Essays
-
Verliezingen
Over de Belgische gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006
Jan Blommaert -
De Langeleegte: verkiezingen in Nederland
Hans Blokland -
Omzien naar ‘choses plus apparentes que les paroles’
T.J. Clark over Nicolas Poussin
Bart Verschaffel -
Pijnlijke schilderijen
Ernst van Alphen -
Learning from the Museum/Learning from Art
Dirk Pültau -
Een schouwspel van handen: Richard Serra’s films
Eric de Bruyn
Besprekingen
-
Adam Broomberg & Oliver Chanarin
Steven Humblet -
Rouault – Matisse. Correspondances
Lieven Van Den Abeele -
I.p.v. Mashkov
Steven ten Thije
-
Domestic Landscapes
Bert Teunissen in Huis Marseille Dorine Van Hoogstraten
-
De keuken. Een levenswijze
Fredie Floré -
Over beeld en geluid. Jaap Drupsteen en Neutelings Riedijk Architecten
Indira Van ’t Klooster
-
Mies van der Rohe. The Krefeld Villas
Christophe Van Gerrewey -
Peter Zumthor
Sven Sterken
125
januari-februari 2007
Verkiezingen (een voorlopig slot)
Met twee bijdragen zet De Witte Raaf een voorlopig punt achter een reeks artikelen rond het VB en extreem-rechts. Voor die gelegenheid werd aan Hans Blokland en Jan Blommaert gevraagd om terug te blikken op de verkiezingen die in de herfst van 2006 plaatsvonden in Vlaanderen én Nederland – respectievelijk de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober en de nationale verkiezingen van 22 november 2006. Het globale beeld is erg verschillend. In Nederland krimpen alle middenpartijen – de sociaal-democratische PvdA voorop – ten koste van verschillende partijen die knagen aan de flanken van dat politieke middenveld. De SP, een partij met een maoïstisch verleden, komt als grootste winnaar uit de bus, maar ook partijen als de ChristenUnie en de PvdV van Geert Wilders doen het goed. In Vlaanderen fungeert één extreem-rechtse partij (VB) als aantrekkingspool voor de misnoegde kiezer (in tegenstelling tot veel commentatoren ziet Jan Blommaert die partij niet zo slecht presteren op 8 oktober). Maar er zijn ook verleidelijke parallellen. Politici zijn celebrities geworden – getuige de campagne van Patrick Janssens in Antwerpen – en de auteurs hebben allebei vragen bij de geloofwaardigheid en de ‘houdbaarheid’ van deze politici. Overigens is er een pikante – maar misschien ook veelzeggende – gelijkenis tussen de rechtsliberale politica Rita Verdonk en haar positie binnen de liberale VVD, en het avontuur van stemmenbom Jean-Marie Dedecker bij de Vlaamse liberalen (VLD); terwijl Verdonk haar partij echter nog steeds gegijzeld houdt, heeft de VLD haar tijdbom meteen na de verkiezingen onschadelijk gemaakt.
Bart Verschaffel bespreekt in dit nummer een merkwaardig boek van T.J. Clark. Zijn Sight of Death. An Experiment in Art Writing is een kunsthistorische reflectie in dagboekvorm die volledig draait rond twee schilderijen van Poussin, die een tijdlang samenhingen in het Getty Museum. Centraal in het boek staat in eerste instantie het ‘contextloze’ kijken – een ongewone aanpak voor Clark die bekendstaat voor zijn sociaal-historische, contextuele analyses van kunst. Het belang van dit experiment zit hem hierin dat Clark de semantische opaciteit van het kunstwerk affirmeert, en dit niet ten koste van de interpretatieve gelaagheid, maar doorhéén de interpretaties en de projecties die door het kijken worden ontketend.
Voorts in dit nummer: een tekst van Ernst van Alphen over Ronald Ophuis; een tekst van Eric de Bruyn over de films van Richard Serra, teruggaand op een lezing van december 2006 in argos (Brussel); en een bespreking door Dirk Pültau van de Academy-tentoonstellingen die tijdens de herfst van 2006 in het MuHKA (Antwerpen) en het Van Abbemuseum (Eindhoven) plaatsvonden.