WISSELSLa Loge stelt Wim Waelput aan als directeur

Wim Waelput is aangesteld als nieuwe directeur van La Loge in Brussel. Hij volgt Anne-Claire Schmitz op, die sinds de oprichting in 2012 aan het hoofd stond van de organisatie. Wim Waelput (Gent, 1979) is de directeur van Kiosk, een presentatieplek verbonden aan de KASK School of Arts in Gent. Daar heeft hij tal van tentoonstellingen met opkomende kunstenaars georganiseerd. Recent stelde hij in samenwerking met Igor Mocanu Perspectives in Bozar samen, als onderdeel van Europalia Roemenië. Bij KASK School of Arts was hij de coördinator van de afstudeertentoonstellingen. Hij is lid van het aankoopcomité van de collectie van de Vlaamse Gemeenschap en was gastdocent aan verschillende universiteiten en kunstacademies. (la-loge.be)

Adinda Van Geystelen wordt artistiek directeur van Z33

Adinda Van Geystelen is aangesteld als de nieuwe artistiek directeur van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur in Hasselt. Met deze aanstelling en de (uitgestelde) opening van het nieuwe tentoonstellingsgebouw dit voorjaar wil Z33 gevolg geven aan de hoge ambities voor de toekomst. Van Geystelen (°1971) begon haar carrière als architect. In 2005 maakte ze de overstap naar het beleidsmatig niveau bij de Vlaamse overheid, onder meer als raadgever kunsten op het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux. In 2010 startte ze bij Bozar in Brussel als directeur artistiek beleid en tevens adjunct-directeur. Daarna werd ze algemeen manager bij het dansgezelschap Rosas. De voorbije drie jaar was Adinda Van Geystelen algemeen en artistiek directeur van Kunsthal Extra City in Antwerpen. Bij Z33 volgt ze Jan Boelen op die de organisatie achttien jaar geleid heeft. Hij nam in het najaar de functie van rector op aan de Universiteit voor Kunst en Design in het Duitse Karlsruhe. (z33.be)

Stijn Maes is nieuwe coördinator Frans Masereel Centrum

In augustus is curator, docent en kunstcriticus Stijn Maes aangesteld als coördinator van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. De voorbije zes jaar was Maes verbonden aan PXL-MAD School of Arts (Hasselt) als opleidingscoördinator Vrije Kunsten en docent. Als drijvende kracht achter de Hasseltse kunstruimte KRIEG organiseerde hij solotentoonstellingen van onder meer Pauline Curnier Jardin, Andrew Norman Wilson en Emmanuelle Quertain. In 2018 was hij co-editor van de catalogus van de eerste editie van de Biënnale van Riga (samengesteld door Katerina Gregos) en in 2019 stond hij als co-curator van de eerste collectiepresentatie van PARCUM (Leuven), ’This is Not a Collection’, in voor het luik hedendaagse kunst (Ria Pacquée, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere, Guillaume Bijl). (fransmasereelcentrum.be)

Joost Declercq is niet langer directeur van Museum Dhondt-Dhaenens

Een aantal maanden voordat hij met pensioen zou gaan, vertrekt directeur Joost Declercq bij Museum Dhondt-Dhaenens. Volgens de Stichting mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens gaat het niet om een ontslag. Declercq, die sinds 2005 zijn functie bij het museum uitoefende, werd herhaaldelijk geconfronteerd met de afwijzing van een bouwaanvraag voor de renovatie en uitbreiding van het museum in Deurle, waar ook buurtbewoners zich tegen kanten. Om het voortbestaan van het museum te verzekeren wilde Declercq naar een andere locatie trekken. Dat strookte niet met de visie van de raad van bestuur, die het museum onder alle omstandigheden in Deurle wil houden. Het museum gaat op zoek naar curatoren of een nieuwe directeur om het artistieke beleid in de toekomst te verzekeren. (museumdd.be)

Jelle Bouwhuis wordt conservator moderne kunst Museum Arnhem

Jelle Bouwhuis treedt per 1 september in dienst bij Museum Arnhem als deeltijds conservator moderne kunst. Bouwhuis werkte onder meer als redacteur en voorlichter bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum Amsterdam. Van 2006 tot 2016 was hij artistiek en zakelijk leider van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Bouwhuis studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht, en is gespecialiseerd in klassiek-moderne kunst. (museumarnhem.nl)

Directeur Anne-Claire Schmitz verlaat La Loge

Na zeven jaar verlaat Anne-Claire Schmitz in juli de Brusselse presentatie-instelling La Loge. La Loge werd in 2012 opgericht door de Belgische architect en filantroop Philippe Rotthier, met het oog op 'dialoog en experiment binnen het veld van de kunst, de architectuur en de theorie'. Anne-Claire Schmitz heeft op grond van deze missie La Loge uitgebouwd tot een instelling met een coherent programma, onder meer dankzij lokale en internationale samenwerkingen. La Loge zal tijdens de komende maanden op zoek gaan naar een nieuwe directeur. (la-loge.be)