LEZINGENDe Ateliers: Artist Talks

Di 16 november Calla Henkel en Max Pitegoff, di 23 november Lydia Ourahmane, di 30 november Mirak Jamal. Telkens stipt om 17u in De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam. (de-ateliers.nl)

Conferentie in Het Nieuwe Instituut

Wo 24 en do 25 november organiseert het Jaap Bakema Study Centre de conferentie The Observers Observed over de invloed van etnografie op de architectuur. Architecten maken al sinds de negentiende eeuw gebruik van etnografie om de discipline verder te ontwikkelen en de maatschappelijke rol van de architect opnieuw vorm te geven. Etnografie is een vorm van kwalitatief onderzoek, geworteld in het kolonialisme, kapitalisme en eurocentrisme. Tegelijkertijd biedt etnografie nieuwe inzichten en inspiratie die kunnen helpen het dagelijks leven van mensen te verbeteren. De eerste dag vindt plaats in Vakwerkhuis Delft, Professor Snijdersstraat 2, Delft; de tweede in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Archipellezingen

Do 18 november om 20u DRDH Architects die mee zullen instaan voor de renovatie van het Gentse Operagebouw. Do 2 december LAMA Landscape Architects over hun kritische houding en integrale aanpak. Do 16 december evalueert Gideon Boie de pilootprojecten Zorg van de Vlaamse Bouwmeester. De eerste lezing vindt plaats in Opera, Schouwburgstraat 3, Gent. De locatie van de twee andere is nog te bepalen. (archipelvzw.be)

KASK-lezingen

Do 25 november Sophie Nys, do 2 december Sammy Baloji, do 9 december Jacqueline de Jong in gesprek met Monali Meher, do 16 december Arthur Crucq over de oorsprong van decoratieve patronen, do 23 december Anne Daems. Telkens om 20u, Campus Bijloke - Cirque, Louis Pasteurlaan 2, Gent. (schoolofartsgent.be)

JAP-lezingen

Wo 24 november om 19u spreekt kunsthistoricus Margaux Van Uytvanck (ULB) onder de titel Marcel Broodthaers au pied de la lettre over het doorwerken van Broodthaers' poëtisch werk in zijn beeldend werk, en meer bepaald over zijn reflecties vanaf 1966 op het schrijven, op taal en communicatie. Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

Grace Ndiritu - Ghent: How to Live Together

Kunstenaar Grace Ndiritu dook samen met een juridisch specialist van Jubilee vzw in de geschiedenis van het Caermersklooster en onderzoekt hoe de site kan dienen als model voor de praktijk van commoning (gemeenschappelijk gebruik). In Kunsthal staat binnen dit kader op do 25 november onder de titel Holistic Reading Room een gezamenlijke lezing geprogrammeerd van Giorgio Agambens The Highest Poverty. Monastic Rules and Form-of-Life. Op vr 10 december is het publiek debat Commoning, Property Law and Indigenous Land Rights in the Belgian Context gepland over ideeën van commoning, de geschiedenis en sociale planning van het Patershol en de huidige verkoop van het karmelietenklooster. Sprekers zijn juridisch specialist Marie-Sophie de Clippele, historicus Rafaël Verbuyst en stedenbouwkundige Jorik De Wilde. Telkens om 19u in Kunsthal Gent, Caermersklooster, Lange Steenstraat 14. (kunsthal.gent)

Joseph Beuys - Goethe-Institut

In Duitsland loopt naar aanleiding van de honderdjarige geboortedag van Joseph Beuys het evenement beuys 2021. Joseph Beuys (1921-1986) is een van de invloedrijkste naoorlogse Duitse kunstenaars, die vooral bekend is geworden door zijn performances, installaties, lezingen en Fluxus-concerten. Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten en kunstenaar Joseph Sassoon Semah organiseren in Nederland een groot kritisch project over Beuys dat zal lopen tot juni 2022. In het Goethe-Institut in Amsterdam loopt in dat kader tot en met 23 december de tentoonstelling On Friendship / (Collateral Damage) IV - How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist [The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia]. Naar aanleiding daarvan heeft Semah op do 28 oktober met auteur Mati Shemoelof en op do 11 november met kunsthistoricus Rick Vercauteren. Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam. (goethe.de)

Archipellezingen

Do 23 september om 20u, in Cinema Lumière Brugge, (Ver)beeldende stad, gesprek met architectuurdocenten Klaske Havik en Véronique Patteeuw, en kunstenaar en architectuurfotograaf Bas Princen over de wijze waarop de beeldvorming van een stad wordt gestuurd. Do 21 oktober om 20u architect Laura Muyldermans over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht. Do 18 november om 20u, in Opera Gent, Hybrid entities door DRDH Architects; de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth spreken over hun werk naar aanleiding van hun ontwerp voor de renovatie van de Opera. (archipelvzw.be)

Bozar - The Future of Living

Bozar organiseert op di 19 en wo 20 oktober telkens vanaf 10u een tweedaags symposium met lezingen en panelgesprekken over de impact en toekomst van artificiële intelligentie. Dat een computerprogramma het werk van een fotograaf, tekenaar, musicus of auteur kan nabootsen, leidt tot de hypothese dat AI ook creatief kan zijn en zelf vernieuwende content kan produceren. Beeldend kunstenaars, ontwerpers, theoretici, computerwetenschappers, ingenieurs en stedenbouwkundigen spreken over de uitdagingen en mogelijkheden van AI-systemen voor autonome creatie of als instrument van de kunstenaar. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

De.Groen kunstenaarsgesprekken

Onder de titel Liefdevol en kritisch gaan telkens twee kunstenaars met elkaar in gesprek over één kunstwerk van een van de twee kunstenaars. Do 30 september Raquel van Haver en Eva Spierenburg, do 21 oktober Eva Spierenburg en Melanie Maria, do 11 november Melanie Maria en Vibeke Mascini. De.Groen, Weverstraat 40, Arnhem. (collectiedegroen.nl)