WISSELSFloor van Spaendonck wordt nieuwe directeur Bureau Europa

Bureau Europa, het platform voor architectuur en design in Maastricht, stelt vanaf 1 oktober Floor van Spaendonck aan als directeur/bestuurder. Ze volgt Saskia van Stein op die de functie uitoefende sinds 2014. Van Spaendonck werkte eerder bij Het Nieuwe Instituut en was tot voor kort directeur bij Cinekid Festival. Bureau Europa werd in 2006 opgericht als NAi Maastricht, een dependance van het voormalige Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Sinds 2013 opereert de organisatie onafhankelijk waarbij ze zich primair richt op de gedeelde sociale agenda van Europa en de Euregio Maas-Rijn. (bureau-europa.nl)

Stijn Maes is nieuwe coördinator Frans Masereel Centrum

In augustus is curator, docent en kunstcriticus Stijn Maes aangesteld als coördinator van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. De voorbije zes jaar was Maes verbonden aan PXL-MAD School of Arts (Hasselt) als opleidingscoördinator Vrije Kunsten en docent. Als drijvende kracht achter de Hasseltse kunstruimte KRIEG organiseerde hij solotentoonstellingen van onder meer Pauline Curnier Jardin, Andrew Norman Wilson en Emmanuelle Quertain. In 2018 was hij co-editor van de catalogus van de eerste editie van de Biënnale van Riga (samengesteld door Katerina Gregos) en in 2019 stond hij als co-curator van de eerste collectiepresentatie van PARCUM (Leuven), ’This is Not a Collection’, in voor het luik hedendaagse kunst (Ria Pacquée, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere, Guillaume Bijl). (fransmasereelcentrum.be)

Joost Declercq is niet langer directeur van Museum Dhondt-Dhaenens

Een aantal maanden voordat hij met pensioen zou gaan, vertrekt directeur Joost Declercq bij Museum Dhondt-Dhaenens. Volgens de Stichting mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens gaat het niet om een ontslag. Declercq, die sinds 2005 zijn functie bij het museum uitoefende, werd herhaaldelijk geconfronteerd met de afwijzing van een bouwaanvraag voor de renovatie en uitbreiding van het museum in Deurle, waar ook buurtbewoners zich tegen kanten. Om het voortbestaan van het museum te verzekeren wilde Declercq naar een andere locatie trekken. Dat strookte niet met de visie van de raad van bestuur, die het museum onder alle omstandigheden in Deurle wil houden. Het museum gaat op zoek naar curatoren of een nieuwe directeur om het artistieke beleid in de toekomst te verzekeren. (museumdd.be)

Alan Quireyns verlaat AIR Antwerpen

In november neemt Alan Quireyns na acht jaar afscheid als artistiek directeur van AIR Antwerpen. Vanuit het residentieprogramma van de instelling zette hij langdurige samenwerkingen op met het M HKA, het Middelheimmuseum, Kunsthal Extra City, Europalia en BOZAR. Hij organiseerde internationale uitwisselingen en voedde het discours over residenties en internationale mobiliteit aan de hand van teksten, lezingen en publieke gesprekken. Met AIR Traces ontwikkelde hij een archiefbeleid voor de eerder efemere activiteiten die tijdens een residentie plaatsvinden. (aair.be)

Martijn van Nieuwenhuyzen wordt de nieuwe directeur van Museum De Pont

Museum De Pont neemt vanaf 26 augustus Martijn van Nieuwenhuyzen als directeur in dienst. Hij volgt Hendrik Driessen op die aan de wieg stond van het museum en het dertig jaar leidde. Van Nieuwenhuyzen is sinds 1991 werkzaam in het Stedelijk Museum Amsterdam als conservator . Hij was van 1999 tot 2006 directeur van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. In 2005 was hij curator van het Nederlands Paviljoen op de Biënnale van Venetië. Van 2000 tot 2003 was hij Associate Director of Exhibitions van het Institute of Contemporary Arts in Londen. (depont.nl)

Jelle Bouwhuis wordt conservator moderne kunst Museum Arnhem

Jelle Bouwhuis treedt per 1 september in dienst bij Museum Arnhem als deeltijds conservator moderne kunst. Bouwhuis werkte onder meer als redacteur en voorlichter bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum Amsterdam. Van 2006 tot 2016 was hij artistiek en zakelijk leider van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Bouwhuis studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht, en is gespecialiseerd in klassiek-moderne kunst. (museumarnhem.nl)

A Tale of a Tub stelt nieuwe directie aan

A Tale of a Tub stelt per 1 september Julia Geerlings en Niekolaas Johannes Lekkerkerk aan als nieuwe directie. Zij zullen de onderzoekende en kritische houding van de instelling voortzetten, waarbij de vraag naar de verhouding tussen kunst en maatschappelijke ontwikkelingen een centrale plaats heeft. Lekkerkerk en Geerlings hebben ruime ervaring als tentoonstellingsmakers in binnen- en buitenland. Julia Geerlings (°1985) richt zich op een vorm van cureren waarbij de directe relatie met de stedelijke omgeving centraal staat. Veel van haar projecten krijgen vorm op ongebruikelijke locaties, zoals een kerk (Oude Kerk, Amsterdam), een garage (Le Moins un, Parijs) een voormalig militair fort (Kunstfort bij Vijfhuizen) en een gotische markthal (De Vleeshal, Middelburg). Niekolaas Johannes Lekkerkerk (°1988) werkte de afgelopen zeven jaar als curator en schrijver voor The Office for Curating in Rotterdam. Hij realiseerde tentoonstellingen waarin thema's als klimaatverandering, posthumanisme en de verstrengeling tussen cultuur en natuur door het perspectief van de kunst worden bekeken. Tussen 2015 en 2016 was Lekkerkerk als Curatorial Fellow verbonden aan TENT Rotterdam. Van 2016 tot 2019 was hij Artistiek Directeur van POPPOSITIONS in Brussel. Geerlings en Lekkerkerk cureerden in 2018 samen Almende - de Tweede Triënnale van Beetsterzwaag van Kunsthuis SYB. (a-tub.org)

Rein Wolfs benoemd tot nieuwe directeur Stedelijk Museum Amsterdam

Rein Wolfs treedt op 1 december in dienst als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij volgt Beatrix Ruf op die in oktober 2017 haar functie verliet. Wolfs (Hoorn, 1960) is sinds 2013 directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië. Wolfs programmeerde in de Bundeskunsthalle hedendaagse en klassiek-moderne kunst, met belangrijke tentoonstellingen over Malevich, Kirchner, Hanne Darboven, Katharina Sieverding en Marina Abramović. Daarnaast presenteerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een overzicht van de choreograaf Pina Bausch, een tentoonstelling over het Downsyndroom, een archeologisch overzicht over Iran. (stedelijk.nl)

Monika Szewczyk is nieuwe directeur De Appel

Het centrum voor hedendaagse kunst De Appel Amsterdam heeft de in Polen geboren en in Canada opgegroeide kunsthistoricus Monika Szewczyk aangesteld als nieuwe directeur. Ze volgt Niels Van Tomme op, die de instelling in 2018 verliet naar aanleiding van zijn nieuwe aanstelling als directeur van Argos. Szewczyk werkte eerder als curator bij de Canadese Vancouver Art Gallery en bij het Logan Center for the Arts in Chicago. Bij Witte de With werkte ze als hoofd publicaties en ze was docent aan onder meer de Emily Carr University of Art and Design in Vancouver, het Piet Zwart Institute in Rotterdam en de Bergen National Academy of the Arts. Szewczyk, die ook een bachelor behaalde in Internationale Betrekkingen, verhuisde in 2014 naar Athene om er te werken aan Learning from Athens, het 'Griekse luik' van Documenta 14. Szewczyk zal tegen 2021 nieuwe huisvesting moeten vinden voor De Appel en ziet dat als een gelegenheid voor een institutionele vernieuwing. Ze zal daarbij vertrekken van de vraag 'hoe we onze collectieve verlangens kunnen herdefiniëren door middel van kunst en samen onze gedeelde ruimtes kunnen vormgeven'. (deappel.nl)

Hanne Hagenaars nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst Fries Museum

Kunsthistoricus Hanne Hagenaars volgt bij het Fries Museum Eelco van der Lingen op als conservator moderne en hedendaagse kunst. Ze heeft voordien als docent gewerkt bij de Willem de Kooningacademie, de Hogeschool voor de Kunsten / Artez in Arnhem, de Gerrit Rietveld Academie en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst. Van 2003 tot 2013 was ze hoofdredacteur van het kunstmagazine Mister Motley, waarvan ze ook initiatiefnemer was. Ze was curator bij onder andere Arti et Amicitiae (Amsterdam), Kunstvereniging Diepenheim, De Paviljoens in Almere, het Sandberg Instituut, Biënnale Gelderland, De Garage Rotterdam, Museum het Valkhof en recent in Museum Kranenburgh. (friesmuseum.nl)

Directeur Anne-Claire Schmitz verlaat La Loge

Na zeven jaar verlaat Anne-Claire Schmitz in juli de Brusselse presentatie-instelling La Loge. La Loge werd in 2012 opgericht door de Belgische architect en filantroop Philippe Rotthier, met het oog op 'dialoog en experiment binnen het veld van de kunst, de architectuur en de theorie'. Anne-Claire Schmitz heeft op grond van deze missie La Loge uitgebouwd tot een instelling met een coherent programma, onder meer dankzij lokale en internationale samenwerkingen. La Loge zal tijdens de komende maanden op zoek gaan naar een nieuwe directeur. (la-loge.be)

Museum van Bommel van Dam stelt nieuwe directeur aan

Paulo Martina is sinds 1 mei de nieuwe directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo. Martina (°1964) is kunsthistoricus en was de voorbije negen jaar directeur-bestuurder van Museum Dr8888. Onder zijn leiding is dat museum uitgegroeid van een Fries streekmuseum tot een nationaal museum voor moderne kunst. Hij was onder meer lid van de stuurgroep 100 jaar De Stijl - From Mondriaan to Dutch Design en participeerde in DADA 100. Het wordt zijn taak om het museale profiel van Museum van Bommel van Dam verder te ontwikkelen, als een stedelijk museum voor moderne en hedendaagse kunst, en daarbij ook samen te werken met het nabijgelegen Limburgs Museum. Hij krijgt de kans om dat te doen op een nieuwe locatie: het voormalige Rijksmonumentale postkantoor aan de Keulsepoort, waar het museum nu reeds tijdelijk ondergebracht is, wordt tegen 2021 onder leiding van architectenbureau Bierman Henket grondig verbouwd. (vanbommelvandam.nl)