NIEUWSBERICHTENStedelijk Museum ’s-Hertogenbosch wordt Design Museum Den Bosch

Per 1 juni verandert het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch zijn naam en gaat verder als Design Museum Den Bosch. Sinds het aantreden van directeur Timo de Rijk eind 2016 richt het museum zich met de programmering uitsluitend op design en toegepaste kunsten, en de culturele betekenis ervan. Het museum presenteert reeds sinds de jaren 80 design met solopresentaties van Nederlandse ontwerpers als Bart Hess, Wieki Somers, Maarten Baas en Scholten & Baijings, maar ook internationale vormgeving. Het museum beheert ook een internationale collectie toegepaste kunst (keramiek en sieraden). Met de nieuwe naam wordt design echt in het hart geplaatst van de werking van het museum. (sm-s.nl)

Art Basel 2018

Op Art Basel, dat loopt van 14 tot 17 juni, presenteren 291 galeries modern en hedendaags werk van meer dan 4000 artiesten. De kunstbeurs biedt ook ruimte voor soloprojecten, performances en grote multidisciplinaire installaties. Daarnaast is er een filmprogramma georganiseerd, een kunstroute uitgestippeld door nabijgelegen wijken met locatiegebonden werken, en een randprogrammatie samengesteld van lezingen, panelgesprekken en discussies. Ook kunnen kunsttijdschrijften en uitgeverijen hun bladen en (soms zeldzame) publicaties etaleren. (artbasel.com)

ICT-partner KPN toont kunstcollectie in nieuw Depot Boijmans Van Beuningen

In het Depot Boijmans van Beuningen, dat vanaf 2020 de op dit moment over verschillende depots verspreidde collectie van het museum zal centraliseren en publiek toegankelijk maken, zal ook de kunstcollectie van ICT-partner KPN te zien zijn. De collectie omvat werk van Nederlandse kunstenaars zoals Anton Corbijn, Jan Schoonhoven, Marlene Dumas, René Daniëls en Rineke Dijkstra, maar ook van internationale namen zoals Per Kirkeby, Olafur Eliasson en Thomas Demand. (boijmans.nl)

OCW investeert in collectie van Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut, dat ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen beheert, ontvangt van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bedrag van 11 miljoen euro om kwetsbare delen van de collectie te restaureren. Daarnaast moet de kapitaalinjectie de reeds ingezette digitalisering van het archief versnellen. Algemeen directeur Guus Beumer noemt de investering een ‘mijlpaal voor de Nederlandse ontwerpcultuur en met name voor de architectuur en stedenbouw’.(hetnieuweinstituut.nl)

Triënnale Brugge

Van 5 mei tot 16 september vindt de Triënnale van Brugge plaats. Voortbordurend op de vorige editie in 2015, die draaide rond ‘de stad als megapolis’, heeft de triënnale dit jaar als thema ‘Liquid City | Vloeibare Stad’. Dit thema is voortgekomen uit het gedachtegoed van de Pools-Britse socioloog en filosoof Zygmunt Bauman (1925-2017), die de grondlegger is van het concept ‘vloeibare moderniteit’ en in zijn laatste werk, Retrotopia (2017), de lezer uitnodigt om de dynamiek van onze samenleving in vraag te stellen. Hedendaagse kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland werden door curatoren Till-Holger Borchert en Michel Dewilde uitgenodigd om na te denken over hoe flexibel, vloeibaar en weerbaar een historische stad als Brugge kan zijn in een tijd ‘waar niets nog zeker lijkt’, en begrippen als gastvrijheid, co-creatie en creativiteit vorm te geven. Het resultaat omvat vijftien kunstwerken, installaties en ‘ontmoetingsplekken’ verspreid over de stad. (triennalebrugge.be)

PLAY Kortrijk

In Kortrijk vindt van 23 juni tot 11 november de eerste editie van PLAY plaats, een festival beeldende kunsten georganiseerd door Stad Kortrijk, Be-Part en Musea Kortrijk. Uitgangspunt is Homo Ludens, een cultuurwetenschappelijk werk uit 1938 van de Nederlandse historicus Johan Huizinga, dat draait rond het belang van het spe(e)lelement in de samenleving. Met een ‘interactief kunstenparcours’ met meer dan veertig werken van internationale kunstenaars (onder meer Carsten Höller, David Claerbout, Lawrence Weiner, Erwin Wurm, Martin Creed, Pipilotti Rist en Pieter Friedl) op binnen- en buitenlocaties in de stad, wil het festival een zo breed mogelijk publiek prikkelen om te reflecteren over de functie van ‘spelen’ in het (maatschappelijk) leven van de mens. Het festival is gratis toegankelijk. (playkortrijk.be)