WISSELSruangrupa benoemd tot artistiek directeur van documenta 15

Het Indonesische collectief ruangrupa is aangesteld als artistiek directeur van de vijftiende documenta in 2022. Dat werd unaniem beslist door de internationaal samengestelde Findungskommission van Documenta, bestaande uit Ute Meta Bauer (Indonesië), Charles Essche (Nederland), Amar Kanwar (India), Frances Morris (Groot-Brittannië), Gabi Ngcobo (Zuid-Afrika), Elvira Dyangani Ose, Philippe Pirotte (België) en Jochen Volz (Brazilië). Het kunstenaarscollectief ruangrupa werd in 2000 opgericht in Jakarta, waar het een kunstruimte beheert en tentoonstellingen en festivals organiseert, maar ook publicaties uitgeeft en radio-uitzendingen verzorgt. Volgens de Findungskommission weet het collectief zeer uiteenlopende groepen aan te spreken, ook groepen buiten het kunstpubliek, en slaagt het erin om lokale participatie te genereren. Het baseert zijn curatoriële aanpak op een internationaal netwerk van kunstorganisaties die in de lokale gemeenschap verankerd zijn. De Findungskommission meent dat innovatie in deze tijden hoofdzakelijk voortkomt van onafhankelijke organisaties die op het niveau van de lokale gemeenschap actief zijn en dat het daarom logisch is dat dit soort van collectieve aanpak op documenta een platform krijgt. ruangrupa zelf stelt dat het een globaal georiënteerd, coöperatief, interdisciplinair kunst- en cultuurplatform wil creëren. Het wil zich daarbij richten op actuele 'kwetsuren' die veroorzaakt zijn door kolonialisme, kapitalisme of patriarchale structuren, om ze te contrasteren met samenwerkingsmodellen die mensen een andere kijk bieden op de wereld. Het collectief heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingsprojecten, waaronder de Gwangju Biënnale (2002 en 2018), de Istanboel Biënnale (2005), de Asia Pacific Triennial of Contemporary Art (Brisbane, 2012), de Singapore Biënnale (2011), de São Paulo Biënnale (2014), de Aichi Triënnale (Nagoya, 2016) en Cosmopolis in Centre Pompidou (Parijs, 2017). In 2016 was ruangrupa verantwoordelijk voor TRANSaction: Sonsbeek 2016 in Arnhem. In 2018 stichtten de leden het educatief netwerkproject voor kunstenaars Gudskul. Op documenta 14 nam ruangrupa met zijn onlineradiostation deel aan het project Every Time a Ear di Soun. (documenta.de)

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung benoemd als artistiek directeur van sonsbeek 2020

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung (1977, Yaoundé, Kameroen) is benoemd als artistiek directeur van sonsbeek 2020. De twaalfde editie vindt plaats in en rond Arnhem van 5 juni tot en met 13 september 2020. Ndikung werd aangesteld op de unanieme aanbeveling van een internationale selectiecommissie. Hij is curator, kunstcriticus, auteur en biotechnoloog, alsook de oprichter en artistiek directeur van SAVVY Contemporary, Berlijn. Daarnaast was hij curator-at-large van documenta 14. Hij was gastcurator van de Dak’ Art Biënnale 2018 in Senegal. Samen met het Miracle Workers Collective zal hij het Finland Paviljoen cureren tijdens de Biënnale van Venetië in 2019. Momenteel is Ndikung ook gastdocent ‘curatorial studies and sound’ aan de Städelschule in Frankfurt. (sonsbeek.org)

Mondriaan Fonds stelt Eelco van der Lingen aan als nieuwe directeur

Eelco van der Lingen (1971) wordt per 1 maart 2019 directeur van het Mondriaan Fonds, het Nederlandse stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Hij volgt Birgit Donker op die het fonds zes jaar leidde. Van der Lingen werkte voorheen als conservator hedendaagse en moderne kunst bij het Fries Museum in Leeuwarden. Eerder richtte Van der Lingen presentatie-instelling Nest in Den Haag op en was daar tot 2017 directeur en curator. Hij was gastcurator bij onder meer het Centraal Museum in Utrecht, Museum Kranenburgh in Bergen en bij TENT in Rotterdam. Daarnaast was hij reporter bij Trendbeheer en hoofdredacteur bij Jegens & Tevens in opdracht van Stroom Den Haag. (mondriaanfonds.nl)