width and height should be displayed here dynamically

Essays

Besprekingen

42

maart-april 1993

Terugblik

Met beter papier, een grotere letter en een nieuw lay-outconcept dat zo mogelijk nog klassieker oogt, geven we De Witte Raaf een andere aanblik, voor het eerst sinds het blad medio de jaren ’80 opgericht werd. We zijn ervan overtuigd dat deze veranderingen het leesplezier (nog) zullen vergroten. Niettegenstaande we met deze opmaak de toekomst met zelfvertrouwen tegemoet zien, blikken we met drie artikels terug naar de jaren ’80.
In een eerste bijdrage bespreekt Wim Van Mulders de recente aanwinsten van twee musea die een belangrijke stempel op de jaren ’80 hebben gedrukt: het Stedelijk Museum van Hedendaagse Kunst van Gent. Bewust van de totaal verschillende traditie, financiële en infrastructurele mogelijkheden, komt Wim Van Mulders tot een trefzekere analyse van de verschillende artistieke opties van twee radicale persoonlijkheden, Jan Hoet en Wim Beeren.
Met acht metaforen geeft Paul De Vylder de belangrijke ontwikkelingen aan die volgers hem de jaren ’80 karakteriseren. Deze acht metaforen vallen echter slechts gedeeltelijk met breuken samen tenzij we teller en noemer geregeld toestaan van plaats te verwisselen. Paul De Vylder heeft een andere “dubbele” term gevonden om de complexiteit van de jaren ’80 aan te duiden: de brisure.
Naast de visie van de tentoonstellingsmaker en de kunstenaar, benadert een derde bijdrage de ontwikkelingen in de jaren ’80 vanuit de invalshoek van de kunstkritiek. Met Rob Smolders, afscheidnemend hoofdredacteur van het Nederlandse tijdschrift Metropolis M, hadden we een gesprek over kunst en kritiek in het afgelopen decennium.
Aanleiding voor deze terugblik is de tentoonstelling over kunst in België in de jaren ’80 die vanaf 5 maart tot 20 mei in het Museum voor Moderne Kunst te Brussel loopt. Omdat we ons eerst willen vergewissen van de aanpak, de keuze en de opstelling van de zevenentwintig geselecteerde Belgische kunstenaars, kon dit nummer slechts een kader bieden voor de discussie die we in het volgend nummer wensen te voeren.