WISSELSM HKA stelt nieuw artistiek team voor

In het kader van de voorlopig opgeschorte plannen (zie nieuwsberichten) van de Vlaamse overheid om voor het M HKA een nieuw gebouw met volwaardige museuminfrastructuur te voorzien, besloot algemeen en artistiek directeur Bart De Baere zich volledig toe te leggen op de organisatie daarvan en om de dagelijkse artistieke werking over te laten aan een nieuw artistiek team. Nav Haq wordt 'Geassocieerd Directeur'. Hij werkt bij M HKA sinds 2012 als 'Senior Curator' en organiseerde monografische tentoonstellingen van onder meer Harald Thys & Jos De Gruyter, Kerry James Marshall, Otobong Nkanga, Joseph Beuys, Hüseyin Bahri Alptekin en Laure Prouvost. In zijn nieuwe functie zal hij verantwoordelijk zijn voor de afdeling Artistieke Presentaties, waarin het curatorieel bureau, het productieteam en De Cinema, de filmactiviteit van het museum, gerund in samenwerking met partnerorganisatie De Studio, zijn ondergebracht. Hij  staat in voor de ontwikkeling van de artistieke visie van het M HKA voor de komende jaren. Anne-Claire Schmitz en Joanna Zielińska zijn aangesteld als de nieuwe 'Senior Curators' van het M HKA. Schmitz werkte als curator bij Witte de With, was van 2012 tot 2019 directeur van La Loge in Brussel en ze cureerde de tentoonstelling Mondo Cane van Jos De Gruyter & Harald Thys voor het Belgisch Paviljoen op de 58e Biënnale van Venetië. Zielińska is kunsthistorica en tentoonstellingsmaker, gespecialiseerd in performance en performativiteit. Ze was hoofdcurator bij Cricoteka, het Centre for the Documentation of the Art of Tadeusz Kantor in Krakau, van 2008 tot 2010 artistiek directeur bij het Znaki Czasu Centre of Contemporary Art (CoCA) in Toruń, en leidde vanaf 2015 de afdeling Performing Arts in het Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau. (muhka.be)

AAIR stelt Caroline Dumalin aan als artistiek directeur

De Antwerpse kunstenaarsondersteunende organisatie AAIR heeft Caroline Dumalin (1986) aangesteld als nieuwe artistiek directeur. Dumalin werkte sinds 2012 als curator bij Wiels, Centrum voor hedendaagse kunst in Brussel, waar ze ook enkele jaren verantwoordelijk was voor het residentieprogramma. Ze is auteur en samensteller van publicaties, en covoorzitter van AICA België. AAIR biedt kunstenaars tijd, ruimte en mobiliteit aan door de verhuur van ateliers, het organiseren van internationale uitwisselingen en het ondersteunen van jonge lokale kunstenaars. (aair.be)

Mu.Zee stelt waarnemend directeur aan

De sollicitatieronde die Mu.Zee in het najaar van 2019 hield om op zoek te gaan naar een nieuwe algemeen directeur heeft geen geschikte kandidaat opgeleverd. Het museum heeft in afwachting Dominique Savelkoul (1963) als waarnemend directeur aangesteld. Savelkoul studeerde geschiedenis en volgde een managementopleiding. Ze werkte onder meer bij The London Philharmonic Orchestra, The National Gallery in Londen en de RuhrTriennale in Duitsland. In 2011 werd ze transitiemanager voor de fusie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Meer recent oefende ze dezelfde functie uit voor de fusie van de drie kunstensteunpunten (Vlaams Theaterinstituut, Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst en Muziekcentrum Vlaanderen). Tot vorig jaar maakte ze deel uit van het kabinet Sven Gatz waar ze als adviseur Kunsten / Buitenlandse Zaken werkte. (muzee.be)

Antony Hudek is nieuwe directeur museum Dhondt-Dhaenens

Antony Hudek (1976, Genève) is benoemd tot Algemeen Directeur van het museum Dhondt-Dhaenens (MDD). Hij neemt de algemene leiding over van Joost Declercq die meer dan 10 jaar het museum leidde. Hudek was eerder directeur bij de kunstruimte Objectif Exhibitions in Antwerpen en staat tot op heden aan het hoofd van het internationale postgraduaatprogramma Curatorial Studies, een samenwerking tussen KASK School of Arts, S.M.A.K. en de Universiteit van Gent. Hij werkte als curator in het M HKA, in Raven Row en in Tate Liverpool. Hij heeft ervaring als uitgever, curator en onderzoeker, en behaalde een doctoraat in kunstgeschiedenis aan het Courtauld Institute of Art, University of London. Het museum wil in de toekomst een breder publiek aantrekken en het regionale, nationale en internationale bereik vergroten. (museumdd.be)