WISSELSMonika Szewczyk is nieuwe directeur De Appel

Het centrum voor hedendaagse kunst De Appel Amsterdam heeft de in Polen geboren en in Canada opgegroeide kunsthistoricus Monika Szewczyk aangesteld als nieuwe directeur. Ze volgt Niels Van Tomme op, die de instelling in 2018 verliet naar aanleiding van zijn nieuwe aanstelling als directeur van Argos. Szewczyk werkte eerder als curator bij de Canadese Vancouver Art Gallery en bij het Logan Center for the Arts in Chicago. Bij Witte de With werkte ze als hoofd publicaties en ze was docent aan onder meer de Emily Carr University of Art and Design in Vancouver, het Piet Zwart Institute in Rotterdam en de Bergen National Academy of the Arts. Szewczyk, die ook een bachelor behaalde in Internationale Betrekkingen, verhuisde in 2014 naar Athene om er te werken aan Learning from Athens, het 'Griekse luik' van Documenta 14. Szewczyk zal tegen 2021 nieuwe huisvesting moeten vinden voor De Appel en ziet dat als een gelegenheid voor een institutionele vernieuwing. Ze zal daarbij vertrekken van de vraag 'hoe we onze collectieve verlangens kunnen herdefiniëren door middel van kunst en samen onze gedeelde ruimtes kunnen vormgeven'. (deappel.nl)

Hanne Hagenaars nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst Fries Museum

Kunsthistoricus Hanne Hagenaars volgt bij het Fries Museum Eelco van der Lingen op als conservator moderne en hedendaagse kunst. Ze heeft voordien als docent gewerkt bij de Willem de Kooningacademie, de Hogeschool voor de Kunsten / Artez in Arnhem, de Gerrit Rietveld Academie en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst. Van 2003 tot 2013 was ze hoofdredacteur van het kunstmagazine Mister Motley, waarvan ze ook initiatiefnemer was. Ze was curator bij onder andere Arti et Amicitiae (Amsterdam), Kunstvereniging Diepenheim, De Paviljoens in Almere, het Sandberg Instituut, Biënnale Gelderland, De Garage Rotterdam, Museum het Valkhof en recent in Museum Kranenburgh. (friesmuseum.nl)

Directeur Anne-Claire Schmitz verlaat La Loge

Na zeven jaar verlaat Anne-Claire Schmitz in juli de Brusselse presentatie-instelling La Loge. La Loge werd in 2012 opgericht door de Belgische architect en filantroop Philippe Rotthier, met het oog op 'dialoog en experiment binnen het veld van de kunst, de architectuur en de theorie'. Anne-Claire Schmitz heeft op grond van deze missie La Loge uitgebouwd tot een instelling met een coherent programma, onder meer dankzij lokale en internationale samenwerkingen. La Loge zal tijdens de komende maanden op zoek gaan naar een nieuwe directeur. (la-loge.be)

Museum van Bommel van Dam stelt nieuwe directeur aan

Paulo Martina is sinds 1 mei de nieuwe directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo. Martina (°1964) is kunsthistoricus en was de voorbije negen jaar directeur-bestuurder van Museum Dr8888. Onder zijn leiding is dat museum uitgegroeid van een Fries streekmuseum tot een nationaal museum voor moderne kunst. Hij was onder meer lid van de stuurgroep 100 jaar De Stijl - From Mondriaan to Dutch Design en participeerde in DADA 100. Het wordt zijn taak om het museale profiel van Museum van Bommel van Dam verder te ontwikkelen, als een stedelijk museum voor moderne en hedendaagse kunst, en daarbij ook samen te werken met het nabijgelegen Limburgs Museum. Hij krijgt de kans om dat te doen op een nieuwe locatie: het voormalige Rijksmonumentale postkantoor aan de Keulsepoort, waar het museum nu reeds tijdelijk ondergebracht is, wordt tegen 2021 onder leiding van architectenbureau Bierman Henket grondig verbouwd. (vanbommelvandam.nl)