WISSELSStijn Maes is nieuwe coördinator Frans Masereel Centrum

In augustus is curator, docent en kunstcriticus Stijn Maes aangesteld als coördinator van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. De voorbije zes jaar was Maes verbonden aan PXL-MAD School of Arts (Hasselt) als opleidingscoördinator Vrije Kunsten en docent. Als drijvende kracht achter de Hasseltse kunstruimte KRIEG organiseerde hij solotentoonstellingen van onder meer Pauline Curnier Jardin, Andrew Norman Wilson en Emmanuelle Quertain. In 2018 was hij co-editor van de catalogus van de eerste editie van de Biënnale van Riga (samengesteld door Katerina Gregos) en in 2019 stond hij als co-curator van de eerste collectiepresentatie van PARCUM (Leuven), ’This is Not a Collection’, in voor het luik hedendaagse kunst (Ria Pacquée, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere, Guillaume Bijl). (fransmasereelcentrum.be)

Joost Declercq is niet langer directeur van Museum Dhondt-Dhaenens

Een aantal maanden voordat hij met pensioen zou gaan, vertrekt directeur Joost Declercq bij Museum Dhondt-Dhaenens. Volgens de Stichting mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens gaat het niet om een ontslag. Declercq, die sinds 2005 zijn functie bij het museum uitoefende, werd herhaaldelijk geconfronteerd met de afwijzing van een bouwaanvraag voor de renovatie en uitbreiding van het museum in Deurle, waar ook buurtbewoners zich tegen kanten. Om het voortbestaan van het museum te verzekeren wilde Declercq naar een andere locatie trekken. Dat strookte niet met de visie van de raad van bestuur, die het museum onder alle omstandigheden in Deurle wil houden. Het museum gaat op zoek naar curatoren of een nieuwe directeur om het artistieke beleid in de toekomst te verzekeren. (museumdd.be)

Jelle Bouwhuis wordt conservator moderne kunst Museum Arnhem

Jelle Bouwhuis treedt per 1 september in dienst bij Museum Arnhem als deeltijds conservator moderne kunst. Bouwhuis werkte onder meer als redacteur en voorlichter bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum Amsterdam. Van 2006 tot 2016 was hij artistiek en zakelijk leider van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Bouwhuis studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht, en is gespecialiseerd in klassiek-moderne kunst. (museumarnhem.nl)

Directeur Anne-Claire Schmitz verlaat La Loge

Na zeven jaar verlaat Anne-Claire Schmitz in juli de Brusselse presentatie-instelling La Loge. La Loge werd in 2012 opgericht door de Belgische architect en filantroop Philippe Rotthier, met het oog op 'dialoog en experiment binnen het veld van de kunst, de architectuur en de theorie'. Anne-Claire Schmitz heeft op grond van deze missie La Loge uitgebouwd tot een instelling met een coherent programma, onder meer dankzij lokale en internationale samenwerkingen. La Loge zal tijdens de komende maanden op zoek gaan naar een nieuwe directeur. (la-loge.be)