WISSELSKunsthal Extra City benoemt Joachim Naudts tot artistiek coördinator

Vanaf oktober is Joachim Naudts (1982) artistiek coördinator van Kunsthal Extra City. Hij volgt Adinda Van Geystelen op die begin dit jaar artistiek directeur werd bij Z33. De benoeming valt samen met de verhuizing van de instelling naar het voormalige dominicanenklooster aan de Provinciestraat in Antwerpen, momenteel reeds de hoofdsite van AAIR. Naudts zal instaan voor het omvormen van de kerk tot een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst, voor 'een programma dat inspeelt op de stad en de samenleving in verandering', en voor het uitbouwen van het partnership met AAIR. Hij is sinds 2008 professioneel actief in de hedendaagse kunst en fotografie. Hij cureerde meer dan dertig tentoonstellingen, waarvan de meeste voor het Fotomuseum Antwerpen. (extracitykunsthal.org)

Simon Delobel wordt directeur Kiosk

In oktober wordt Simon Delobel (Rijsel, 1981) aangesteld als directeur bij Kiosk,de ruimte voor actuele kunst die is opgericht op initiatief van Kunstensite vzw en de School of Arts van de Hogeschool Gent. Hij volgt Wim Waelput op. Delobel leidt momenteel de projectruimte Moonstreet in Antwerpen, en coördineert de afstudeerrichting Vrije Kunsten (binnen de master Beeldende Kunsten) aan KASK & Conservatorium in Gent. Eerder was hij werkzaam als curator bij verschillende privéstichtingen zoals de Verbeke Foundation in Kemzeke of het Art Center Hugo Voeten in Herentals. Delobel behaalde een master kunstgeschiedenis en een master museologie aan de École du Louvre in Parijs. (kioskgallery.be)

 

M HKA stelt nieuw artistiek team voor

In het kader van de voorlopig opgeschorte plannen (zie nieuwsberichten) van de Vlaamse overheid om voor het M HKA een nieuw gebouw met volwaardige museuminfrastructuur te voorzien, besloot algemeen en artistiek directeur Bart De Baere zich volledig toe te leggen op de organisatie daarvan en om de dagelijkse artistieke werking over te laten aan een nieuw artistiek team. Nav Haq wordt 'Geassocieerd Directeur'. Hij werkt bij M HKA sinds 2012 als 'Senior Curator' en organiseerde monografische tentoonstellingen van onder meer Harald Thys & Jos De Gruyter, Kerry James Marshall, Otobong Nkanga, Joseph Beuys, Hüseyin Bahri Alptekin en Laure Prouvost. In zijn nieuwe functie zal hij verantwoordelijk zijn voor de afdeling Artistieke Presentaties, waarin het curatorieel bureau, het productieteam en De Cinema, de filmactiviteit van het museum, gerund in samenwerking met partnerorganisatie De Studio, zijn ondergebracht. Hij  staat in voor de ontwikkeling van de artistieke visie van het M HKA voor de komende jaren. Anne-Claire Schmitz en Joanna Zielińska zijn aangesteld als de nieuwe 'Senior Curators' van het M HKA. Schmitz werkte als curator bij Witte de With, was van 2012 tot 2019 directeur van La Loge in Brussel en ze cureerde de tentoonstelling Mondo Cane van Jos De Gruyter & Harald Thys voor het Belgisch Paviljoen op de 58e Biënnale van Venetië. Zielińska is kunsthistorica en tentoonstellingsmaker, gespecialiseerd in performance en performativiteit. Ze was hoofdcurator bij Cricoteka, het Centre for the Documentation of the Art of Tadeusz Kantor in Krakau, van 2008 tot 2010 artistiek directeur bij het Znaki Czasu Centre of Contemporary Art (CoCA) in Toruń, en leidde vanaf 2015 de afdeling Performing Arts in het Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau. (muhka.be)