WISSELSHISK stelt Elena Sorokina aan als curator

Elena Sorokina wordt de nieuwe curator bij het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK). Sorokina was vroeger al actief bij het HISK, als gastdocent en jurylid. Ze wil het huidige model van het HISK, dat kunstenaarsresidentie combineert met geïndividualiseerde ondersteuning en kunststudie op hoog niveau, verstevigen met nieuwe samenwerkingen. Sorokina werkt momenteel als 'curatorial advisor' voor documenta 14. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Friedrich Wilhelm's Universiteit in Bonn. Als curator hanteert ze experimentele formats, waarbij ze de expo benaderd als een toneel of als een werkruimte. Bij Wiel's presenteerde ze onlangs de 'narrated exhibition' Forms of Togetherness (and Separation). Enkele andere projecten van haar zijn: Museum (Science) Fictions in Centre Pompidou, Parijs; Spaces of Exception op de Moscow Biennial; Agnes Varda. Temps Trituré in LVMH Brussels. Ze publiceerde in tijdschriften al Artforum, Flash Art, Cabinett Magazine en Manifesta Journal. (hisk.edu)

Kunsthal Extra City heeft nieuw artistiek team

Antonia Alampi, iLiana Fokianaki en Michiel Vandevelde vormen het nieuwe artistieke team van Kunsthal Extra City in Antwerpen. Samen met directeur Adinda Van Geystelen zijn ze de komende drie jaar verantwoordelijk voor het programma van de instelling, dat inhoudelijk vertrekt van de stedelijke werkelijkheid als het brandpunt van de vele uitdagingen van de eenentwintigste eeuw. Binnen de context van de nieuwe missie werden Antonia Alampi, iLiana Fokianaki en Michiel Vandevelde gekozen omwille van hun uiteenlopende achtergrond en hun gedeelde interesse om zich te engageren binnen het sociale weefsel van de stad. Antonia Alampi (IT) was van 2012 tot 2015 curator van de kunstruimte Beirut in Caïro. Momenteel is ze betrokken bij SAVVY Contemporary in Berlijn. iLiana Fokianaki (GR) is curator en schrijver. Ze stichtte in 2013 State of Concept Athens, de eerste non-profitruimte in Athene. Michiel Vandevele (BE)  is actief als kunstenaar en choreograaf, curator, schrijver en redacteur. In zijn werk onderzoekt hij de elementen die de publieke sfeer vandaag bepalen of net belemmeren. Op za 20 mei, tijdens het Antwerp Art Weekend, stelt het nieuwe artistieke team het programma voor. (extracity.org)

Nanette Kraaikamp volgt Arno Kramer op als curator Drawing Centre Diepenheim

Arno Kramer heeft op 26 februari het curatorschap Hedendaagse Tekeningen overgedragen aan Nanette Kraaikamp die sinds januari 2016 medecurator is in het Drawing Centre Diepenheim. Beeldend kunstenaar Arno Kramer bekleedde de functie sinds 2008. In 2006 had hij als lid van de toenmalige tentoonstellingscommissie van de Kunstvereniging het voorstel aan het bestuur gedaan om onder de naam Drawing Centre Diepenheim hedendaagse tekenkunst te tonen. Niet alleen Nederlandse kunstenaars kwamen aan bod, er waren ook solotentoonstellingen van kunstenaars uit Duitsland, Canada, België en Frankrijk. In 2011 werd een oud schoolgebouw omgebouwd tot de vaste locatie van Drawing Centre Diepenheim waar sindsdien vier keer per jaar een tentoonstelling plaatsvindt. (kunstvereniging.nl)