LEZINGENWiels - rondetafel en symposium

Za 3 oktober om 16u discussie met het kunstenaars- en onderzoekerscollectief Astrocyte Studio dat het 'paradijselijke terrein' van de biotechnologie en artificiële intelligentie bevraagt. Za 10 oktober om 11u symposium door CLEA (Center Leo Apostel) onder de titel Transgression, Intelligences and the Noosphere over onder meer transdisciplinair onderzoek, (collectieve) artificiële intelligentie en creatief denken. Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

ACROSS lezingenreeks

Jonge Belgische architecten van beide kanten van de taalgrens krijgen in deze reeks een podium. Di 27 oktober om 20u is het bureau Générale te gast. deSingel – Muziekstudio, Desguinlei 25, Antwerpen. (desingel.be)

Kleureyck - lezing in Design Museum Gent

In het kader van de tentoonstelling Kleureyck licht Maximiliaan Martens op di 29 september om 19u30 Van Eycks inzichten in de fysische kenmerken van licht toe, en stelt Guus Kusters vernieuwend onderzoek voor waarin het kleurgebruik van Rembrandt wordt vertaald naar dat van hedendaagse ontwerpers. Oude Vismijn, Rekelingestraat 5, Gent. (designmuseumgent.be)

Lezingen in Kanal - Centre Pompidou

Zo 27 september om 11u wordt de recentste editie van A+ voorgesteld die handelt over nieuwe gebouwen voor (hedendaagse) kunst, met Lisa De Visscher, Stephen Bates (Sergison Bates architects, Atelier Kanal) en Pieter T'Jonck. Do 1 oktober om 19u spreekt architect en docent Carlo Menon binnen de reeks La bibliothèque à bords perdus over 'het bewonen van de wereld'. Do 5 november en wo 11 november is er een screening van drie films, Detroit, Bad Girls en Mes Cheveux, van Jacqueline Caux die zal spreken over haar werk en over haar passie voor onder meer freejazz, minimalistische muziek en techno. Do 3 december om 19u spreekt architect Apolline Vranken over de grens tussen stedenbouw en architectuur en hoe deze door genderverhoudingen bepaald wordt. Kanal - Centre Pompidou, Sainctelettesquare 21, Brussel. (kanal.brussels)

Lezing bij Herbert Foundation

Binnen het kader van de tentoonstelling Distance Extended / 1979-1997. Part I organiseert Herbert Foundation op zo 25 oktober om 11u een lezing door Eva Badura-Triska over Heimo Zobernig, waarin onder andere wordt ingegaan op de relatie van zijn werk met dat van Franz West. Herbert Foundation, Coupure Links 627a, Gent. (herbertfoundation.org)

Archipellezingen

Do 24 september architect Sarah Poot, do 15 oktober de architectenbureaus Graux & Baeyens en Tim Rogge, do 29 oktober geograaf en botanicus Michel Desvigne over de kracht van het stedelijk landschap, do 12 november Dirk Somers van Bovenbouw. Telkens om 20u. (archipelvzw.be)

Lezingen in L'iselp

In Art - Genre féminin, een cyclus van vijf lezingen, spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over hoe vrouwelijke kunstenaars zich hebben kunnen ontwikkelen in verschillende historische contexten vanaf de achttiende eeuw, met bijzondere aandacht voor de feministische golf tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw, en de invloed daarvan op volgende generaties. De cyclus loopt vanaf 24 september, wekelijks op do om 14u. Op di 6 oktober om 18u behandelt kunsthistoricus Lyse Vancampenhoudt in de lezing Femmes surréalistes, au-delà des muses de bijdragen die vrouwelijke kunstenaars geleverd hebben aan de surrealistische stroming. Wo 14 oktober om 18u vraagt kunstfilosoof Rosanna Gangemi in L'art de lenteur zich af hoe kunst de traagheid als een politiek concept thematiseert en daarmee een samenleving die door snelheid geobsedeerd is mogelijk op een ander spoor brengt. Dat kunst de mens leert te vertragen brengt ook Philippe Filliot, docent beeldende kunst aan de universiteit van Reims, ter sprake in zijn lezing S'attarder, fluer, suspendre op vr 16 oktober om 18u30. Hij vergelijkt de ervaring van kunst, waarbij het dagelijkse bewustzijn wordt opgeschort, vergelijkt met spirituele oefeningen. Di 20 oktober om 18u behandelt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het door sociale media gestuurde en daardoor dubbelzinnige engagement van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei - een lezing die oorspronkelijk in maart was gepland.  L'iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Het Nieuwe Instituut - lezingen

Do 24 september is onder de titel Plastic! The Zip-a-Tone, Letraset, Mecanorma en meer een gesprek gepland met architect Frans Hooykaas, filmwetenschapper Mette Peters, industrieel ontwerper Jeroen de Vries en architectuurhistoricus Ellen Smit waarbij het gebruik van instantbelettering en plasticfolies in historisch en actueel perspectief geplaatst wordt. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen vindt deze activiteit online of inet Het Nieuwe Instituut plaats. Onder de noemer Connecting the Archives is een groot aantal spelers uit het ontwerpveld dit jaar gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Wo 30 september vanaf 13u geven de afzonderlijke werkgroepen een overzicht van de eerste resultaten en een vooruitblik op verdere activiteiten. Een deel van de presentaties is online te volgen, en het symposium wordt afgesloten met een lezing. Aanmelden voor de livestream kan gratis. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)