JAP-lezingen

Do 4 februari om 19u Dance first. Think later, over de onderlinge beïnvloeding van dans en beeldende kunst, door kunsthistoricus Olivier Kaeser, in CC Hageltoren, Brussel. Di 15 februari om 13u15 Toilettes publiques sur leur 31! over de architectuur van openbare toiletten, door kunsthistoricus Jean-Philippe Theyskens, in Imagix, Doornik. Di 15 februari om 14u30 Francis Bacon ou l’horreur délicieuse door kunsthistoricus Vincent Cartuyvels, in Delta, Namen. Do 17 maart om 13u15 Art contemporain et culture populaire door curartor Dorothée Duvivier, Imagix, Doornik. (jap.be)

Lezingen in het Nieuwe Instituut

Do 3 februari om 19u30 Think Scenario: Architectuur voor de Toekomst; scenaristen, architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars spreken naar aanleiding van de première van de film Pakhuis Amsterdam over een mogelijke architectuur voor de toekomst. Do 3 februari om 19u30 Social Talks x Housing Futures; een gesprek over alternatieve woon- en samenlevingsmodellen en coöperatief wonen. Do 17 februari om 19u Archiving the Social over het maatschappelijk belang van het archiveren van digitale cultuur; sprekers zijn Marleen Stikker, Tjarda de Haan en Kees Teszelszky, moderator is Katía Truijen. Zo 20 februari om 11u praat Richard Vijgen, naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling De toekomst door kunstmatige ogen. 20 jaar VPRO Tegenlicht, met gasten over de manier waarop kunstmatige intelligentie de toekomstvisies uit twee decennia Tegenlicht ‘ziet’. Do 24 februari om 19u30 Colonial Spectres #2; filmmaker en onderzoeker Janilda Bartolomeu praat met filmwetenschappers Sophia Siddique Harvey en Rosalind Galt over vrouwen in Indonesië tijdens Nederlandse bezetting. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Grace Ndiritu – Ghent: How to Live Together

Kunstenaar Grace Ndiritu dook samen met een juridisch specialist van Jubilee vzw in de geschiedenis van het Caermersklooster en onderzoekt hoe de site kan dienen als model voor de praktijk van commoning (gemeenschappelijk gebruik). In Kunsthal staat binnen dit kader op do 25 november onder de titel Holistic Reading Room een gezamenlijke lezing geprogrammeerd van Giorgio Agambens The Highest Poverty. Monastic Rules and Form-of-Life. Op vr 10 december is het publiek debat Commoning, Property Law and Indigenous Land Rights in the Belgian Context gepland over ideeën van commoning, de geschiedenis en sociale planning van het Patershol en de huidige verkoop van het karmelietenklooster. Sprekers zijn juridisch specialist Marie-Sophie de Clippele, historicus Rafaël Verbuyst en stedenbouwkundige Jorik De Wilde. Telkens om 19u in Kunsthal Gent, Caermersklooster, Lange Steenstraat 14. (kunsthal.gent)

JAP-lezingen

Wo 24 november om 19u spreekt kunsthistoricus Margaux Van Uytvanck (ULB) onder de titel Marcel Broodthaers au pied de la lettre over het doorwerken van Broodthaers’ poëtisch werk in zijn beeldend werk, en meer bepaald over zijn reflecties vanaf 1966 op het schrijven, op taal en communicatie. Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

JAP-lezingen

Ma 21 september om 14u30, in Delta Namen, kunsthistoricus Jean-Philippe Theyskens over het werk van vrouwelijke kunstenaars die pas op late leeftijd erkenning kregen, zoals Georgia O’Keeffe, Dorothea Tanning, Louise Bourgeois en Margaret Harrison. Za 9 oktober om 20u, in New Space Luik, kunsthistoricus en muzikant Sebastien Biset over de roes als een transformatieve en destructieve kracht. Do 28 oktober om 14u30, in Cultureel Centrum van Bastogne, kunsthistoricus Christophe Veys over activistische kunstenaars in verschillende perioden en regio’s. Vr 29 oktober om 21u, in Bozar Brussel, gesprek met Guillaume Bijl. Ma 9 november om 21u, in Bozar Brussel, kunsthistoricus en filosoof Thierry Davila over het MOMAS Projekt, een museum zonder muren, collectie en administratie, van Martin Kippenberger. (jap.be)

Conferentie in Het Nieuwe Instituut

Wo 24 en do 25 november organiseert het Jaap Bakema Study Centre de conferentie The Observers Observed over de invloed van etnografie op de architectuur. Architecten maken al sinds de negentiende eeuw gebruik van etnografie om de discipline verder te ontwikkelen en de maatschappelijke rol van de architect opnieuw vorm te geven. Etnografie is een vorm van kwalitatief onderzoek, geworteld in het kolonialisme, kapitalisme en eurocentrisme. Tegelijkertijd biedt etnografie nieuwe inzichten en inspiratie die kunnen helpen het dagelijks leven van mensen te verbeteren. De eerste dag vindt plaats in Vakwerkhuis Delft, Professor Snijdersstraat 2, Delft; de tweede in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

De Ateliers: Artist Talks

Di 16 november Calla Henkel en Max Pitegoff, di 23 november Lydia Ourahmane, di 30 november Mirak Jamal. Telkens stipt om 17u in De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam. (de-ateliers.nl)

Joseph Beuys – Goethe-Institut

In Duitsland loopt naar aanleiding van de honderdjarige geboortedag van Joseph Beuys het evenement beuys 2021. Joseph Beuys (1921-1986) is een van de invloedrijkste naoorlogse Duitse kunstenaars, die vooral bekend is geworden door zijn performances, installaties, lezingen en Fluxus-concerten. Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten en kunstenaar Joseph Sassoon Semah organiseren in Nederland een groot kritisch project over Beuys dat zal lopen tot juni 2022. In het Goethe-Institut in Amsterdam loopt in dat kader tot en met 23 december de tentoonstelling On Friendship / (Collateral Damage) IV – How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist [The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia]. Naar aanleiding daarvan heeft Semah op do 28 oktober met auteur Mati Shemoelof en op do 11 november met kunsthistoricus Rick Vercauteren. Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam. (goethe.de)

Archipellezingen

Do 18 november om 20u DRDH Architects die mee zullen instaan voor de renovatie van het Gentse Operagebouw. Do 2 december LAMA Landscape Architects over hun kritische houding en integrale aanpak. Do 16 december evalueert Gideon Boie de pilootprojecten Zorg van de Vlaamse Bouwmeester. De eerste lezing vindt plaats in Opera, Schouwburgstraat 3, Gent. De locatie van de twee andere is nog te bepalen. (archipelvzw.be)

KASK-lezingen

Do 25 november Sophie Nys, do 2 december Sammy Baloji, do 9 december Jacqueline de Jong in gesprek met Monali Meher, do 16 december Arthur Crucq over de oorsprong van decoratieve patronen, do 23 december Anne Daems. Telkens om 20u, Campus Bijloke – Cirque, Louis Pasteurlaan 2, Gent. (schoolofartsgent.be)

Lezingen in het Nieuwe Instituut

Do 7 oktober om 19u Accessing the (Trans)Institutional Archive, over de uitwisseling van archiefmateriaal en het tot stand brengen van ‘trans-institutionele’ samenwerkingsverbanden tussen instellingen en gemeenschappen die van fundamenteel belang zijn voor de notie van ‘het archief’ en voor de samenstelling van ‘archieven’ in maatschappelijke contexten. Do 14 oktober om 19u30 Identiteit, expressie en representatie in architectuur met architectuurhistoricus Léa-Catherine Szacka over gemedieerde architectuur, hoe ideeën en ideologieën in een gevel samenkomen en welke verhalen zich afspelen in gebouwde wijken; en met architect en activist Adam Nathaniel Furman over een alternatief voor heteronormatieve beeldvorming dat van invloed is op de expressieve gevel en bijdraagt aan een veelzijdiger begrip van architectuur. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Keynote – Kunstinstituut Melly

Vr 24 september kunstenaar en onderzoeker Michelle Teran over transformatieve pedagogie, gevolgd door een vragenronde gemodereerd door socioloog Teana Boston-Mammah. Vr 15 oktober schrijver en psychiatriehistoricus Lisa Appignanesi in gesprek met schrijver en onderzoeker Vivian Sky Rehberg over de betekenis van ‘aandacht’ in psychoanalytische casussen en de framing van de zogenaamde ‘waanzin’ van vrouwen. Telkens om 19u in Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. (kunstinstituutmelly.nl)

New Babylon: Continuous Now

Do 30 september om 17u organiseren Kunstinstituut Melly en Het Nieuwe Instituut ter gelegenheid van de 101e geboortedag van Constant Nieuwenhuys een avondvullend programma met lezingen en een stadswandeling waarbij het utopische New Babylon centraal staat, het visionaire project waar architectuurhistoricus Mark Wigley in 1997 een tentoonstelling aan wijdde, en waarop hij in een lezing zal reflecteren. Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. (kunstinstituutmelly.nl, hetnieuweinstituut.nl)

Festival van de architectuur – colloquium

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert binnen Het Festival van de Architectuur op 15 oktober om 9u30 het colloquium Architectuur in transit, over onderwerpen als de fluïde stad, (binnenlandse) migratie, het veranderende klimaat en de erfenis van het koloniale verleden in Oostende. Dezelfde dag staat, om 17u30, ook het symposium Drawing Attention op het programma, over het tekenen en de kracht van de schets, met een lezing door de Spaanse architect Ricardo Flores. De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a. (festivalvandearchitectuur.be)

Bozar – The Future of Living

Bozar organiseert op di 19 en wo 20 oktober telkens vanaf 10u een tweedaags symposium met lezingen en panelgesprekken over de impact en toekomst van artificiële intelligentie. Dat een computerprogramma het werk van een fotograaf, tekenaar, musicus of auteur kan nabootsen, leidt tot de hypothese dat AI ook creatief kan zijn en zelf vernieuwende content kan produceren. Beeldend kunstenaars, ontwerpers, theoretici, computerwetenschappers, ingenieurs en stedenbouwkundigen spreken over de uitdagingen en mogelijkheden van AI-systemen voor autonome creatie of als instrument van de kunstenaar. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Lezingen in het Nieuwe Instituut

Do 7 oktober om 19u Accessing the (Trans)Institutional Archive, over de uitwisseling van archiefmateriaal en het tot stand brengen van ‘trans-institutionele’ samenwerkingsverbanden tussen instellingen en gemeenschappen die van fundamenteel belang zijn voor de notie van ‘het archief’ en voor de samenstelling van ‘archieven’ in maatschappelijke contexten. Do 14 oktober om 19u30 Identiteit, expressie en representatie in architectuur met architectuurhistoricus Léa-Catherine Szacka over gemedieerde architectuur, hoe ideeën en ideologieën in een gevel samenkomen en welke verhalen zich afspelen in gebouwde wijken; en met architect en activist Adam Nathaniel Furman over een alternatief voor heteronormatieve beeldvorming dat van invloed is op de expressieve gevel en bijdraagt aan een veelzijdiger begrip van architectuur. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

De.Groen kunstenaarsgesprekken

Onder de titel Liefdevol en kritisch gaan telkens twee kunstenaars met elkaar in gesprek over één kunstwerk van een van de twee kunstenaars. Do 30 september Raquel van Haver en Eva Spierenburg, do 21 oktober Eva Spierenburg en Melanie Maria, do 11 november Melanie Maria en Vibeke Mascini. De.Groen, Weverstraat 40, Arnhem. (collectiedegroen.nl)

Archipellezingen

Do 23 september om 20u, in Cinema Lumière Brugge, (Ver)beeldende stad, gesprek met architectuurdocenten Klaske Havik en Véronique Patteeuw, en kunstenaar en architectuurfotograaf Bas Princen over de wijze waarop de beeldvorming van een stad wordt gestuurd. Do 21 oktober om 20u architect Laura Muyldermans over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht. Do 18 november om 20u, in Opera Gent, Hybrid entities door DRDH Architects; de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth spreken over hun werk naar aanleiding van hun ontwerp voor de renovatie van de Opera. (archipelvzw.be)

Archipellezingen

Do 23 september om 20u, in Cinema Lumière Brugge, (Ver)beeldende stad, gesprek met architectuurdocenten Klaske Havik en Véronique Patteeuw, en kunstenaar en architectuurfotograaf Bas Princen over de wijze waarop de beeldvorming van een stad wordt gestuurd. Do 21 oktober om 20u architect Laura Muyldermans over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht. Do 18 november om 20u, in Opera Gent, Hybrid entities door DRDH Architects; de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth spreken over hun werk naar aanleiding van hun ontwerp voor de renovatie van de Opera. (archipelvzw.be)

JAP-lezingen

Ma 21 september om 14u30, in Delta Namen, kunsthistoricus Jean-Philippe Theyskens over het werk van vrouwelijke kunstenaars die pas op late leeftijd erkenning kregen, zoals Georgia O’Keeffe, Dorothea Tanning, Louise Bourgeois en Margaret Harrison. Za 9 oktober om 20u, in New Space Luik, kunsthistoricus en muzikant Sebastien Biset over de roes als een transformatieve en destructieve kracht. Do 28 oktober om 14u30, in Cultureel Centrum van Bastogne, kunsthistoricus Christophe Veys over activistische kunstenaars in verschillende perioden en regio’s. Vr 29 oktober om 21u, in Bozar Brussel, gesprek met Guillaume Bijl. Ma 9 november om 21u, in Bozar Brussel, kunsthistoricus en filosoof Thierry Davila over het MOMAS Projekt, een museum zonder muren, collectie en administratie, van Martin Kippenberger. (jap.be)

Symposium over museale depots

Op do 28 mei, van 15u tot 18u, organiseert Museum Boijmans Van Beuningen samen met Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) het online symposium Opening Up! Collection Centre Strategies over internationale ontwikkelingen op het gebied van museale depots. De collectie van Boijmans Van Beuningen (ruim 151.000 kunstwerken) zal vanaf het najaar publiek toegankelijk worden gemaakt in Depot Boijmans Van Beuningen. Nederland heeft met de opening van het kunstdepot een primeur, maar staat niet alleen in deze nieuwe opvattingen over het bewaren en het openbaar maken van museumcollecties. Zes binnen- en buitenlandse sprekers uit de museumwereld, onder wie museumdirecteur Sjarel Ex, geven lezingen en gaan in gesprek over deze ontwikkelingen. (boijmans.nl)

Symposium: Beelden lezen. Scheppende kunstkritiek in België (1945-1985)

Vr 7 mei van 9u15 tot 17u organiseert het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (UGent/VUB) een symposium over de ‘creatieve kunstkritiek’ van Belgische schrijvers tussen 1945 en 1985. Deze schrijvers-critici, onder meer Louis Paul Boon, Marcel Broodthaers, Hugo Claus, Christian Dotremont en Jean Dypréau namen afstand van een zakelijke beschrijving en maakten lyrische en verhalende teksten die in sommige gevallen even scheppend waren als de besproken kunst. Het symposium wil een globaal beeld geven van het Belgische kunstleven na 1945, toen de neo-avant-garde in de kunst het genre van de kunstkritiek aan een literair experiment onderwierp. Het symposium vindt plaats in Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (sel.ugent.be)

Archipellezingen

Do 3 juni om 20u is de nieuwe datum voor de uitgestelde lezing met architectenbureau Sugiberry & Schenk Hattori, naar aanleiding van de tentoonstelling Meaning / Translations in het Vlaams Architectuurinstituut over het transponeren van verbeelding tussen de culturele context van Japan enerzijds en Vlaanderen anderzijds. Do 17 juni om 20u behandelt Landschapsbureau Lame innovatieve concepten voor de publieke ruimte. (archipelvzw.be)

Archipellezingen

Do 3 juni om 20u is de nieuwe datum voor de uitgestelde lezing met architectenbureau Sugiberry & Schenk Hattori, naar aanleiding van de tentoonstelling Meaning / Translations in het Vlaams Architectuurinstituut over het transponeren van verbeelding tussen de culturele context van Japan enerzijds en Vlaanderen anderzijds. Do 17 juni om 20u behandelt Landschapsbureau Lame innovatieve concepten voor de publieke ruimte. (archipelvzw.be)

Lezingen in Stuk Leuven

Wo 25 maart 19u artist talk door Angela Washiko & Siemen Van Gaubergen. Do 26 maart 20u Architectuur in onderhandeling door architectenbureau Bruther (Fr). Ma 4 mei 21u Housing, Public Space and the Global Migration Crisis door Estudio Teddy Cruz. STUK, Naamsestraat 96, Leuven (stuk.be).

Archipellezing

Wo 24 maart om 20u onlinelezing met de architectenbureaus Sugiberry en Schenk Hattori naar aanleiding van de tentoonstelling Meaning / Translations in het Vlaams Architectuurinstituut over het transponeren van verbeelding tussen de culturele context van Japan enerzijds en Vlaanderen anderzijds. Do 25 maart om 20u is het Europese netwerk Constructlab uitgenodigd, een collectieve bouwpraktijk die coöperatieve ruimtes en installaties ontwerpt, om te spreken over togetherness. Do 29 april spreken de jonge architecten Kelly Hendriks (B-ild) en Pauline Fockedey (Nord) over het werken in twee steden, Brussel & Bruxelles. (archipelvzw.be)

Archipellezing

Wo 24 maart om 20u onlinelezing met de architectenbureaus Sugiberry en Schenk Hattori naar aanleiding van de tentoonstelling Meaning / Translations in het Vlaams Architectuurinstituut over het transponeren van verbeelding tussen de culturele context van Japan enerzijds en Vlaanderen anderzijds. Do 25 maart om 20u is het Europese netwerk Constructlab uitgenodigd, een collectieve bouwpraktijk die coöperatieve ruimtes en installaties ontwerpt, om te spreken over togetherness. Do 29 april spreken de jonge architecten Kelly Hendriks (B-ild) en Pauline Fockedey (Nord) over het werken in twee steden, Brussel & Bruxelles. (archipelvzw.be)

Lezing in Kiosk

Do 19 maart om 20u houdt Dirk Pültau een lezing onder de titel The magazine for anonymous art schède (1974-1975) and the ‘selfless’ work of Alessandro. Kiosk, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent. (kioskgallery.be)

Het Nieuwe Instituut – lezingen

Do 21 januari om 19u30 presenteert curator Saskia Stein in De wondere wereld van Disney haar onderzoek naar de culturele impact van Disney: welke ideeën en idealen vormen de wereld zoals Disney deze aan ons presenteert? Do 11 maart om 19u30 biedt het gesprek onder de titel Lithium Frontiers: Visual Counter-Strategies kunstenaars en ontwerpers een verscheidenheid aan audiovisuele strategieën om overexploitatie van natuurlijke rijkdommen tegen te gaan. (hetnieuweinstituut.nl)

Het Nieuwe Instituut – lezingen

Do 21 januari om 19u30 presenteert curator Saskia Stein in De wondere wereld van Disney haar onderzoek naar de culturele impact van Disney: welke ideeën en idealen vormen de wereld zoals Disney deze aan ons presenteert? Do 11 maart om 19u30 biedt het gesprek onder de titel Lithium Frontiers: Visual Counter-Strategies kunstenaars en ontwerpers een verscheidenheid aan audiovisuele strategieën om overexploitatie van natuurlijke rijkdommen tegen te gaan. (hetnieuweinstituut.nl)

Lezingen in Stuk Leuven

Do 25 maart (re)Defining the Outside door Ted’A Arquitectes (Es). Di 20 april Outside our Discipline door Ecosistema Urbano (Es). Telkens om 20u, online of in STUK, Naamsestraat 96, Leuven. (www.stuk.be)

L’Art & Ma Carrière in L’iselp

Do 28 januari om 18u presenteert kunstenaar Olivia Hernaïz het gezelschapsspel L’Art & Ma Carrière waarin ze de ondervertegenwoordiging van de vrouw in de hedendaagse kunst bevraagt. L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be, oliviahernaiz.com)

Archipellezing

Do 18 februari om 20u openen BC Architects uit Brussel het werkjaar van Archipel dat loopt onder het thema ‘Togetherness’ met een lezing over het collaboratieve proces waaruit hun ontwerpen ontstaan. Do 25 februari om 20u spreekt Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs over de vervagende ruimtelijke ervaring van het private, collectieve en publieke met de opkomst van een virtuele wereld en een wereldwijde communicatieruimte, en over het belang van architectuur in het creëren van ‘ruimtelijke ontmoeting’. (archipelvzw.be)

Lezingen in Kanal – Centre Pompidou

Zo 27 september om 11u wordt de recentste editie van A+ voorgesteld die handelt over nieuwe gebouwen voor (hedendaagse) kunst, met Lisa De Visscher, Stephen Bates (Sergison Bates architects, Atelier Kanal) en Pieter T’Jonck. Do 1 oktober om 19u spreekt architect en docent Carlo Menon binnen de reeks La bibliothèque à bords perdus over ‘het bewonen van de wereld’. Do 5 november en wo 11 november is er een screening van drie films, Detroit, Bad Girls en Mes Cheveux, van Jacqueline Caux die zal spreken over haar werk en over haar passie voor onder meer freejazz, minimalistische muziek en techno. Do 3 december om 19u spreekt architect Apolline Vranken over de grens tussen stedenbouw en architectuur en hoe deze door genderverhoudingen bepaald wordt. Kanal – Centre Pompidou, Sainctelettesquare 21, Brussel. (kanal.brussels)

Het Nieuwe Instituut – lezingen

Do 24 september is onder de titel Plastic! The Zip-a-Tone, Letraset, Mecanorma en meer een gesprek gepland met architect Frans Hooykaas, filmwetenschapper Mette Peters, industrieel ontwerper Jeroen de Vries en architectuurhistoricus Ellen Smit waarbij het gebruik van instantbelettering en plasticfolies in historisch en actueel perspectief geplaatst wordt. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen vindt deze activiteit online of inet Het Nieuwe Instituut plaats. Onder de noemer Connecting the Archives is een groot aantal spelers uit het ontwerpveld dit jaar gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Wo 30 september vanaf 13u geven de afzonderlijke werkgroepen een overzicht van de eerste resultaten en een vooruitblik op verdere activiteiten. Een deel van de presentaties is online te volgen, en het symposium wordt afgesloten met een lezing. Aanmelden voor de livestream kan gratis. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Het Nieuwe Instituut – lezingen

Do 24 september is onder de titel Plastic! The Zip-a-Tone, Letraset, Mecanorma en meer een gesprek gepland met architect Frans Hooykaas, filmwetenschapper Mette Peters, industrieel ontwerper Jeroen de Vries en architectuurhistoricus Ellen Smit waarbij het gebruik van instantbelettering en plasticfolies in historisch en actueel perspectief geplaatst wordt. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen vindt deze activiteit online of inet Het Nieuwe Instituut plaats. Onder de noemer Connecting the Archives is een groot aantal spelers uit het ontwerpveld dit jaar gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Wo 30 september vanaf 13u geven de afzonderlijke werkgroepen een overzicht van de eerste resultaten en een vooruitblik op verdere activiteiten. Een deel van de presentaties is online te volgen, en het symposium wordt afgesloten met een lezing. Aanmelden voor de livestream kan gratis. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Lezingen in L’iselp

In Art – Genre féminin, een cyclus van vijf lezingen, spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over hoe vrouwelijke kunstenaars zich hebben kunnen ontwikkelen in verschillende historische contexten vanaf de achttiende eeuw, met bijzondere aandacht voor de feministische golf tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw, en de invloed daarvan op volgende generaties. De cyclus loopt vanaf 24 september, wekelijks op do om 14u. Op di 6 oktober om 18u behandelt kunsthistoricus Lyse Vancampenhoudt in de lezing Femmes surréalistes, au-delà des muses de bijdragen die vrouwelijke kunstenaars geleverd hebben aan de surrealistische stroming. Wo 14 oktober om 18u vraagt kunstfilosoof Rosanna Gangemi in L’art de lenteur zich af hoe kunst de traagheid als een politiek concept thematiseert en daarmee een samenleving die door snelheid geobsedeerd is mogelijk op een ander spoor brengt. Dat kunst de mens leert te vertragen brengt ook Philippe Filliot, docent beeldende kunst aan de universiteit van Reims, ter sprake in zijn lezing S’attarder, fluer, suspendre op vr 16 oktober om 18u30. Hij vergelijkt de ervaring van kunst, waarbij het dagelijkse bewustzijn wordt opgeschort, vergelijkt met spirituele oefeningen. Di 20 oktober om 18u behandelt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het door sociale media gestuurde en daardoor dubbelzinnige engagement van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei – een lezing die oorspronkelijk in maart was gepland.  L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingen in L’iselp

In Art – Genre féminin, een cyclus van vijf lezingen, spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over hoe vrouwelijke kunstenaars zich hebben kunnen ontwikkelen in verschillende historische contexten vanaf de achttiende eeuw, met bijzondere aandacht voor de feministische golf tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw, en de invloed daarvan op volgende generaties. De cyclus loopt vanaf 24 september, wekelijks op do om 14u. Op di 6 oktober om 18u behandelt kunsthistoricus Lyse Vancampenhoudt in de lezing Femmes surréalistes, au-delà des muses de bijdragen die vrouwelijke kunstenaars geleverd hebben aan de surrealistische stroming. Wo 14 oktober om 18u vraagt kunstfilosoof Rosanna Gangemi in L’art de lenteur zich af hoe kunst de traagheid als een politiek concept thematiseert en daarmee een samenleving die door snelheid geobsedeerd is mogelijk op een ander spoor brengt. Dat kunst de mens leert te vertragen brengt ook Philippe Filliot, docent beeldende kunst aan de universiteit van Reims, ter sprake in zijn lezing S’attarder, fluer, suspendre op vr 16 oktober om 18u30. Hij vergelijkt de ervaring van kunst, waarbij het dagelijkse bewustzijn wordt opgeschort, vergelijkt met spirituele oefeningen. Di 20 oktober om 18u behandelt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het door sociale media gestuurde en daardoor dubbelzinnige engagement van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei – een lezing die oorspronkelijk in maart was gepland.  L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Archipellezingen

Do 24 september architect Sarah Poot, do 15 oktober de architectenbureaus Graux & Baeyens en Tim Rogge, do 29 oktober geograaf en botanicus Michel Desvigne over de kracht van het stedelijk landschap, do 12 november Dirk Somers van Bovenbouw. Telkens om 20u. (archipelvzw.be)

Archipellezingen

Do 24 september architect Sarah Poot, do 15 oktober de architectenbureaus Graux & Baeyens en Tim Rogge, do 29 oktober geograaf en botanicus Michel Desvigne over de kracht van het stedelijk landschap, do 12 november Dirk Somers van Bovenbouw. Telkens om 20u. (archipelvzw.be)

Lezing bij Herbert Foundation

Binnen het kader van de tentoonstelling Distance Extended / 1979-1997. Part I organiseert Herbert Foundation op zo 25 oktober om 11u een lezing door Eva Badura-Triska over Heimo Zobernig, waarin onder andere wordt ingegaan op de relatie van zijn werk met dat van Franz West. Herbert Foundation, Coupure Links 627a, Gent. (herbertfoundation.org)

Lezing bij Herbert Foundation

Binnen het kader van de tentoonstelling Distance Extended / 1979-1997. Part I organiseert Herbert Foundation op zo 25 oktober om 11u een lezing door Eva Badura-Triska over Heimo Zobernig, waarin onder andere wordt ingegaan op de relatie van zijn werk met dat van Franz West. Herbert Foundation, Coupure Links 627a, Gent. (herbertfoundation.org)

Kleureyck – lezing in Design Museum Gent

In het kader van de tentoonstelling Kleureyck licht Maximiliaan Martens op di 29 september om 19u30 Van Eycks inzichten in de fysische kenmerken van licht toe, en stelt Guus Kusters vernieuwend onderzoek voor waarin het kleurgebruik van Rembrandt wordt vertaald naar dat van hedendaagse ontwerpers. Oude Vismijn, Rekelingestraat 5, Gent. (designmuseumgent.be)

ACROSS lezingenreeks

Jonge Belgische architecten van beide kanten van de taalgrens krijgen in deze reeks een podium. Di 27 oktober om 20u is het bureau Générale te gast. deSingel – Muziekstudio, Desguinlei 25, Antwerpen. (desingel.be)

Wiels – rondetafel en symposium

Za 3 oktober om 16u discussie met het kunstenaars- en onderzoekerscollectief Astrocyte Studio dat het ‘paradijselijke terrein’ van de biotechnologie en artificiële intelligentie bevraagt. Za 10 oktober om 11u symposium door CLEA (Center Leo Apostel) onder de titel Transgression, Intelligences and the Noosphere over onder meer transdisciplinair onderzoek, (collectieve) artificiële intelligentie en creatief denken. Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

On Property

Naar aanleiding van de tentoonstelling On Property organiseert Cargo in Context do 16 juli om 19u30 de paneldiscussie On Property and the Real Estate State, met als context de Houthavens, waar idealistische stedelijke uitbreiding in functie staat van speculatie, met alle socio-economische gevolgen vandien. Denisse Vega de Santiago (onderzoeker en redacteur bij Volume) gaat in gesprek met Nick Axel (e-flux Architecture, hoofd van de Architectuurafdeling Rietveld Academie), René Boer (onderzoeker, Het Nieuwe Instituut), Maria Dantz (Spacemaker AI) en Fenna Haakma Wagenaar (Hoofdontwerper Amsterdam)De Bonte Zwaan, Haparandadam 7-B8, Amsterdam. (cargoincontext.org)

Herbert Foundation

Aansluitend bij de tentoonstelling Distance Extended / 1979-1997. Part I organiseert Herbert Foundation op zo 26 april een lezing door Eva Badura-Triska over Heimo Zobernig en Franz West, en op zo 17 mei een gesprek tussen Didier Vermeiren en Michel Gauthier. Telkens om 11u in Herbert Foundation, Raas van Gaverestraat 108, Gent. (herbertfoundation.org)

Online lezingen

Door de coronacrisis hebben tal van lezingen niet kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van een publiek. Sommige instellingen hebben de lezing online gehouden en plaatsten ze op hun website. HISK biedt de lezing ‘I immediately said Yes’ – Hilma af Klint’s visions and her time door Gertrud Sandqvist aan, en ‘Dirty Apparitions’: Tala Madani’s Shit Mom door John C. Welchman. Museum Dhondt-Dhaenens publiceert het gesprek van directeur Antony Hudek met kunstenaar Gary Hume over enkele belangrijke aspecten uit zijn tentoonstelling Destroyed School Paintings

Online lezingen

Door de coronacrisis hebben tal van lezingen niet kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van een publiek. Sommige instellingen hebben de lezing online gehouden en plaatsten ze op hun website. HISK biedt de lezing ‘I immediately said Yes’ – Hilma af Klint’s visions and her time door Gertrud Sandqvist aan, en ‘Dirty Apparitions’: Tala Madani’s Shit Mom door John C. Welchman. Museum Dhondt-Dhaenens publiceert het gesprek van directeur Antony Hudek met kunstenaar Gary Hume over enkele belangrijke aspecten uit zijn tentoonstelling Destroyed School Paintings

KASK-lezingen

Do 19 maart Tom Lambeens over het beeld in de moderniteit en de toenemende hang naar zichtbaarheid; do 26 maart spreken Marion Laval-Jeantet en Benoît Mangin van het Parijse Art Orienté objet over ambacht, recyclage en ecologische bekommernissen; do 2 april de Libanese filmmaker Heiny Srour over de positie, het beeld en de rol van de vrouw in Arabische samenlevingen en de Arabische cinema; do 23 april Amy Franceschini, een van de oprichters van Futurefarmers, een groep kunstenaars, ontwerpers, boeren en architecten die een gemeenschappelijke interesse hebben in het creëren van participatieve structuren; do 30 april artist talk door Leen Voet; wo 6 mei Jonas Staal over zijn werk en de rol van kunst in het zichtbaar maken van onderdrukkende systemen, en van artistieke verbeelding in het ontwikkelen van alternatieve emancipatorische samenlevingsvormen. Telkens om 20u, Campus Bijloke – Cirque, Louis Pasteurlaan 2; Heiny Srour in KASKcinema, Godshuizenlaan 4, Gent. (schoolofartsgent)

KASK-lezingen

Do 19 maart Tom Lambeens over het beeld in de moderniteit en de toenemende hang naar zichtbaarheid; do 26 maart spreken Marion Laval-Jeantet en Benoît Mangin van het Parijse Art Orienté objet over ambacht, recyclage en ecologische bekommernissen; do 2 april de Libanese filmmaker Heiny Srour over de positie, het beeld en de rol van de vrouw in Arabische samenlevingen en de Arabische cinema; do 23 april Amy Franceschini, een van de oprichters van Futurefarmers, een groep kunstenaars, ontwerpers, boeren en architecten die een gemeenschappelijke interesse hebben in het creëren van participatieve structuren; do 30 april artist talk door Leen Voet; wo 6 mei Jonas Staal over zijn werk en de rol van kunst in het zichtbaar maken van onderdrukkende systemen, en van artistieke verbeelding in het ontwikkelen van alternatieve emancipatorische samenlevingsvormen. Telkens om 20u, Campus Bijloke – Cirque, Louis Pasteurlaan 2; Heiny Srour in KASKcinema, Godshuizenlaan 4, Gent. (schoolofartsgent)

Archipellezingen

Do 23 april Sarah Poot over haar ‘alledaagse architectuur’; do 14 mei presenteren architectenbureaus Graux & Baeyens en Tim Rogge hun werk binnen de reeks Jonge Architecten aan het woord. Telkens om 20u, info over locatie via archipelvzw.be.

Archipellezingen

Do 23 april Sarah Poot over haar ‘alledaagse architectuur’; do 14 mei presenteren architectenbureaus Graux & Baeyens en Tim Rogge hun werk binnen de reeks Jonge Architecten aan het woord. Telkens om 20u, info over locatie via archipelvzw.be.

Online lezingen

Door de coronacrisis hebben tal van lezingen niet kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van een publiek. Sommige instellingen hebben de lezing online gehouden en plaatsten ze op hun website. HISK biedt de lezing ‘I immediately said Yes’ – Hilma af Klint’s visions and her time door Gertrud Sandqvist aan, en ‘Dirty Apparitions’: Tala Madani’s Shit Mom door John C. Welchman. Museum Dhondt-Dhaenens publiceert het gesprek van directeur Antony Hudek met kunstenaar Gary Hume over enkele belangrijke aspecten uit zijn tentoonstelling Destroyed School Paintings. Rekto:verso organiseert op zijn Facebookpagina de Tuesday Talks: over de toekomst van cultuur, met op 5 mei Hoe zullen kunstenaars de lockdown overleven?, op 12 mei How to think culture in a pandemic society?, op 19 mei Wat is Vlaamse cultuur(politiek)?, en op 26 mei Waarom is groter beter?, telkens om 20u.

Online lezingen

Door de coronacrisis hebben tal van lezingen niet kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van een publiek. Sommige instellingen hebben de lezing online gehouden en plaatsten ze op hun website. HISK biedt de lezing ‘I immediately said Yes’ – Hilma af Klint’s visions and her time door Gertrud Sandqvist aan, en ‘Dirty Apparitions’: Tala Madani’s Shit Mom door John C. Welchman. Museum Dhondt-Dhaenens publiceert het gesprek van directeur Antony Hudek met kunstenaar Gary Hume over enkele belangrijke aspecten uit zijn tentoonstelling Destroyed School Paintings. Rekto:verso organiseert op zijn Facebookpagina de Tuesday Talks: over de toekomst van cultuur, met op 5 mei Hoe zullen kunstenaars de lockdown overleven?, op 12 mei How to think culture in a pandemic society?, op 19 mei Wat is Vlaamse cultuur(politiek)?, en op 26 mei Waarom is groter beter?, telkens om 20u.

Museum Dhondt-Dhaenens – Maki Na Kamura

Wo 18 maart om 20u spreekt Maki Na Kamura met directeur Antony Hudek en curator Charlotte Crevits naar aanleiding van de nieuwe editie van de kunstenaar. MDD, Museumlaan 14, 9831 Deurle. (museumdd.be)

Art Matters in Vandenhove

Do 26 maart 19u gesprek tussen W.J.T. Mitchell en Antony Gormley onder de titel Art Matters. Vandenhove Centrum voor Architectuur en Beeldende Kunst, Rozier 1, Gent. (ugent.be/vandenhove)

Kunstverein – Hansjörg Mayer

Naar aanleiding van de tentoonstelling The How and the What organiseert Kunstverein in samenwerking met Studium Generale Rietveld Academie op vr 20 maart om 16u een gesprek met Hansjörg Mayer en een aantal tijdgenoten over zijn werk en zijn werkmethodes. De namiddag vindt plaats in de Gerrit Rietveld Academie. (kunstverein.nl)

Lezingen in L’iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs zijn op vr 20 maart Odile & François Huet-Repolt te gast. Wo 25 maart behandelt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het door sociale media gestuurde en daardoor dubbelzinnige engagement van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Telkens om 18u in L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingen in L’iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs zijn op vr 20 maart Odile & François Huet-Repolt te gast. Wo 25 maart behandelt kunsthistoricus Pierre-Yves Desaive het door sociale media gestuurde en daardoor dubbelzinnige engagement van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Telkens om 18u in L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Het Nieuwe Instituut – lezingen

In de reeks The Hoodie Unravelled op za 21 maart 19u30 Decentering the Institution. Challenges, Mistakes & Responsibilities over diversiteit en inclusiviteit in culturele instellingen, op do 2 april 19u30 On Redesigning a Classic over het herontwerpen van de hoodie als tijdloze klassieker. Do 26 maart 10u, in de context van de Nederlandse bijdrage aan de Biennale Architettura 2020 in Venetië, het symposium Meerstemmige Steden, waarin gereflecteerd wordt vanuit actueel en historisch perspectief op de toekomst van de stad en de noodzaak om op een fundamenteel andere manier over de waarden achter stadsontwikkeling te denken, in respons op de ecologische en klimaatcrisis. Met bijdragen van onder meer Afaina de Jong en Debra Solomon, verantwoordelijk voor de invulling aan het Nederlandse Paviljoen. Vr 17 april 9u30 het symposium Nothing is Automatic, over de verstrengeling van architectuur en automatiseringstechnologie. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

Het Nieuwe Instituut – lezingen

In de reeks The Hoodie Unravelled op za 21 maart 19u30 Decentering the Institution. Challenges, Mistakes & Responsibilities over diversiteit en inclusiviteit in culturele instellingen, op do 2 april 19u30 On Redesigning a Classic over het herontwerpen van de hoodie als tijdloze klassieker. Do 26 maart 10u, in de context van de Nederlandse bijdrage aan de Biennale Architettura 2020 in Venetië, het symposium Meerstemmige Steden, waarin gereflecteerd wordt vanuit actueel en historisch perspectief op de toekomst van de stad en de noodzaak om op een fundamenteel andere manier over de waarden achter stadsontwikkeling te denken, in respons op de ecologische en klimaatcrisis. Met bijdragen van onder meer Afaina de Jong en Debra Solomon, verantwoordelijk voor de invulling aan het Nederlandse Paviljoen. Vr 17 april 9u30 het symposium Nothing is Automatic, over de verstrengeling van architectuur en automatiseringstechnologie. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam. (hetnieuweinstituut.nl)

CIVA – debatavond

Onder de titel The Urban Metabolism of Forest Trees spreken Stephan Kampelmann (Sonian Wood Cooperative), Thierry Decuypere (architectenbureau V+) en Frederik Vaes (Leefmilieu Brussel) ma 30 maart om 19u30 over het gebruik van hout als grondstof van eigen bodem. KANAL-Centre Pompidou / HOUSE 3, Akenkaai, Brussel. (civa.brussels)

Wiels lezingen

Zo 22 maart 15u30 spreken Pierre Schoentjes, professor Franse literatuur UGent, en Xavier Desmit, mariene bioloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, naar aanleiding van het werk van Thao Nguyen Phan over de invloed van het poëtische beeld op het ecologische discours. Op basis van onderzoek van dezelfde kunstenaar naar de postkoloniale geschiedenis van Vietnam spreken Katarzyna Ruchel-Stockmans, Pamela Nguyen Corey en Silvana Mandolessi op wo 25 maart om 18u30 over de status van het beeld in een postkoloniale context. Do 2 april 19u houdt Christoph Ruys een lezing over het oeuvre van Wolfgang Tillmans. Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. (wiels.org)

Architectuurlezingen in Bozar

Do 19 maart 20u Schrijvers en architecten. Laveren tussen boeken, tekeningen en gebouwen. Schrijvers Charlotte Van den Broeck en Walter Van den Broeck gaan in gesprek over hun recentste boeken waarin architecten centraal staan, en architecten Matilde Everaert en Dirk Somers, en architectuuronderzoeker Sereh Mandias pikken erop in; moderator is Gudrun De Geyter. Zo 29 maart 18u vertoning van de film Rams van Gary Hustwit over de invloedrijke ontwerper Dieter Rams die ten strijde trekt tegen de overconsumptie. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Architectuurlezingen in Bozar

Do 19 maart 20u Schrijvers en architecten. Laveren tussen boeken, tekeningen en gebouwen. Schrijvers Charlotte Van den Broeck en Walter Van den Broeck gaan in gesprek over hun recentste boeken waarin architecten centraal staan, en architecten Matilde Everaert en Dirk Somers, en architectuuronderzoeker Sereh Mandias pikken erop in; moderator is Gudrun De Geyter. Zo 29 maart 18u vertoning van de film Rams van Gary Hustwit over de invloedrijke ontwerper Dieter Rams die ten strijde trekt tegen de overconsumptie. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 19 maart: Fiona Banner en Roni Horn. Do 16 april: Wat fascineert Willie Doherty in de foto’s van Dirk Braeckman? Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 19 maart: Fiona Banner en Roni Horn. Do 16 april: Wat fascineert Willie Doherty in de foto’s van Dirk Braeckman? Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Lezingen in L’iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs spreekt kunsthistoricus Christophe Veys op vr 7 februari met verzamelaar Philippe Crismer en op vr 20 maart met Odile & François Huet-Repolt. Wo 12 februari gaat kunsthistoricus Delphine Florence in op het werk van de in 2018 overleden Spaanse schilder Eduardo Arroyo. Wo 4 maart behandelt Alisson Bisschop binnen het kader van haar doctoraat de wijze waarop Luc Tuymans en Vincent Meessen de Belgische koloniale erfenis hebben gethematiseerd in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië in respectievelijk 2001 en 2015. Telkens om 18u in L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingen in L’iselp

In de reeks Au plus près des collectionneurs spreekt kunsthistoricus Christophe Veys op vr 7 februari met verzamelaar Philippe Crismer en op vr 20 maart met Odile & François Huet-Repolt. Wo 12 februari gaat kunsthistoricus Delphine Florence in op het werk van de in 2018 overleden Spaanse schilder Eduardo Arroyo. Wo 4 maart behandelt Alisson Bisschop binnen het kader van haar doctoraat de wijze waarop Luc Tuymans en Vincent Meessen de Belgische koloniale erfenis hebben gethematiseerd in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië in respectievelijk 2001 en 2015. Telkens om 18u in L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingenprogramma Art Rotterdam

De kunstbeurs Art Rotterdam loopt van 6 tot 9 februari en presenteert een lezingenprogramma onder de titel Reflections. Do 6 februari is de organisatie In4Art te gast die zich richt op kunst als motor voor innovatie, is er een lezing over de overeenkomsten op vlak van hedendaagse kunst tussen Vancouver en Rotterdam, en buigt het kunsttijdschrift Hart zich over de vraag welke (nieuwe) media zich aandienen om vandaag (over) kunst te publiceren. Vr 7 februari wordt curator Catherine de Zegher ondervraagd door het kunstmagazine See All This over wat er de afgelopen 25 jaar voor vrouwelijke kunstenaars veranderd is. Zo 8 februari spreekt Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum Utrecht, over videokunst aan de hand van een selectie werken te zien bij citizenM Projections, en gaat criticus Hans den Hartog Jager in gesprek met Marc Mulders naar aanleiding van de publicatie Hortus Deliciarum – Tuin van genoegen. (artrotterdam.com)

Curatorial Lectures: Working with Collections

Lezingenreeks georganiseerd door S.M.A.K., Universiteit Gent en KASK-School of Arts Gent met gerenommeerde curatoren: do 6 februari Penelope Curtis in Vandenhove Centrum, do 27 februari Sofía Hernández Chong Cuy in S.M.A.K., do 12 maart Frances Morris in Vandenhove Centrum, telkens om 19u. (ugent.be/vandenhove)

JAP-lezingen in Bozar

Do 30 januari om 19u een avond met Ann Veronica Janssens rond het Brain Space Laboratory dat ze initieerde met Natalie Ergino (directeur van het IAC van Villeurnane). Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)

JAP-lezingen in Bozar

Do 30 januari om 19u een avond met Ann Veronica Janssens rond het Brain Space Laboratory dat ze initieerde met Natalie Ergino (directeur van het IAC van Villeurnane). Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (jap.be)

Archipellezingen

Do 30 januari om 20u duidt Klaske Havik (NL) vanuit haar vakgebied van literatuur en architectuurkritiek het begrip ‘onuitgesproken’. Havik hanteert een onderzoeksmethode die de ervaring, het gebruik en de verbeelding van architectuur en stedelijke ruimte verbindt met literaire taal. Theaterzaal Ledeberg, Ledebergplein 30, Gent. (archipelvzw.be)

Archipellezingen

Do 30 januari om 20u duidt Klaske Havik (NL) vanuit haar vakgebied van literatuur en architectuurkritiek het begrip ‘onuitgesproken’. Havik hanteert een onderzoeksmethode die de ervaring, het gebruik en de verbeelding van architectuur en stedelijke ruimte verbindt met literaire taal. Theaterzaal Ledeberg, Ledebergplein 30, Gent. (archipelvzw.be)

CIVA lezingen

Do 16 januari om 19u30 gaat fotograaf Tim Onderbeke naar aanleiding van zijn boek Labyrinth in debat met onder meer Véronique Boone (ULB Faculté d’Architecture La Cambre-Horta) over de beeldvorming van het landschap. Do 23 januari om 19u30 is de Zwitserse architect Luca Merlini te gast. (civa.brussels)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 16 januari Rineke Dijkstra en Fiona Tan. Do 20 februari: Sophie Calle en Thierry De Cordier. Do 19 maart: Fiona Banner en Roni Horn. Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 16 januari Rineke Dijkstra en Fiona Tan. Do 20 februari: Sophie Calle en Thierry De Cordier. Do 19 maart: Fiona Banner en Roni Horn. Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

De Ateliers: Artist’s Talks

De laatste artist talk van het najaar organiseert De Ateliers in samenwerking met het Frans Hals Museum op di 19 november om 17u30 en wordt verzorgd door de Engelse kunstenaar Marianna Simnett, waarvan in het museum de tentoonstelling My Broken Animal loopt. De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam. (de-ateliers.nl)

De Ateliers: Artist’s Talks

De laatste artist talk van het najaar organiseert De Ateliers in samenwerking met het Frans Hals Museum op di 19 november om 17u30 en wordt verzorgd door de Engelse kunstenaar Marianna Simnett, waarvan in het museum de tentoonstelling My Broken Animal loopt. De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam. (de-ateliers.nl)

Le marché de l’art du surréalisme et de René Magritte – Magritte Museum

Di 10 december vanaf 10u organiseert Sotheby’s Belgium een colloquium over de wijze waarop het surrealisme in Brussel en Parijs op de kunstmarkt verschijnt in de jaren 1920, en over de galeries die in de jaren 1940 van cruciaal belang waren voor René Magritte: de Brusselse galerie Lou Cosyn en de Hugo Galerie en Iolas Galerie in New York. Sprekers zijn Virginie Devillez (Directeur Sotheby’s Belgium), Alice Ensabella (kunsthistoricus, Universiteit Grenoble), Caterina Caputo (kunsthistoricus, Universiteit Firenze), Suzanne Vanderveken (student economie, UGent), Julie Waseige (Directeur Fondation Marcel Mariën) en Isy Brachot (galerist en verzamelaar). Magritte Museum, Koningsplein 1, Brussel. (musee-magritte-museum.be)

Lezing over Paul De Vylder in Vandenhove

Vr 8 november om 18u30 verzorgt Bart Verschaffel een lezing met als titel ‘Monkey Business.’ Helden en nimfen in het werk van Paul De Vylder, naar aanleiding van de publicatie en tentoonstelling van het fotogliefen-project Les Demoiselles de Saint Antoine. Vandenhove, Rozier 1, Gent. (ugent.be/vandenhove)

Design Museum Den Bosch – Discussieavond Politiek en Verleiding

Naar aanleiding van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk organiseert het Design Museum Den Bosch op do 28 november om 19u30 een gesprek over de aantrekkingskracht van de fascistische ideologie met historicus Ewoud Kieft, schrijver Dubravka Ugreŝić en cultuurfilosoof Thijs Lijster. Politiek filosoof Ivana Ivković modereert. De Mortel 4, Den Bosch. (designmuseum.nl)

Lezingen in Het Nieuwe Instituut

Wo 20 en do 21 november vindt de jaarlijkse conferentie plaats van het Jaap Bakema Study Centre. Onder de titel Architectuur en Democratie 1965-1989: Stadsvernieuwing, populisme en de verzorgingsstaat wordt nagedacht over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. De eerste dag van 9 tot 17u gaat door in de Faculteit Bouwkunde in Delft, de tweede dag van 13 tot 21u in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De afsluitende keynote lezing wordt verzorgd door Esra Akcan en handelt over de stadsvernieuwing van Kreuzberg in Berlijn. Meer info hetnieuweinstituut.nl.

Lezingen in Het Nieuwe Instituut

Wo 20 en do 21 november vindt de jaarlijkse conferentie plaats van het Jaap Bakema Study Centre. Onder de titel Architectuur en Democratie 1965-1989: Stadsvernieuwing, populisme en de verzorgingsstaat wordt nagedacht over de rol van architectuur en stedenbouw bij het representeren, bevorderen en belichamen van democratische idealen in de periode 1965-1989. De eerste dag van 9 tot 17u gaat door in de Faculteit Bouwkunde in Delft, de tweede dag van 13 tot 21u in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De afsluitende keynote lezing wordt verzorgd door Esra Akcan en handelt over de stadsvernieuwing van Kreuzberg in Berlijn. Meer info hetnieuweinstituut.nl.

Archipellezingen

Do 21 november om 20u spreekt architectuurfotograaf Filip Dujardin onder de titel Van pixel naar baksteen over zijn werk waarbij de evolutie van tweedimensionale fotografie naar driedimensionale installatiekunst centraal zal staan. Auditorium Quetelet, Tweekerkenstraat 2, Gent. (archipelvzw.be)

Archipellezingen

Do 21 november om 20u spreekt architectuurfotograaf Filip Dujardin onder de titel Van pixel naar baksteen over zijn werk waarbij de evolutie van tweedimensionale fotografie naar driedimensionale installatiekunst centraal zal staan. Auditorium Quetelet, Tweekerkenstraat 2, Gent. (archipelvzw.be)

Lezing over Harun Farocki bij Krieg

Naar aanleiding van het filmprogramma Selected By dat dit jaar aandacht besteedt aan Harun Farocki plant Krieg op di 3 december om 19u een gesprek met Elsa de Seynes, coördinator van Harun Farocki Institut, gemodereerd door kunstenaar en onderzoeker Ingel Vaikla. Krieg, Elfde Liniestraat 25, Hasselt. (krieggallery.art)

Lezingen in L’iselp

Di 19 november om 18u spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over de evenwaardige rol die het Bauhaus aan vrouwelijke ontwerpers toekende en het paradoxaal genoeg gemarginaliseerde werk van bijvoorbeeld Anni Albers, Marianne Brandt, Katt Both of Gunta Stölzl. Wo 4 en wo 11 december om 19u30 spreekt curator Paul Willemsen over het samengaan van leven en dood in de fotografie. Di 10 december om 18u gaat kunsthistoricus Laurent Courtens in op het werk van arte-poverakunstenaar Giovanni Anselmo. Daarnaast is er nog een driedelige reeks geprogrammeerd over klank in de schilderkunst. L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

Lezingen in L’iselp

Di 19 november om 18u spreekt kunsthistoricus Véronique Bouillez over de evenwaardige rol die het Bauhaus aan vrouwelijke ontwerpers toekende en het paradoxaal genoeg gemarginaliseerde werk van bijvoorbeeld Anni Albers, Marianne Brandt, Katt Both of Gunta Stölzl. Wo 4 en wo 11 december om 19u30 spreekt curator Paul Willemsen over het samengaan van leven en dood in de fotografie. Di 10 december om 18u gaat kunsthistoricus Laurent Courtens in op het werk van arte-poverakunstenaar Giovanni Anselmo. Daarnaast is er nog een driedelige reeks geprogrammeerd over klank in de schilderkunst. L’iselp, Boulevard de Waterloo 31, Brussel. (iselp.be)

KASK-lezingen

Do 28 november de Kroatische filmmaker en mediakunstenaar Igor Grubić, do 5 december docent modegeschiedenis aan de Academie van Warschau Aleksandra Jatczak over mode en design tijdens het Sovjet-tijdperk in Polen, do 12 december de Indische denker en activist Vandana Shiva over multinationals en voedselbeleid, do 19 december Rasha Salti over haar project Saving Bruce Lee – African and Arab Cinema in the Era of Soviet Cultural Diplomacy. Telkens om 20u, Campus Bijloke – Cirque, Louis Pasteurlaan 2, Gent. (schoolofartsgent.be)

KASK-lezingen

Do 28 november de Kroatische filmmaker en mediakunstenaar Igor Grubić, do 5 december docent modegeschiedenis aan de Academie van Warschau Aleksandra Jatczak over mode en design tijdens het Sovjet-tijdperk in Polen, do 12 december de Indische denker en activist Vandana Shiva over multinationals en voedselbeleid, do 19 december Rasha Salti over haar project Saving Bruce Lee – African and Arab Cinema in the Era of Soviet Cultural Diplomacy. Telkens om 20u, Campus Bijloke – Cirque, Louis Pasteurlaan 2, Gent. (schoolofartsgent.be)

Architectuurlezingen in Bozar

Di 19 november om 19u spreekt Go Hasegawa over zijn werk, do 5 december om 20u is het Duitse architectenbureau AMUNT– Architekten Martenson Und Nagel Theissen te gast. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Architectuurlezingen in Bozar

Di 19 november om 19u spreekt Go Hasegawa over zijn werk, do 5 december om 20u is het Duitse architectenbureau AMUNT– Architekten Martenson Und Nagel Theissen te gast. Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel. (bozar.be)

Symposium Alphabetica 2019 – West Den Haag

Za 23 november vanaf 10u organiseert West Den Haag, aansluitend op de tentoonstellingen Missing Scripts (Alphabetum IV) en Laws of Form (Alphabetum III), een internationaal symposium over letters, schrift en taal, in samenwerking met onder meer het Atelier National de Recherche Typographique in Nancy en het SEI Departement of Linguistics van de Universiteit van Berkeley. West Museumkwartier, voormalige Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102, Den Haag. (westdenhaag.com)

Lezingen in De Pont

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 21 november Wat zegt Tacita Dean over Lothar Baumgarten? Do 19 december Guido Geelen over Richard Serra en James Turrell. Do 16 januari Wat zegt Rineke Dijkstra over Fiona Tan? Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

De Pont – lezingen

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 17 oktober Wat verbindt Luc Tuymans met Jan Andriesse?, do 21 november Wat zegt Tacita Dean over Lothar Baumgarten?Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)

De Pont – lezingen

Tijdens de maandelijkse avondschool behandelt Marie-José Eijkemans een verband tussen twee kunstenaars uit de vaste collectie, op basis van de publicatie Verwantschappen. Do 17 oktober Wat verbindt Luc Tuymans met Jan Andriesse?, do 21 november Wat zegt Tacita Dean over Lothar Baumgarten?Telkens om 18u45 in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. (depont.nl)