width and height should be displayed here dynamically

Buy-sellf

Wat we zelf doen, doen we beter. Na de zelfbediening, de zelfbeheersing en de zelfbevrediging is er nu ook Buy-sellf. Dit nieuwe kunsttijdschrift van het gelijknamige Franse kunstenaarscollectief van Laurent Perbos, Sébastien Blanco, Cécile Noguès en Frédéric Latherrade is reeds aan zijn tweede nummer toe.

Buy-sellf is in de eerste plaats een “Mail order catalog/Catalogue de vente par correspondance” – zo staat toch op de cover – die “niet industrieel vervaardigde producten” te koop aanbiedt. Deze producten zijn het “resultaat van een artistiek uitgangspunt, prototypen die verwijzen naar een experimenteel onderzoek”. Buy-sellf definieert zichzelf als “tussenpersoon tussen koper en kunstenaar”.

De publicatie is mooi verzorgd. De vormgeving is die van La Redoute of Trois Suisses. Qua formaat en drukkwaliteit doet het tijdschrift eerder denken aan Purple Prose of aan hun gemeenschappelijk voorbeeld: Japanse jongerenmagazines. Alleen heeft Buy-sellf een veel hoger Harakirigehalte.

Op de cover prijkt een foto van de Amerikaanse kunstenaar Mark Grubstein. Met een Halloween T-shirt en een grauw janusmasker, verbaasde blik en opengevallen mond, poseert hij cool in een pas gedolven graf. De foto bestaat in tien exemplaren en kan via mail order worden aangeschaft voor de prijs van 75 euro.

Het grootste deel van de aangeboden kunstwerken past perfect in de huidige tijdsgeest die beheerst wordt door een bijzondere aandacht voor het lichaam (kleding, prothesen, extensies, …) en een hang naar het interactieve, of wat men in Frankrijk bestempelt als de ‘esthétique relationnelle’. Met dit verschil dat de ironie van de meeste werken ook een lichte kritiek op deze nieuwe kunstvormen suggereert.

De machine voor een bolwassing van Karin Ludmann kan ook gebruikt worden voor hersenspoelingen. Kostprijs 1.500 euro. Stéphanie Regnier levert een tapijt samen met een jurk die dezelfde motieven heeft, wat een perfecte camouflage garandeert. Haar grote verdwijntruc kost u 1.700 euro. Junko Yamasaki stelt kledingstukken voor met echt haar. Een harige onderbroek (rood) hebt u reeds vanaf 1.000 euro, een trouwjurk met schaamhaar kost 4.000 euro. Alexandra Sä levert extensies voor stedelijk meubilair. Is de zitbank in het park net iets te kort voor de hele familie, geen probleem. Voor 150 euro kan u ze 40 cm langer maken. Voor dezelfde prijs kan u ook het afdak van de bushalte met 80 cm verlengen.

Naast nuttige kunstwerken levert Buy-sellf ook diensten, tips of handleidingen voor het distilleren van alcohol uit Coca-cola (Frédéric Pradeau) of het ineenknutselen van een met frieten geladen bazooka (Jason Rhoades). Wilt u thuis een persoonlijk sonoor environment, dan komt Gilles Vignes dat ter plekke realiseren. De kostprijs is afhankelijk van de tijdsduur. 2.323 Euro voor vier dagen, 3.553 euro voor acht dagen. En terwijl ze een heerlijke exotische maaltijd bereidt, vertelt Hsai-Feï Chang bij u thuis mysterieuze oosterse verhalen. Ze vraagt daarvoor 2.000 euro, exclusief verplaatsingskosten.

Verder biedt Buy-sellf een eigenzinnige catalogus van CD’s, video’s, computerspelletjes en gelijkgezinde publicaties. Maar Buy-sellf is veel meer dan een ordinaire verkoopscatalogus, het is in de eerste plaats een kunst- of kunstenaarstijdschrift. Bij uitbreiding fungeert het ook als tentoonstellingscatalogus. Het feit dat deze voorwerpen ook te koop zijn is bijkomstig. Als kunstenaarsproject geeft het blad eerder een ironisch-kritische kijk op de kunstmarkt; maar Buy-sellf biedt ook een zinvol alternatief voor jonge kunstenaars die, in tegenstelling tot de vorige generatie, veel sceptischer staan tegenover de officiële instellingen en het huidige galerijwezen.

 

• Buy-sellf is een uitgave van Zébra 3, 3 passage des Argentiers, 33000 Bordeaux (tel/fax 05.56.79.00.61). www.buy-sellf.com. Kostprijs 85 FF. Te bestellen via buy-sellf@wanadoo.fr