LEZINGENSymposium over museale depots

Op do 28 mei, van 15u tot 18u, organiseert Museum Boijmans Van Beuningen samen met Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) het online symposium Opening Up! Collection Centre Strategies over internationale ontwikkelingen op het gebied van museale depots. De collectie van Boijmans Van Beuningen (ruim 151.000 kunstwerken) zal vanaf het najaar publiek toegankelijk worden gemaakt in Depot Boijmans Van Beuningen. Nederland heeft met de opening van het kunstdepot een primeur, maar staat niet alleen in deze nieuwe opvattingen over het bewaren en het openbaar maken van museumcollecties. Zes binnen- en buitenlandse sprekers uit de museumwereld, onder wie museumdirecteur Sjarel Ex, geven lezingen en gaan in gesprek over deze ontwikkelingen. (boijmans.nl)

Archipellezingen

Do 3 juni om 20u is de nieuwe datum voor de uitgestelde lezing met architectenbureau Sugiberry & Schenk Hattori, naar aanleiding van de tentoonstelling Meaning / Translations in het Vlaams Architectuurinstituut over het transponeren van verbeelding tussen de culturele context van Japan enerzijds en Vlaanderen anderzijds. Do 17 juni om 20u behandelt Landschapsbureau Lame innovatieve concepten voor de publieke ruimte. (archipelvzw.be)

Symposium: Beelden lezen. Scheppende kunstkritiek in België (1945-1985)

Vr 7 mei van 9u15 tot 17u organiseert het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (UGent/VUB) een symposium over de ‘creatieve kunstkritiek’ van Belgische schrijvers tussen 1945 en 1985. Deze schrijvers-critici, onder meer Louis Paul Boon, Marcel Broodthaers, Hugo Claus, Christian Dotremont en Jean Dypréau namen afstand van een zakelijke beschrijving en maakten lyrische en verhalende teksten die in sommige gevallen even scheppend waren als de besproken kunst. Het symposium wil een globaal beeld geven van het Belgische kunstleven na 1945, toen de neo-avant-garde in de kunst het genre van de kunstkritiek aan een literair experiment onderwierp. Het symposium vindt plaats in Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (sel.ugent.be)