LEZINGENTransparantie en opaciteit - Witte de With en Wiels

Naar aanleiding van editie 201 presenteert De Witte Raaf vr 4 oktober om 19u een avond over transparantie en opaciteit in Witte de With. Noortje de Leij spreekt over Benjamin Buchloh en zijn verlangen naar transparantie, Job Floris (Monadnock) over Depot Boijmans Van Beuningen en andere transparante architectuur, Samuel Vriezen over Elfriede Jelinek, Édouard Glissant en andere essays uit de laatste editie. Witte de With Center for Contemporary Art, Witte de Withstraat 50, Rotterdam.
Wo 9 oktober om 19u wordt het nummer voorgesteld bij Wiels en in verband gebracht met de lopende tentoonstelling Open Skies. Sprekers zijn Caroline Dumalin, Jelena Vanoverbeek, Laura Herman en Christophe Van Gerrewey.

Lezing P/////AKT

Zo 13 oktober een lezing door Marie Nerland en Nickel van Duijvenboden als onderdeel van de tentoonstelling Dear Sides van Katja Mater. P/////AKT, Zeeburgerpad 53, Amsterdam. (pakt.nu)

De Ateliers: Artist's Talks

De Ateliers presenteert een reeks Artist Talks telkens op dinsdag om 17u30: 15 oktober Lily van der Stokker, 22 oktober Melanie Bonajo, 29 oktober Anthea Hamilton. De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam. (de-ateliers.nl)

Symposium Spinoza & the Arts - West Den Haag

West Den Haag organiseert vr 4 en za 5 oktober een tweedaags symposium over de status van individuele en intellectuele vrijheid teruggrijpend op het denken van Spinoza. Sprekers zijn Moira Gatens (AU), Beth Lord (CA), Katja Diefenbach (DE), Mogens Laerke (DK), Andrea Sangiacomo (IT), Torkild Thanem (SE) en moderator is Baruch Gottlieb (CA). West Den Haag, Lange Voorhout 102. (westdenhaag.com)

Archipellezingen

Zo 13 oktober om 11u architectuurhistoricus Gilbert Decouvreur over de Finse architect Alvar Aalto (1898-1976) en zijn samenwerking met Jean Sibelius naar aanleiding van de wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Do 17 oktober om 20u een lezing door kunsthistoricus en Bauhausexpert Magdalena Droste. Do 21 november om 20u architectuurfotograaf Filip Dujardin over eigen werk. Meer info archipelvzw.be.

Colloquium - Architectuur verbindt

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert binnen Het Festival van de Architectuur, dat loopt in Gent van 21 tot 27 september, do 26 september vanaf 9u een Colloquium over de toekomstige uitdaging om binnen de stad met minder ruimte creatief om te gaan. De dag wordt begonnen met een lezing door het multidisciplinaire collectief Assemble Studio, dat in 2015 de Turner Prize ontving. Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. (festivalvandearchitectuur.be)

De Pont - lezingen

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 17 oktober Wat verbindt Luc Tuymans met Jan Andriesse?, do 21 november Wat zegt Tacita Dean over Lothar Baumgarten?Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

JAP-lezingen in Bozar

Wo 2 oktober om 20u spreekt Denys Riout (Professor-emeritus moderne en hedendaagse kunst aan de universiteit Paris 1 - Panthéon-Sorbonne) onder de titel Portes closes et œuvres invisibles over de betekenis van oeuvres die door de kunstenaar bewust onzichtbaar werden gemaakt. Za 26 oktober om 10u30 spreekt kunsthistoricus Margaux Van Uytvanck over vier sleuteltentoonstellingen van Marcel Broodthaers tussen 1964 en 1976. Op hetzelfde moment is er een lezing van Dorothée Divivier over de invloed van de punkbeweging op de visuele cultuur in Europa in de tweede helft van de jaren zeventig. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel (jap.be).

Lezingen in L'iselp

Di 24 september om 18u kunsthistoricus Tarquin Sinan over het werk van Richard Long. Di 15 oktober om 18u Julien Annart over de esthetiek van videospelen uit de jaren zeventig (Pac-Man, Space Invader, Breakout...) en hoe ze voortleven in onze verbeelding op heden. Wo 6 november om 19u30 presenteert kunstenaar Clara Thomine een lezing performance over de Franse negentiende-eeuwse vergeten wetenschapper Claire Mohant. Di 19 november om 18u spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over de evenwaardige rol die het Bauhaus aan vrouwelijke ontwerpers toekende en het paradoxaal genoeg gemarginaliseerde werk van bijvoorbeeld Anni Albers, Marianne Brandt, Katt Both of Gunta Stölzl. L'iselp programmeert in het najaar ook reeksen over verzamelaars en verzamelen, over kunst tussen 1989 en 2001, over de droom van een universele taal en over klank in de schilderkunst. L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel (iselp.be).

Lezingen in Het Nieuwe Instituut

Do 26 september om 19u30 Queer Houses and Places, Dwars door het archief, een avond over plaatsen die voor queers zijn ontworpen, over queer ontwerpers en over plekken die de queer gemeenschap zich heeft toegeëigend, met archivaris Alfred Marks, onderzoeker Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) en Aad Koster die honderd jaar Rotterdamse queer-geschiedenis onderzocht. Za 28 september om 20u bespreken Romke Faber (production designer), Dan Hassler-Forest (Assistant Professor of Cultural Theory, Universiteit Utrecht) en Emma Westenberg (videoregisseur) onder de titel For the Record: Designing Realities de rol die set- en modeontwerp speelt bij de vorming van een (politiek) wereldbeeld aan de hand van recente video’s van onder andere Janelle Monáe en Taylor Swift. Do 10 oktober om 20u Iconic Houses door Pavel Kuznetsov, directeur van het Staatsmuseum van Konstantin, en Viktor Melnikov over het Melnikov Huis in Moskou. Za 12 oktober om 14u What you don't see, een symposium over de invloed en potentie van duisternis met onderzoeker Ramon Amaro, kunstenaar Helga Schmid, ontwerper Leanne Wijnsma en kunstenaar Marjolijn Dijkman. Do 17 oktober om 20u binnen het onderzoeksproject Vertical Atlas Futures.gcc over de Arabische Golfstaten en hoe zij zich positioneren als digitale corporate service platforms, over de functie daarin van futuristische architectuur, megacities en artificiële toekomst. Do 24 oktober om 17u houdt conservator Ellen Smit de lezing De kopie: de toepassing van recyclingprincipes in de ontwerp- en architectuurpraktijk. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Architectuurlezingen in Bozar

Di 24 september om 19u spreekt Adrien Verschuere over zijn architectenpraktijk BAUKUNST, als opening van de tentoonstelling Performance & Performativity. Di 5 oktober om 19u lezing door het collectief StudioBASAR over architectuur als middel voor sociale verandering. Di 22 oktober om 20u lezing door David Chipperfield. Di 19 november om 20u lezing door Go Hasegawa. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Lezing over Paul De Vylder in Vandenhove

Vr 8 november om 18u30 verzorgt Bart Verschaffel een lezing met als titel 'Monkey Business.' Helden en nimfen in het werk van Paul De Vylder, naar aanleiding van de publicatie en tentoonstelling van het fotogliefen-project Les Demoiselles de Saint Antoine. Vandenhove, Rozier 1, Gent. (ugent.be/vandenhove)