magritte: de Brusselse galerie Lou Cosyn en de Hugo Galerie en Iolas Galerie in New York. Sprekers zijn Virginie Devillez (Directeur Sotheby's Belgium), Alice Ensabella (kunsthistoricus, Universiteit Grenoble), Caterina Caputo (kunsthistoricus, Universiteit Firenze), Suzanne Vanderveken (student economie, UGent), Julie Waseige (Directeur Fondation Marcel Mariën) en Isy Brachot (galerist en verzamelaar). Magritte Museum, Koningsplein 1, Brussel. (musee-magritte-museum.be)

Symposium Alphabetica 2019 - West Den Haag

Za 23 november vanaf 10u organiseert West Den Haag, aansluitend op de tentoonstellingen Missing Scripts (Alphabetum IV) en Laws of Form (Alphabetum III), een internationaal symposium over letters, schrift en taal, in samenwerking met onder meer het Atelier National de Recherche Typographique in Nancy en het SEI Departement of Linguistics van de Universiteit van Berkeley. West Museumkwartier, voormalige Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102, Den Haag. (westdenhaag.com)

JAP-lezingen in Bozar

Za 23 november om 10u30 spreekt Dorothée Duvivier over de invloed van de punkbeweging op de visuele cultuur in Europa in de tweede helft van de jaren zeventig. Di 26 november om 20u kunsthistoricus Didier Semin in gesprek met installatiekunstenaar Annette Messager. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)

Design Museum Den Bosch - Discussieavond Politiek en Verleiding

Naar aanleiding van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk organiseert het Design Museum Den Bosch op do 28 november om 19u30 een gesprek over de aantrekkingskracht van de fascistische ideologie met historicus Ewoud Kieft, schrijver Dubravka Ugreŝić en cultuurfilosoof Thijs Lijster. Politiek filosoof Ivana Ivković modereert. De Mortel 4, Den Bosch. (designmuseum.nl)

De Pont - lezingen

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 17 oktober Wat verbindt Luc Tuymans met Jan Andriesse?, do 21 november Wat zegt Tacita Dean over Lothar Baumgarten?Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Lezing over Paul De Vylder in Vandenhove

Vr 8 november om 18u30 verzorgt Bart Verschaffel een lezing met als titel 'Monkey Business.' Helden en nimfen in het werk van Paul De Vylder, naar aanleiding van de publicatie en tentoonstelling van het fotogliefen-project Les Demoiselles de Saint Antoine. Vandenhove, Rozier 1, Gent. (ugent.be/vandenhove)