LEZINGENFestival van de architectuur - colloquium

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert binnen Het Festival van de Architectuur op 15 oktober om 9u30 het colloquium Architectuur in transit, over onderwerpen als de fluïde stad, (binnenlandse) migratie, het veranderende klimaat en de erfenis van het koloniale verleden in Oostende. Dezelfde dag staat, om 17u30, ook het symposium Drawing Attention op het programma, over het tekenen en de kracht van de schets, met een lezing door de Spaanse architect Ricardo Flores. De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a. (festivalvandearchitectuur.be)

Archipellezingen

Do 23 september om 20u, in Cinema Lumière Brugge, (Ver)beeldende stad, gesprek met architectuurdocenten Klaske Havik en Véronique Patteeuw, en kunstenaar en architectuurfotograaf Bas Princen over de wijze waarop de beeldvorming van een stad wordt gestuurd. Do 21 oktober om 20u architect Laura Muyldermans over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht. Do 18 november om 20u, in Opera Gent, Hybrid entities door DRDH Architects; de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth spreken over hun werk naar aanleiding van hun ontwerp voor de renovatie van de Opera. (archipelvzw.be)

JAP-lezingen

Ma 21 september om 14u30, in Delta Namen, kunsthistoricus Jean-Philippe Theyskens over het werk van vrouwelijke kunstenaars die pas op late leeftijd erkenning kregen, zoals Georgia O'Keeffe, Dorothea Tanning, Louise Bourgeois en Margaret Harrison. Za 9 oktober om 20u, in New Space Luik, kunsthistoricus en muzikant Sebastien Biset over de roes als een transformatieve en destructieve kracht. Do 28 oktober om 14u30, in Cultureel Centrum van Bastogne, kunsthistoricus Christophe Veys over activistische kunstenaars in verschillende perioden en regio's. Vr 29 oktober om 21u, in Bozar Brussel, gesprek met Guillaume Bijl. Ma 9 november om 21u, in Bozar Brussel, kunsthistoricus en filosoof Thierry Davila over het MOMAS Projekt, een museum zonder muren, collectie en administratie, van Martin Kippenberger. (jap.be)

Lezingen in het Nieuwe Instituut

Do 7 oktober om 19u Accessing the (Trans)Institutional Archive, over de uitwisseling van archiefmateriaal en het tot stand brengen van ‘trans-institutionele’ samenwerkingsverbanden tussen instellingen en gemeenschappen die van fundamenteel belang zijn voor de notie van ‘het archief’ en voor de samenstelling van ‘archieven’ in maatschappelijke contexten. Do 14 oktober om 19u30 Identiteit, expressie en representatie in architectuur met architectuurhistoricus Léa-Catherine Szacka over gemedieerde architectuur, hoe ideeën en ideologieën in een gevel samenkomen en welke verhalen zich afspelen in gebouwde wijken; en met architect en activist Adam Nathaniel Furman over een alternatief voor heteronormatieve beeldvorming dat van invloed is op de expressieve gevel en bijdraagt aan een veelzijdiger begrip van architectuur. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Keynote - Kunstinstituut Melly

Vr 24 september kunstenaar en onderzoeker Michelle Teran over transformatieve pedagogie, gevolgd door een vragenronde gemodereerd door socioloog Teana Boston-Mammah. Vr 15 oktober schrijver en psychiatriehistoricus Lisa Appignanesi in gesprek met schrijver en onderzoeker Vivian Sky Rehberg over de betekenis van 'aandacht' in psychoanalytische casussen en de framing van de zogenaamde 'waanzin' van vrouwen. Telkens om 19u in Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. (kunstinstituutmelly.nl)

New Babylon: Continuous Now

Do 30 september om 17u organiseren Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut ter gelegenheid van de 101e geboortedag van Constant Nieuwenhuys een avondvullend programma met lezingen en een stadswandeling waarbij het utopische New Babylon centraal staat, het visionaire project waar architectuurhistoricus Mark Wigley in 1997 een tentoonstelling aan wijdde, en waarop hij in een lezing zal reflecteren. Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. (kunstinstituutmelly.nl, hetnieuweinstituut.nl)

Bozar - The Future of Living

Bozar organiseert op di 19 en wo 20 oktober telkens vanaf 10u een tweedaags symposium met lezingen en panelgesprekken over de impact en toekomst van artificiële intelligentie. Dat een computerprogramma het werk van een fotograaf, tekenaar, musicus of auteur kan nabootsen, leidt tot de hypothese dat AI ook creatief kan zijn en zelf vernieuwende content kan produceren. Beeldend kunstenaars, ontwerpers, theoretici, computerwetenschappers, ingenieurs en stedenbouwkundigen spreken over de uitdagingen en mogelijkheden van AI-systemen voor autonome creatie of als instrument van de kunstenaar. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

De.Groen kunstenaarsgesprekken

Onder de titel Liefdevol en kritisch gaan telkens twee kunstenaars met elkaar in gesprek over één kunstwerk van een van de twee kunstenaars. Do 30 september Raquel van Haver en Eva Spierenburg, do 21 oktober Eva Spierenburg en Melanie Maria, do 11 november Melanie Maria en Vibeke Mascini. De.Groen, Weverstraat 40, Arnhem. (collectiedegroen.nl)