NIEUWSBERICHTENAmsterdam Art Weekend en RijksakademieOPEN

Van 22 tot 24 november vindt Amsterdam Art Weekend plaats. Zo’n dertig galerieën openen hun deuren en organiseren speciale tentoonstellingen, performances, lezingen en artist talks. Kunstenaarswerkplaatsen, musea en instituten leveren bijdragen in de vorm van videokunst, performances, debatten en tentoonstellingen. Er doen meerdere grote kunstinstituten mee aan het Amsterdam Art Weekend, waaronder EYE, het Stedelijk Museum en Foam. Op 23, 24 en 25 november openen 45 residerende kunstenaars van de Rijksakademie de deur van hun atelier. Naast deze atelierpresentaties zijn er tijdens RijksakademieOPEN onder meer films, performances en rondleidingen. Meer info via amsterdamart.com en rijksakademie.nl.

Vlaamse regering trekt werkingssubsidies cultureel-erfgoedorganisaties op

Op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering de totale subsidiepot voor de vijfjarige werkingssubsidies aan cultureel-erfgoedorganisaties met 9,6 miljoen euro opgetrokken tot een jaarlijks totaalbedrag van 37 miljoen euro. De Vlaamse museumsector klaagde al vele jaren over ondersubsidiëring. Voor de kunstmusea tekent er zich een differentiatie af: volgens de strategische visienota cultureel erfgoed moet M HKA uitgroeien tot 'een volwaardig Vlaams hedendaags kunstmuseum met een uitstraling, schaalgrootte, bereik en relevantie op landelijk en internationaal niveau'. De subsidie voor het museum wordt opgetrokken met 450.000 euro tot 5.350.000 euro. Bovendien zal het museum als 'erfgoedbibliotheek landelijk niveau' nog 200.000 euro extra ontvangen om zich toe te leggen op het beheer en de ontsluiting van kunstenaarsarchieven. De andere kunstmusea kennen een merkelijk lichtere subsidiestijging: Mu.ZEE (125.000 euro), Fotomuseum Antwerpen (275.000 euro), Middelheimmuseum (175.000 euro), S.M.A.K. (225.000 euro), M - Museum Leuven (275.000 euro), MSK Gent (275.000 euro). (kunstenenerfgoed.be)

Nieuwe ruimte B scene en verhuis Tim Van Laere Gallery

In Antwerpen is aan de Cockerillkaai 31 in oktober de nieuwe kunstruimte B scene geopend met een tentoonstelling van Günther Förg, die nog loopt tot 13 januari. Het concept voor de ruimte is gecreëerd door een samenwerking tussen architect Luc Binst en curator Luk Lambrecht.

Tim Van Laere kondigt aan dat hij zijn galerie van het 'oude Antwerpen Zuid' naar het 'Nieuwe Zuid' verhuist, een beweging die de laatste tijd al vaker te zien was in de havenstad. Van Laere heeft beroep gedaan op Office David Van Severen en Kersten Geers voor zijn nieuwe onderkomen. Het wordt naar eigen zeggen een stedelijk gebouw, ambigu en direct, waar kunst in een set van vijf kamers centraal zal staan en direct zichtbaar en toegankelijk zal zijn voor iedereen in de stad. (bscene.be en timvanlaeregallery.com)

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Op 18 oktober ontving architect Alessandra Covini (1988, Milaan) de Prix de Rome Architectuur 2018 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Covini won de onderscheiding voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. De Prix de Rome Architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge architect, stedenbouwer of landschapsarchitect. (prixderome.nl)

Kabinet stimuleert succesvolle honorariumrichtlijn

Het kabinet heeft onlangs bekendgemaakt dat het Mondriaan Fonds voor 2019 en 2020 een jaarlijks bedrag van 800.000 euro krijgt binnen het kader van de honorariumrichtlijn. Deze richtlijn werd in 2017 door Beeldende Kunst Nederland (BKNL) geïnstalleerd om tot betere vergoedingen te komen van kunstenaars bij tentoonstellingen zonder verkoopdoel. Dankzij de richtlijn is het aantal musea en instellingen dat kunstenaars honoreert in een jaar tijd verdubbeld. De stimuleringsbijdrage van het Mondriaan Fonds blijkt hierbij cruciaal. De initiatiefnemer Beeldende Kunst Nederland (BKNL) zal daarom de richtlijn voortzetten en de richtbedragen opnieuw indexeren. Met het extra budget dat door het kabinet beschikbaar wordt gesteld, kan via het experimenteerreglement kunstenaarshonoraria van het Mondriaan Fonds de richtlijn komende twee jaar worden gestimuleerd. Instellingen die de richtlijn toepassen, kunnen een gedeeltelijke compensatie aanvragen voor de honoraria die zij betalen aan beeldend kunstenaars. BKNL wijst er echter op dat instellingen zonder deze compensatie niet kunnen voldoen aan de richtlijn. Om duurzame toepassing van de richtlijn verder te garanderen is het cruciaal dat er na 2020 extra budget beschikbaar komt voor de instellingen. (bknl.nl en mondriaanfonds.nl)

Caermersklooster wordt presentatieplek beeldende kunst

Het voormalige Provinciaal Cultuurcentrum in het Gentse Patershol wordt op initiatief van de stad Gent een nieuwe ontwikkelings- en presentatieplek voor beeldende kunst. Een externe jury selecteerde de kandidatuur van Nucleo, de organisatie achter meer dan 150 kunstenaarsateliers in Gent, en het collectief ​Smoke & Dust (019) als nieuwe artistieke uitbater. De twee organisaties richtten daartoe Kunsthal Gent vzw op. Deze vereniging zal naast het tentoonstellen van beeldende kunst ook sterk inzetten op de ontwikkeling van kunstenaars en kunstenorganisaties. Het programma zal een mix van opkomend talent en gevestigde waarden bevatten, van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Daarmee moet Kunsthal Gent een leegte invullen in het Gentse kunstenlandschap: er zou namelijk nood zijn aan een professioneel en zichtbaar platform voor beeldende kunst, met een eigen positie tussen de kunstscholen en de vele kleinschalige initiatieven die Gent rijk is, de grote instituten zoals S.M.A.K. en de professionele galerieën. Ook de structurele partners Art Cinema OFFoff, Curatorial Studies en das Kunst zullen activiteiten in het Caermersklooster ontplooien. Kunsthal Gent organiseert een feestelijk openingsweekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari om de nieuwe artistieke invulling aan het publiek voor te stellen. Maar intussen loopt er nu reeds een programma met gratis activiteiten, bestaande uit lezingen, performances, debatten en presentaties. Art Cinema OFFoff voorziet een filmprogramma, en een deel van het postgraduaat Curatorial Studies vindt er plaats. (kunsthal.gent)

Kunstbeurzen: Unseen Photo Art fair, Art The Hague, Independent Brussels

Van 21 tot 23 september loopt in de Westergasfabriek in Amsterdam de zevende editie van de beurs voor fotografie Unseen. Internationale galeries tonen de recentste ontwikkelingen in hedendaagse fotografie. Aan de beurs is een lezingenprogramma gekoppeld onder de naam The Living Room, er is een speciale sectie voor kunstenaarscollectieven en instellingen die door kunstenaars worden beheerd, er is een boekenmarkt met 76 onafhankelijke uitgeverijen en er is een programma met tentoonstellingen in tal van instellingen verspreid over de stad. Van 26 september tot 30 september vindt de zesde editie van Art The Hague plaats. Er zijn 46 galeries, zowel gerenommeerde als jonge. Torch uit Amsterdam toont een solo-presentatie van het werk van Philip Akkerman. Het randprogramma van Art The Hague omvat onder meer de verkooptentoonstelling ATH Drawings ‘werk op papier’, Young Collectors Day, talkshows over hedendaagse kunst en speciale tours. Van 8 tot 11 november loopt in het Vanderborghtgebouw Independent Brussels, de Europese tegenhanger van Independent in New York. Deze beurs wil niet minder dan het format van de kunstbeurs heruitvinden om er een performatief festival van te maken met perfomance, installatiekunst, 'curated displays', muziek en discussies, waarbij dat alles moet resulteren in een arena voor experiment, onverwachte interacties en collectief denken. (unseenamsterdam.com, artthehague.nl, independenthq.com/brussels)