LEZINGENLUCA School of Arts. Reviewing Authorship.

Tijdens de Graduation Show bij LUCA, van do 22 tot ma 26 juni, staan lezingen gepland van onder meer Mieke Bal, Thierry De Duve en Raimundas Malasauskas. Meer info via luca-arts.be.

Presentatie Kunsthal Extra City. 'Connecting with the City'

Op za 20 mei om 15u, tijdens het Antwerp Art Weekend, stelt Kunsthal Extra City het nieuwe artistieke team voor met een gesprek dat directeur Adinda Van Geystelen en de drie stafmederkers Antonia Alampi, iLiana Fokianaki, Michiel Vandevelde zullen voeren onder de titel Connecting with the City en dat gemodereerd wordt door Pascal Gielen. Eikelstraat 25, Antwerpen (extracity.be).

Colloquium 'De helende kracht van kunst'

Op di 20 juni organiseert KMSKB een colloquium over de helende kracht van kunst, dat aansluit op het project IN/FINITY, een initiatief van het dagcentrum voor supportieve en palliatieve zorg TOPAZ (Wemmel). De gezamenlijke ambitie daarbij is om mensen met een mentale of fysieke beperking of met behoefte aan zorg uit hun isolement te halen door hen uit te nodigen voor een ontmoeting met kunst. De nadruk ligt niet op kunsttherapie maar op wat kunst en professionele kunstenaars kunnen bijdragen aan het zorgveld. Het zou de eerste keer zijn dat er in Europa reflectie is rond helende kunst én dat het in de praktijk wordt toegepast. In een eerste fase werden patiënten uit palliatieve zorgen uitgenodigd in de KMSKB. Tijdens het colloquium worden vergelijkingen gemaakt met binnen- en buitenlandse initiatieven. Psychiater Dirk De Wachter en Barbara Raes (KASK) spreken vanuit respectievelijk de zorg- en de kunstensector. Werner Trio leidt een panelgesprek. Tijdens de namiddag kan men in de Koninklijke Musea deelnemen aan inspirerende workshops en lezingen om kunst en zorg in de praktijk te verbinden. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, Brussel (fine-arts-museum.be).

‘Cultural Mapping‘ - Culture and the contemporary African city

Op do 8 juni om 18u organiseert architect Ola Dele Kuku in Bozar het symposium 'Cultural Mapping‘ - Culture and the contemporary African city. Meer info via bozar.be.

Archipellezingen

Op do 18 mei om 20u houdt studio lens°ass architecten een in-situlezing over de transformatie van de droogloodsen voor Koramic-Terca-Wienerberger in Kortrijk. Meer info over locatie via archipelvzw.be. Toegang € 7.

Auditorium 16|17

Stad en architectuur vzw organiseert zes gesprekken onder de titel Conversations on Utopia and the Real. Op di 21 maart Dystopia? door Peter Eisenman (USA) & Pieterjan Ginckels (BE), op do 4 mei New Utopia door Renzo Martens (NL) & David Gianotten/OMA (NL). Telkens om 20u in STUK Auditorium, Naamsestraat 96, Leuven (stuk.be). Toegang € 9.

JAP-lezingen in Bozar

In de reeks Clés pour le XXIème siècle op za 13 mei om 10u30 Images et langages du temps door Sabine Thiriot, van de educatieve dienst van Jeu de Paume (Parijs).Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)