LEZINGENMuseum Dhondt-Dhaenens - Maki Na Kamura

Wo 18 maart om 20u spreekt Maki Na Kamura met directeur Antony Hudek en curator Charlotte Crevits naar aanleiding van de nieuwe editie van de kunstenaar. MDD, Museumlaan 14, 9831 Deurle. (museumdd.be)

Art Matters in Vandenhove

Do 26 maart 19u gesprek tussen W.J.T. Mitchell en Antony Gormley onder de titel Art Matters. Vandenhove Centrum voor Architectuur en Beeldende Kunst, Rozier 1, Gent. (ugent.be/vandenhove)

Kunstverein - Hansjörg Mayer

Naar aanleiding van de tentoonstelling The How and the What organiseert Kunstverein in samenwerking met Studium Generale Rietveld Academie op vr 20 maart om 16u een gesprek met Hansjörg Mayer en een aantal tijdgenoten over zijn werk en zijn werkmethodes. De namiddag vindt plaats in de Gerrit Rietveld Academie. (kunstverein.nl)

KASK-lezingen

Do 19 maart Tom Lambeens over het beeld in de moderniteit en de toenemende hang naar zichtbaarheid; do 26 maart spreken Marion Laval-Jeantet en Benoît Mangin van het Parijse Art Orienté objet over ambacht, recyclage en ecologische bekommernissen; do 2 april de Libanese filmmaker Heiny Srour over de positie, het beeld en de rol van de vrouw in Arabische samenlevingen en de Arabische cinema; do 23 april Amy Franceschini, een van de oprichters van Futurefarmers, een groep kunstenaars, ontwerpers, boeren en architecten die een gemeenschappelijke interesse hebben in het creëren van participatieve structuren; do 30 april artist talk door Leen Voet; wo 6 mei Jonas Staal over zijn werk en de rol van kunst in het zichtbaar maken van onderdrukkende systemen, en van artistieke verbeelding in het ontwikkelen van alternatieve emancipatorische samenlevingsvormen. Telkens om 20u, Campus Bijloke - Cirque, Louis Pasteurlaan 2; Heiny Srour in KASKcinema, Godshuizenlaan 4, Gent. (schoolofartsgent)

Archipellezingen

Do 23 april Sarah Poot over haar 'alledaagse architectuur'; do 14 mei presenteren architectenbureaus Graux & Baeyens en Tim Rogge hun werk binnen de reeks Jonge Architecten aan het woord. Telkens om 20u, info over locatie via archipelvzw.be.

Lezingen in L'iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs zijn op vr 20 maart Odile & François Huet-Repolt te gast. Wo 25 maart behandelt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het door sociale media gestuurde en daardoor dubbelzinnige engagement van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Telkens om 18u in L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Het Nieuwe Instituut - lezingen

In de reeks The Hoodie Unravelled op za 21 maart 19u30 Decentering the Institution. Challenges, Mistakes & Responsibilities over diversiteit en inclusiviteit in culturele instellingen, op do 2 april 19u30 On Redesigning a Classic over het herontwerpen van de hoodie als tijdloze klassieker. Do 26 maart 10u, in de context van de Nederlandse bijdrage aan de Biennale Architettura 2020 in Venetië, het symposium Meerstemmige Steden, waarin gereflecteerd wordt vanuit actueel en historisch perspectief op de toekomst van de stad en de noodzaak om op een fundamenteel andere manier over de waarden achter stadsontwikkeling te denken, in respons op de ecologische en klimaatcrisis. Met bijdragen van onder meer Afaina de Jong en Debra Solomon, verantwoordelijk voor de invulling aan het Nederlandse Paviljoen. Vr 17 april 9u30 het symposium Nothing is Automatic, over de verstrengeling van architectuur en automatiseringstechnologie. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

CIVA - debatavond

Onder de titel The Urban Metabolism of Forest Trees spreken Stephan Kampelmann (Sonian Wood Cooperative), Thierry Decuypere (architectenbureau V+) en Frederik Vaes (Leefmilieu Brussel) ma 30 maart om 19u30 over het gebruik van hout als grondstof van eigen bodem. KANAL-Centre Pompidou / HOUSE 3, Akenkaai, Brussel. (civa.brussels)

Wiels lezingen

Zo 22 maart 15u30 spreken Pierre Schoentjes, professor Franse literatuur UGent, en Xavier Desmit, mariene bioloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, naar aanleiding van het werk van Thao Nguyen Phan over de invloed van het poëtische beeld op het ecologische discours. Op basis van onderzoek van dezelfde kunstenaar naar de postkoloniale geschiedenis van Vietnam spreken Katarzyna Ruchel-Stockmans, Pamela Nguyen Corey en Silvana Mandolessi op wo 25 maart om 18u30 over de status van het beeld in een postkoloniale context. Do 2 april 19u houdt Christoph Ruys een lezing over het oeuvre van Wolfgang Tillmans. Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

Architectuurlezingen in Bozar

Do 19 maart 20u Schrijvers en architecten. Laveren tussen boeken, tekeningen en gebouwen. Schrijvers Charlotte Van den Broeck en Walter Van den Broeck gaan in gesprek over hun recentste boeken waarin architecten centraal staan, en architecten Matilde Everaert en Dirk Somers, en architectuuronderzoeker Sereh Mandias pikken erop in; moderator is Gudrun De Geyter. Zo 29 maart 18u vertoning van de film Rams van Gary Hustwit over de invloedrijke ontwerper Dieter Rams die ten strijde trekt tegen de overconsumptie. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 19 maart: Fiona Banner en Roni Horn. Do 16 april: Wat fascineert Willie Doherty in de foto's van Dirk Braeckman? Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Herbert Foundation

Aansluitend bij de tentoonstelling Distance Extended / 1979-1997. Part I organiseert Herbert Foundation op zo 26 april een lezing door Eva Badura-Triska over Heimo Zobernig en Franz West, en op zo 17 mei een gesprek tussen Didier Vermeiren en Michel Gauthier. Telkens om 11u in Herbert Foundation, Raas van Gaverestraat 108, Gent. (herbertfoundation.org)

Pieter Bannenberg - Forum Groningen / gestapelde pleinen

Wo 22 januari om 18u houdt architect Pieter Bannenberg van NL Architects een lezing onder de titel Forum Groningen / gestapelde pleinen. Universiteitsbibliotheek Potgieterzaal, Singel 425, Amsterdam. (secnederland.nl)

Lezingen in L'iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs spreekt kunsthistoricus Christophe Veys op vr 7 februari met verzamelaar Philippe Crismer en op vr 20 maart met Odile & François Huet-Repolt. Wo 12 februari gaat kunsthistoricus Delphine Florence in op het werk van de in 2018 overleden Spaanse schilder Eduardo Arroyo. Wo 4 maart behandelt Alisson Bisschop binnen het kader van haar doctoraat de wijze waarop Luc Tuymans en Vincent Meessen de Belgische koloniale erfenis hebben gethematiseerd in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië in respectievelijk 2001 en 2015. Telkens om 18u in L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingenprogramma Art Rotterdam

De kunstbeurs Art Rotterdam loopt van 6 tot 9 februari en presenteert een lezingenprogramma onder de titel Reflections. Do 6 februari is de organisatie In4Art te gast die zich richt op kunst als motor voor innovatie, is er een lezing over de overeenkomsten op vlak van hedendaagse kunst tussen Vancouver en Rotterdam, en buigt het kunsttijdschrift Hart zich over de vraag welke (nieuwe) media zich aandienen om vandaag (over) kunst te publiceren. Vr 7 februari wordt curator Catherine de Zegher ondervraagd door het kunstmagazine See All This over wat er de afgelopen 25 jaar voor vrouwelijke kunstenaars veranderd is. Zo 8 februari spreekt Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum Utrecht, over videokunst aan de hand van een selectie werken te zien bij citizenM Projections, en gaat criticus Hans den Hartog Jager in gesprek met Marc Mulders naar aanleiding van de publicatie Hortus Deliciarum – Tuin van genoegen. (artrotterdam.com)

Curatorial Lectures: Working with Collections

Lezingenreeks georganiseerd door S.M.A.K., Universiteit Gent en KASK-School of Arts Gent met gerenommeerde curatoren: do 6 februari Penelope Curtis in Vandenhove Centrum, do 27 februari Sofía Hernández Chong Cuy in S.M.A.K., do 12 maart Frances Morris in Vandenhove Centrum, telkens om 19u. (ugent.be/vandenhove)

JAP-lezingen in Bozar

Do 30 januari om 19u een avond met Ann Veronica Janssens rond het Brain Space Laboratory dat ze initieerde met Natalie Ergino (directeur van het IAC van Villeurnane). Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)