NIEUWSBERICHTENBrugge Galerie Weekend

Op 17, 18 en 19 augustus organiseren acht galeries voor actuele kunst en design in de Brugse binnenstad het Brugge Galerie Weekend. Zij brengen tentoonstellingen op het traject van de Triënnale Brugge 2018, geïnspireerd door het thema van deTriënnale, Liquid City - Vloeibare Stad. De exposerende kunstenaars De kunstenaars zoeken naar antwoorden op de uitdagingen voor de samenleving, zoals milieuvervuiling en recyclage, immigratie,
industrialisatie en wapenwedloop. In de historische stad is de laatste jaren, onder impuls van private en publieke initiatieven en niet in het minst door de Triënnale, de belangstelling voor hedendaagse kunst toegenomen. Met het initiatief willen de galeries dit aanbod en hun aanwezigheid in de binnenstad meer in de kijker zetten. De deelnemende galeries zijn Absolute Art Gallery, Black Swan Gallery, Galerie Broes, Galerie Pinsart, Galerie Thomas Serruys, Galerie Vanlandschoote, Kind of OJ en 44 Gallery. Het programma is te consulteren via bruggegalerieweekend.be.

Oproep Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden uitgenodigd om deel te nemen aan de zesde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Het initiatief wil een stimulans zijn voor jonge critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied die schrijven over hedendaagse beeldende kunst, en voor een hoogstaand Nederlandstalig kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise. Naast een geldprijs van € 3.000 in de categorieën Essay en Recensie krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. (jongekunstkritiek.net)

Brussels Gallery Weekend

Van do 6 tot zo 9 september vindt het Brussels Gallery Weekend plaats. Meer dan veertig Brusselse galeries en non-profitruimten openen gezamenlijk het nieuwe seizoen. Er zijn twee parcours voorzien met een gratis shuttledienst. (brusselsgalleryweekend.com)

Josefin Arnell wint Theodora Niemeijer prijs 2018

Op za 23 juni werd bekendgemaakt dat Josefin Arnell de laureaat is van de Theodora Niemeijer prijs, een tweejaarlijkse stimuleringsprijs voor jonge, vrouwelijke beeldende kunstenaars van Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum. Arnell mag vanaf eind september 2018 de ruimte Het Oog in het museum een half jaar gebruiken als podium voor haar project The Tick en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van € 10.000. De jury werd geïnspireerd door de ambigue wereld die Josefin probeert te realiseren. 'Wat eerst lijkt op een zoete, dromerige, bijna cartooneske wereld waar de millennial meisje in willen dwalen, blijkt plotseling te veranderen in een horrorscenario en weer terug,' zo laat de jury (letterlijk) noteren. Eerdere winnaars waren Sissel Marie Tonn in 2016, Sachi Myachi in 2014 en Sarah van Sonsbeeck in 2012. (vanabbemuseum.nl)

ABCA/BVKC kent prijs beste tentoonstelling 2017 toe aan Wiels

De Belgische Vereniging voor Kunstcritici kent haar jaarlijkse prijs voor een ‘onderbouwde tentoonstelling die een belangrijke bijdrage levert aan het kunstdiscours vandaag’ uit aan Wiels voor de tentoonstelling Het afwezige museum. Curator Dirk Snauwaert zette de tentoonstelling op samen met Zoë Gray, Frédérique Versaen, Caroline Dumalin en Charlotte Friling. De jury stelde vast dat met deze blauwdruk voor een nieuw museum, met 45 toonaangevende kunstenaars uit België, Nederland, London, Parijs en Keulen-Düsseldorf, controversiële onderwerpen in de recente kunstgeschiedenis werden aangebracht en een voorstel tot nieuwe narratieven werd uitgewerkt. De prijs wordt overhandigd op za 8 september om 11u30 in Wiels. (wiels.org en aica.be)

Wiels Art Book Fair 2018

Wiels organiseert van op vr 8 en za 9 september de vierde editie van de WIELS Art Book Fair waarbij kunstenaars, uitgevers en verzamelaars hun kunstboeken, kunstenaarsboeken, fotoboeken, catalogi, tijdschriften en ander artistiek drukwerk aanbieden aan het publiek. (wiels.org)

Art on Paper 2018

Van do 6 tot zo 9 september vindt in Bozar de vierde editie van de beurs Art on Paper plaats. De beurs verdubbelt dit jaar het aantal deelnemers. Er zullen 50 solotentoonstellingen te zien zijn van kunstenaars die zich toeleggen op de tekenkunst. Het programma omvat ook een aantal side projects met lezingen, podcasts, installaties en videoshows. (artonpaper.be)

Middelheimmuseum verwerft sculptuur van Bruce Nauman

Het Middelheimmuseum heeft dankzij de stad Antwerpen en een aantal private partners het werk Diamond Shaped Room with Yellow Light van Bruce Nauman kunnen aankopen. Het werk maakt onderdeel uit van de lopende tentoonstelling Expierience Traps. Nauman concipieerde het werk voor een tentoonstelling met sitespecifiek werk in het centrum van Frankfurt am Main in 1989/90, waarna het er werd weggehaald en nooit meer werd tentoongesteld. Nauman installeert het werk voor het museum opnieuw. Hij omschrijft de ruimte zelf als ongastvrij. Na de moeite die de bezoeker moet doen om het werk te betreden, wordt hij 'beloond' met een desoriënterende ervaring. De dakloze structuur is door een binnenmuur opgedeeld in twee driehoekige helften. De lampen die bovenaan op de binnenmuur zijn geïnstalleerd verspreiden een felgeel licht dat in eerste instantie verblindend werkt. Nauman experimenteerde in de jaren zeventig en tachtig volop met intens geel licht en driehoekige ruimten, en was gefascineerd door het verwarrende effect dat ze hebben op de mens. (middelheimmuseum.be)

Biënnale van de Schilderkunst – Over Landschappen

De drie regionale musea van de Leiestreek (Museum Dhondt-Dhaenens, Roger Raveelmuseum en mudel) organiseren tot 30 september de zesde editie van de Biënnale van de Schilderkunst, die zich toespitst op het genre van het landschap. Schilderwerk uit de laatste 150 jaar wordt samengebracht. Vanuit de vaststelling dat het landschap ook voor heel wat hedendaagse kunstenaars een belangrijk onderwerp vormt, komen ook actuele thema's als de ecologische problematiek en globalisering aan bod. Bij mudel behoren hedendaagse installaties tot de selectie, bij Museum Dhondt-Dhaenens zal ook het landschap in bewegend beeld aan bod komen, met films van onder meer Doug Aitken, James Benning, Meggy Rustamova en Beatriz Santiago Muñoz. (rogerraveelmuseum.be, museumdd.be, mudel.be)

Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch wordt Design Museum Den Bosch

Per 1 juni verandert het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zijn naam en gaat verder als Design Museum Den Bosch. Sinds het aantreden van directeur Timo de Rijk eind 2016 richt het museum zich met de programmering uitsluitend op design en toegepaste kunsten, en de culturele betekenis ervan. Het museum presenteert reeds sinds de jaren 80 design met solopresentaties van Nederlandse ontwerpers als Bart Hess, Wieki Somers, Maarten Baas en Scholten & Baijings, maar ook internationale vormgeving. Het museum beheert ook een internationale collectie toegepaste kunst (keramiek en sieraden). Met de nieuwe naam wordt design echt in het hart geplaatst van de werking van het museum. (sm-s.nl)

ICT-partner KPN toont kunstcollectie in nieuw Depot Boijmans Van Beuningen

In het Depot Boijmans van Beuningen, dat vanaf 2020 de op dit moment over verschillende depots verspreidde collectie van het museum zal centraliseren en publiek toegankelijk maken, zal ook de kunstcollectie van ICT-partner KPN te zien zijn. De collectie omvat werk van Nederlandse kunstenaars zoals Anton Corbijn, Jan Schoonhoven, Marlene Dumas, René Daniëls en Rineke Dijkstra, maar ook van internationale namen zoals Per Kirkeby, Olafur Eliasson en Thomas Demand. (boijmans.nl)

OCW investeert in collectie van Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut, dat ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen beheert, ontvangt van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bedrag van 11 miljoen euro om kwetsbare delen van de collectie te restaureren. Daarnaast moet de kapitaalinjectie de reeds ingezette digitalisering van het archief versnellen. Algemeen directeur Guus Beumer noemt de investering een ‘mijlpaal voor de Nederlandse ontwerpcultuur en met name voor de architectuur en stedenbouw’.(hetnieuweinstituut.nl)

Triënnale Brugge

Van 5 mei tot 16 september vindt de Triënnale van Brugge plaats. Voortbordurend op de vorige editie in 2015, die draaide rond ‘de stad als megapolis’, heeft de triënnale dit jaar als thema ‘Liquid City | Vloeibare Stad’. Dit thema is voortgekomen uit het gedachtegoed van de Pools-Britse socioloog en filosoof Zygmunt Bauman (1925-2017), die de grondlegger is van het concept ‘vloeibare moderniteit’ en in zijn laatste werk, Retrotopia (2017), de lezer uitnodigt om de dynamiek van onze samenleving in vraag te stellen. Hedendaagse kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland werden door curatoren Till-Holger Borchert en Michel Dewilde uitgenodigd om na te denken over hoe flexibel, vloeibaar en weerbaar een historische stad als Brugge kan zijn in een tijd ‘waar niets nog zeker lijkt’, en begrippen als gastvrijheid, co-creatie en creativiteit vorm te geven. Het resultaat omvat vijftien kunstwerken, installaties en ‘ontmoetingsplekken’ verspreid over de stad. (triennalebrugge.be)

PLAY Kortrijk

In Kortrijk vindt van 23 juni tot 11 november de eerste editie van PLAY plaats, een festival beeldende kunsten georganiseerd door Stad Kortrijk, Be-Part en Musea Kortrijk. Uitgangspunt is Homo Ludens, een cultuurwetenschappelijk werk uit 1938 van de Nederlandse historicus Johan Huizinga, dat draait rond het belang van het spe(e)lelement in de samenleving. Met een ‘interactief kunstenparcours’ met meer dan veertig werken van internationale kunstenaars (onder meer Carsten Höller, David Claerbout, Lawrence Weiner, Erwin Wurm, Martin Creed, Pipilotti Rist en Pieter Friedl) op binnen- en buitenlocaties in de stad, wil het festival een zo breed mogelijk publiek prikkelen om te reflecteren over de functie van ‘spelen’ in het (maatschappelijk) leven van de mens. Het festival is gratis toegankelijk. (playkortrijk.be)